Ostanimo u kontaktu

POLJOPRIVREDNA SAVJETODAVNA SLUŽBA

Zaštitite masline od paunovog oka

Objavljeno prije

Masline, bolest Paunovo okoBlaga i kišovita zima omogućila je uvjete za razvoj i infekciju najčešćim uzročnikom bolesti maslina –paunovim okom ( Spilocaea oleagina).

Porast dnevnih temperatura  s povremenim oborinama povoljno će uvjetovati  na daljnje širenje bolesti. Iako zasad nema vidljivih simptoma zaraze na lišću, uputno je u narednom periodu  napraviti zaštitu jednim od pripravaka: Stroby  WG, Nativo WG  ili Difcor.

U maslinicima nakon rigoroznije rezidbe smisleno je zaštitu napraviti  jednim od pripravaka na osnovi bakra ( Cuprablau –Z, Neoram WG, Nordox 75 WG) zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane i  preventivne zaštite od uzročnika  bakterijskog raka  (Pseudomonas syringae pv. savastanoi ) .

Kod primjene bakrenih sredstava na stablima zaraženim paunovim okom  moguća je pojava  tzv. bakrenog šoka koji se očituje u masovnom opadanju zaraženog lišća.

Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi!

Svako tretiranje je potrebno zabilježiti  u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja , a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

Savjetodavna služba Dubrovačko-neretvanske županije

Najčitanije