Ostanimo u kontaktu

UDRUGA 'NERETVANSKA MLADEŽ'

Zamolba za hitno očitovanje u vezi prijedloga Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama

Objavljeno prije

Udruga ‘Neretvanska mladež’ uputila je Zamolbu za hitno očitovanje u vezi prijedloga Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama radi uskraćivanja sredstava za proizvodno vezanu potporu neretvanskim poljoprivrednicima.

U nastavku donosimo cjelokupni tekst Zamolbe, kao i link za Tehnološke smjernice za voćare korisnike proizvodno-vezane potpore:

Poštovani!
Dana 7.2.2020. na e-savjetovanju je izašao prijedlog Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama.

Još prošle godine smo reagirali na odrednicu Pravilnika i uvjet o minimalno 2 Ha za PVP za voće, odnosno mandarinu. Odgovoreno nam je da te stvari treba potvrditi EK do 8. mjeseca za sljedeću godinu.

U sedmom mjesecu smo dobili iz HPK Tehnološke smjernice za voćare korisnike PVP, gdje se između
ostalog navodi sljedeće:

– Za mandarinu kao voćnu kulturu koja se uzgaja samo u mediteranskom području zbog rascjepkanosti
i veličine parcela, te trešnje zbog veličine parcela i intenzivnosti uzgoja PVP se dodjeljuju za površine pokrivene predmetnom kulturama od minimalno 0,5 ha do 10 ha. PVP za jagodu dodjeljuje se za minimalnu površinu pokrivenu tom kulturom od 0,25 ha do 10 ha.’

Iz podataka APPRRR na području grada Opuzena 778 PG-a ukupno obrađuje 842 Ha, znači da jedno poljoprivredno gospodarstvo prosječno obrađuje 1,21 Ha. Na području općine Slivno 371 PG ukupno obrađuju 421 Ha, što čini prosječno 1,14 Ha po gospodarstvu.

Postavljamo pitanje: tko sa očitom namjerom kažnjava proizvođače mandarina u dolini Neretve i uporno forsira minimalnu površinu za PVP od 2 Ha? Zašto je rad Hrvatske voćarske zajednice zamro? Zašto vodstvo HVZ radi isključivo na realizaciji osobnih interesa, a ne interesa svih voćara kao krovna organizacija?

Molimo hitno očitovanje Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske voćarske zajednice i Hrvatske poljoprivredne komore.
S poštovanjem,

mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge

Tehnološke smjernice za voćare korisnike proizvodno-vezane potpore

UDRUGA PROIZVOĐAČA AGRUMA I POVRĆA 'NERETVANSKA MLADEŽ'

Što će se događati kada proizvodi budu za berbu, kome ih prodavati?

Objavljeno prije

Započela je sadnja proljetno-ljetnih kultura, tikvice, dinje, lubenice, rajčice, paprike, krastavac i dr. Sljedeći tjedan počinje berba jagoda.

Proizvođači su već uložili znatna financijska sredstva u proizvodnju, a nad glavom im stoji veliki upitnik: što će se događati kada proizvodi budu za berbu, kome će ih prodati?

Već se pojavio strah zbog jagode, budući da se tržnice i štandovi zatvoreni, a jagoda je proizvod koji se upravo prodaje preko štandova i u vrijeme kretanja ljudi, posebno vikendom.

Iz toga razloga podržavamo inicijativu za hitnim otvaranjem tržnica i štandova na otvorenom.

U dolini Neretve u proizvodnji je uz cca 30 Ha plasteničke proizvodnje, i nemale proizvodnje jagoda, svake godine 200-250 Ha lubenice, kao glavne proljetno-ljetne kulture, koja se bere od 25.06. – 15.08. Većina se obere u periodu 01.-20.7. Ukupan urod kreće se oko 10.000 tona.

Turistička sezona će vjerojatno biti loša. Ukoliko ne bude uvoza, ne bi trebalo biti problema, ali po trenutnoj situaciji, gdje je već albanski mladi kupus i srpski bijeli u centrima, za očekivati je i veliki uvoz lubenice, ne samo iz Albanije nego i iz drugih zemalja.

Svake godine, u vrijeme berbe lubenica u dolini Neretve, imamo veliki uvoz lubenica, prije svega iz Albanije, Crne Gore i Makedonije. Na žalost, često se događa da se u trgovinama velikih trgovačkih lanaca u dolini Neretve, u vrijeme berbe domaćih lubenica, nalazi uvozna lubenica.

Smatramo potrebnim i vrlo važnim, eliminirati uvoz lubenice u periodu od 20.06.

Molimo prije svega Državni inspektorat, da izradi plan i program rada, koji će cilj imati smanjenje-ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda kojih domaći proizvođači imaju u proizvodnji.

Od proizvoda u dolini Neretve, sljedeći tjedan počinje berba jagoda, pa molimo Državni inspektorat, da u skladu sa svojim mogućnostima, otvori prostor domaćim proizvođačima jagode.

DokumentiNeretvanska mladež – stanje i prijedlog mjera; Dopis HGK

mr.sc. Željko Bjeliš, dipl.ing.agr.,
predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća ‘Neretvanska mladež’

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije