Ostanimo u kontaktu

OBAVIJEST VINOGRADARIMA

Vinogradari čuvajte vinograde od ‘zlatne žutice’

Objavljeno prije

Vinovu lozu napadaju i oštećuju brojni štetni organizmi koji uzrokuju smanjenje uroda i kakvoće grožđa, a neki i propadanje pojedinih trsova pa i cijelih vinograda. Jedan od takvih štetnih organizama je fitoplazma Candidatus Phytoplasma vitiskoja prouzrokuje zlatnu žuticu vinove loze (Flavescence dorée, FD), trenutačno najopasniju bolest vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi, bolest se brzo širi vektorom, američkim cvrčkom (Scaphoideus titanus Ball) te ukoliko se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće mjere, ubrzo poprima razmjere epidemije uzrokujući velike gospodarske štete koje se očituju u gubitku uroda i propadanju zaraženih trsova.

Zbog velike gospodarske štete te opasnosti od njezina daljnjeg širenja u nezaražena područja, ministar poljoprivrede je donio Akcijski plan za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze za razdoblje od 2018. do 2021. Koji se može pogledati na poveznici: http://fisportal.mps.hr/hr/sve/propisi/ , a potom je donešena i: Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (»Narodne novine«, broj 48/18).

Sukladno ovoj Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (Grapevine Flavescense dorée) upućujemo posjednike vinove loze da su obvezni provoditi PREVENTIVNE MJERE:

–   Posjednici vinograda obvezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti Fitosanitarnu inspekciju ili Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu ili Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

–   Suzbijati vektora ako se utvrdi njegova prisutnost u vinogradima, matičnim nasadima i rasadnicima prema naredbi.

–   Posjednik bilja obvezan je zapušteni vinograd privesti poljoprivrednoj proizvodnji te ga redovito obrađivati i održavati u skladu s odredbama zakona o poljoprivrednom zemljištu .

Populacija vektora prati se postavljanjem žutih ljepljivih ploča. Broj postavljanja žutih ljepljivih ploča u vinogradu ovisi o njegovoj površini. Preporučuje se postavljanje minimalno tri žute ljepljive ploče u vinogradima površine do 10 ha.

Program suzbijanja vektora u vinogradima provodi se na ličinkama i odraslim oblicima u najmanje dva tretiranja:

– prvo tretiranje provodi se nakon cvatnje, prema preporučenim rokovima suzbijanja vektora, ovisno o području, obično prva polovica lipnja (ličinke L3 stadija);

– drugo tretiranje provodi se dva do tri tjedna nakon prvoga, početkom srpnja (ličinke i odrasli oblici) ovaj termin se obično preklapa s suzbijanjem druge generacije grožđanih moljaca;

– treće tretiranje provodi se prema preporučenim rokovima suzbijanja vektora, ovisno o području ili ako se tijekom srpnja ulovi tjedno četiri i više odraslih oblika vektora po jednoj žutoj ljepljivoj ploči (po potrebi krajem srpnja). Rokovi suzbijanja mogu se i mijenjati ovisno o pojavi ličinki vektora.

Simptomi žutice vinove loze na oboljelom se trsu pojavljuju najčešće krajem lipnja, a prema jeseni sve su izražajniji. Često se pojavljuju na čitavom trsu, ali mogu se pojaviti samo na mladicima lucnja ili reznika.

Simptomi na listu:

  • Kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno žuti i krut je pa se na dodir drobi.
  • Kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, a ostali simptomi su isti kao kod bijelih sorti.

Simptomi na mladicama:

  • Skraćeni internodiji, mladice ostaju zelene, a tijekom zime smrzavaju se i propadaju.

Simptomi na grozdovima:

  • Cvat se ponekad u potpunosti osuši i ostaje na trsu. Ako se simptomi pojave nakon završene cvatnje, grozd postupno vene i ne dozrijeva.

Popis insekticida (na dan 08.06.2020.) registriranih za suzbijanje ovoga vektora:

ID Naziv SZB Klasa Vlasnik registracije
175 DECIS 2,5 EC UP/I-320-20/99-01/202 BAYER AG
638 SUMIALFA 5 FL UP/I-320-20/08-01/150 Sumitomo Chemical Agro Europe S.A.S.
824 AVAUNT EC UP/I-320-20/09-01/601 FMC International Switzerland Sarl
876 CYTHRIN MAX UP/I-320-20/13-01/207 Arysta Lifescience Benelux Sprl
1179 ABANTO UP/I-320-20/17-03/415 INDUSTRIAS AFRASA, S.A.
1180 KRISANT EC UP/I-320-20/17-03/414 SIPCAM IBERIA S.L.
1181 PIRETRO NATURA UP/I-320-20/17-03/416 CERRUS, s.a.s.
1245 ASSET FIVE UP/I-320-20/18-03/64 Copyr S.P.A.

 

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.
e-mail: zoran.kajic@mps.hr

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Zbog iznimnog interesa produljen rok za prijavu u bazu EU projekata za još dva tjedna

Izniman interes rezultirao je s 1.998 prijavljenih projekata vrijednih više od 3,35 milijardi eura

Objavljeno prije

Prijava projektnih prijedloga u bazu projekata za financiranje u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu i ribarstvu produljen je do 14. listopada. Do sada je prijavljeno 1.998 projekata vrijednih više od 3,35 milijardi eura.

Ministarstvo poljoprivrede provodi prikupljanje projektnih prijedloga za financiranje u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu i ribarstvu čiji je inicijalni rok za prijavu bio 30. rujna, no zbog iznimnog interesa potencijalnih korisnika, a u cilju kvalitetne pripreme programskih dokumenata, strategija i planova, s posebnim naglaskom na programiranje prijelaznog i slijedećeg programskog razdoblja, omogućili smo produljenje inicijalnog roka za još dva tjedna, odnosno do 14. listopada.

Dvije trećine projekata odnosi se na sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno na javnu infrastrukturu. Više od polovine projekata je već u određenoj  fazi pripremljenosti za realizaciju, od kojih 229 projekata je spremno za realizaciju, 236 projekata ima ishodovane akte o pravima gradnje i druge potrebne dozvole, a 312 projekata ima izrađenu projektno-tehničku dokumentaciju.

S ciljem participativnog pristupa i suradnje sa svim dionicima iz svog područja rada Ministarstvo poljoprivrede želi podržati što veći broj kvalitetnih poduzetničkih inicijativa, kao i inicijativa usmjerenih unaprijeđenu infrastrukture u ruralnom području te poziva na nastavak unosa projektnih prijedloga koji se obavlja putem Google obrasca.

Na ovaj način želimo saznati kakvim poduzetničkim inicijativama raspolažemo te sukladno tome pronaći načine na koje ih možemo podržati. Ono što nas veseli, pored projekata malih poljoprivrednika, su i projekti jedinica lokalne samouprave fokusirani na jačanje ruralne infrastrukture. Također, uočavamo i snažan impuls iz prerađivačke industrije bez koje nema ni razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje. Prikupljeni podaci će nam biti važno uporište u razgovorima u Europskoj komisiji te ćemo, zahvaljujući njima, biti efikasniji u programiranju i planiranje budućih sredstava“, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije