Ostanimo u kontaktu

POLJOPRIVREDNA SAVJETODAVNA SLUŽBA

Zaštitite masline od paunovog oka

Objavljeno prije

Masline, bolest Paunovo okoBlaga i kišovita zima omogućila je uvjete za razvoj i infekciju najčešćim uzročnikom bolesti maslina –paunovim okom ( Spilocaea oleagina).

Porast dnevnih temperatura  s povremenim oborinama povoljno će uvjetovati  na daljnje širenje bolesti. Iako zasad nema vidljivih simptoma zaraze na lišću, uputno je u narednom periodu  napraviti zaštitu jednim od pripravaka: Stroby  WG, Nativo WG  ili Difcor.

U maslinicima nakon rigoroznije rezidbe smisleno je zaštitu napraviti  jednim od pripravaka na osnovi bakra ( Cuprablau –Z, Neoram WG, Nordox 75 WG) zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane i  preventivne zaštite od uzročnika  bakterijskog raka  (Pseudomonas syringae pv. savastanoi ) .

Kod primjene bakrenih sredstava na stablima zaraženim paunovim okom  moguća je pojava  tzv. bakrenog šoka koji se očituje u masovnom opadanju zaraženog lišća.

Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi!

Svako tretiranje je potrebno zabilježiti  u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja , a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

Savjetodavna služba Dubrovačko-neretvanske županije

VINOGORJE KOMARNA

Varteksov ‘nesavršeni muškarac’ don Marino Ninčević posjetio Vinariju Terra Madre

Objavljeno prije

U četvrtak je Vinariju Terra Madre u Komarnoj posjetio don Marino Ninčević, 13. Varteksov ‘nesavršeni muškarac’.

Don Marino je svećenik, znanstvenik, pedagog, filozof, teolog, profesor na Sveučilištu u Zagrebu, misionar u Africi… Trenutno u Zambiji gradi đački i studentski dom kako bi se siromašna djeca i mladi mogli školovati. Nedavno je objavio zapaženo znanstveno djelo-knjigu ‘Kognitivna kibernetika – Računska racionalnost misaonih sustava’.

Don Marino je javnosti postao poznat kad ga je modna kuća Varteks izabrala za jednog od svojih manekena, odnosno istaknutih javnih ličnosti koji nastupaju pod egidom ‘nesavršenih muškaraca’.

– Čast nam je da je ovaj ‘nesavršeni muškarac’ posjetio našu savršenu vinariju Terra Madre i da je pristao pozirati s našim vinima, – ističu iz Vinareije Terra Madre.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije