Ostanimo u kontaktu

POLJOPRIVREDNA SAVJETODAVNA SLUŽBA

Zaštitite masline od paunovog oka

Objavljeno prije

Masline, bolest Paunovo okoBlaga i kišovita zima omogućila je uvjete za razvoj i infekciju najčešćim uzročnikom bolesti maslina –paunovim okom ( Spilocaea oleagina).

Porast dnevnih temperatura  s povremenim oborinama povoljno će uvjetovati  na daljnje širenje bolesti. Iako zasad nema vidljivih simptoma zaraze na lišću, uputno je u narednom periodu  napraviti zaštitu jednim od pripravaka: Stroby  WG, Nativo WG  ili Difcor.

U maslinicima nakon rigoroznije rezidbe smisleno je zaštitu napraviti  jednim od pripravaka na osnovi bakra ( Cuprablau –Z, Neoram WG, Nordox 75 WG) zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane i  preventivne zaštite od uzročnika  bakterijskog raka  (Pseudomonas syringae pv. savastanoi ) .

Kod primjene bakrenih sredstava na stablima zaraženim paunovim okom  moguća je pojava  tzv. bakrenog šoka koji se očituje u masovnom opadanju zaraženog lišća.

Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi!

Svako tretiranje je potrebno zabilježiti  u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja , a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

Savjetodavna služba Dubrovačko-neretvanske županije

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE PLOČE

Poziv na edukativno predavanje ‘Suradnjom do uspjeha – Udruga Radost – moj drugi dom’

Objavljeno prije

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na edukativnom predavanju doktorandice Andree Gašpar Čičak, mag.rehab.educ koje će se održati dana 02. studenog 2020. s početkom u 10:00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Ploče.

Naziv predavanja je “Suradnjom do uspjeha- Udruga Radost- moj drugi dom” i obuhvaća problematiku s kojom se susreću osobe s teškoćama u razvoju i tjelesnim invaliditetom, važnost uloge Udruge i stručnjaka, potrebe i mogućnosti suradnje za postizanje napretka sveopćih uvjeta njihovih života.

Predavanje predstavlja jednu od niza aktivnosti projekta “20 godina radosti za Radosne” kojim Udruga Radost obilježava 20 godina djelovanja. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Broj sudionika je ograničen i molimo Vas da poštivate mjere i preporuke Stožera civilne zaštite.

Poziv na edukativno predavanje 02.11.2020.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije