Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

OBAVIJEST PROIZVOĐAČIMA POVRĆA

Zaštitite povrće nakon kišnih dana

Objavljeno prije

Dinja

Foto: ilustracija

Nakon kišnih dana trebalo bi uraditi zaštitu nasada povrća.

Plamenjače krumpira (Phytophthora infestans): Ridomil gold MZ pepite, Acrobat MZ WG, Equation pro, Ortiva top, Ranman top i sl.

Plamenjače rajčice (Phytophthora infestans): Ridomil gold R, Acrobat MZ WG, Equation pro, Ortiva top, Ranman top, Revus i sl.

Plamenjače krastavca, tikvice i dinje: Ortiva, Ranman top, Revus, Equation pro i sl.

Pepelnice povrća (Erysiphe, Sphaerotheca, Leveillula): Nativo, Domark 40 ME i sl.

Truleži i plijesni povrća (Sclerotinia, Botrytis): Nativo, Signum, Teldor sc 500Switch 62,5 wg.

Obratiti pažnju i na moguće pojave bakterioza, preventivno tretirati nekim od registriranih bakrenih pripravaka Champion, Ridomil gold R i sl.

U nasadima gdje je zamijećen Južnoamerički moljac (Tuta absoluta) tretirati sa Affirm ili Kraft.

Sovice (Spodoptera sp) prije ubušivanja u plod napraviti tretiranje dopuštenim preparatima uz dodatak okvašivača: Affirm, Neemazal-T/S, Rotor super, Scatto, Cythrin max.

Lisne uši: Neemzal-T/S, Actara 25 WG, Teppeki 500 WG, Calypso 480 EC i sl.

Proizvođači u ekološkoj proizvodnji mogu preventivno koristiti mikrobiološke pripravke na osnovi korisnih mikroorganizama Trichoderma spp. (npr.Vital tricho, Tiffi, Trifender, Trianum) ili Glomus spp.+Bacillus subtilis+Bacillus pumilus (npr. Radiscudo) ili pripravak Microorganizmi i slično. Za štetnike Boundary ili Aset ili slično.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Kod primjene preporučenih sredstava za zaštitu bilja slijedite upute na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Piše: Zoran Kajic, dipl.ing.agr. /

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom (16 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 22 osobe iz Dubrovnika, osam iz Župe dubrovačke, pet iz Konavala i Vele Luke, dvije iz Metkovića, Ploča i Stona, jednoj iz Kule Norinske, Opuzena, Slivnog i s Mljeta te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaražena 31 muška i 21 osoba ženskog spola, a 36 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Izliječeno je 85 osoba: 35 iz Dubrovnika, 15 iz Metkovića, 14 iz Ploča, četiri iz Konavala i Kule Norinske, tri iz Zažablja i Župe dubrovačke, dvije iz Opuzena i Pojezerja, jedna iz Orebića i dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađena su 272 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 60 575 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 68 osoba pozitivnih na koronavirus. Šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od čega su četiri na invazivnoj ventilaciji, jedan na neinvazivnoj, a jedan na kisiku..

U samoizolaciji je 1105 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 638 kršenja mjere samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije