Ostanimo u kontaktu

UVOZ UGROŽAVA DOMAĆE POLJOPRIVREDNIKE

Raste uvoz hrane pa i krumpira

Objavljeno prije

Prošle je godine u Hrvatsku uvezeno voća i povrća u vrijednosti 317 milijuna kuna, a uvoz krumpira povećan je za nevjerojatnih 50 posto, odnosno 38 tisuća tona.

Porastao je i uvoz rajčice i drugih vrsta povrća.

Najveći uvoz zabilježen je baš u trenucima dobrog uroda povrtlarskih kultura u Hrvatskoj , kao što je prošle godine bio slučaj s neretvanskim lubenicama. Slično je i salatom koja je prošle godine propadala u dalmatinskim plastenicima i staklenicima jer se nije mogla prodati.

Trgovački lanci reagiraju uvozom upravo početka berbe domaćih kultura, čime ruše cijene domaćih proizvođača. Prema nekim spoznajama isto će se ove godine dogoditi s domaćim rajčicama i krastavcima jer je već u Hrvatsku ušlo više tisuća tona toga povrća.

Domaći poljoprivrednici tvrde da druge europske zemlje strogo kontroliraju uvoz, a u Hrvatskoj odgovorni tvrde se uvoz ne može kontrolirati jer smo dio jedinstvenog europskog tržiša.

Zbog toga i drugih razloga, na policama trgovačkih centara i ove se godine nalazi mladi krumpir podrijetlom iz zemalja sjeverne Afrike, ili iz drugih podneblja. Nekada su stanovnici Pruda, Vida, Desana i drugih neretvanskih naselja proizvodili goleme količine ranog krumpira i opskrbljivali tržnice u Dubrovniku ili u Sarajevu.Ne treba ni govoriti o kvaliteti međimurskog ili ličkog krumpira za cjelogodišnju potrošnju.

Zbog uvoza i loših cijena brojni se domaći proizvođači ostavljaju proizvodnje ili počinju uzgajati neke druge, dohodovnije kulture.
Vinogradari u Pojezerju godinama upozoravaju na potrebu ograničavanja uvoza ranog grožđa, ali i vinskog iz Makedonije i drugih zemalja gdje je cijena radne snage pet puta manja nego u Hrvatskoj.

Ista je situacija s uzgojem svinja i goveda diljem Hrvatske, zbog čega je zatvoreno na tisuće farmi pa ljudi u Hrvatskoj kupuju uvoznu svinjetinu , teletinu, piletinu…

Jedan od uzroka poremećaja na tržištu svakako je loše planiranje potreba za hranom na relaciji otkupljivači-proizvođači-trgovci, i dok se to ne riješi problemi će i dalje postojati.

AKCIJSKI PLAN ZA SUZBIJANJE SREDOZEMNE VOĆNE MUHE

Održan sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede I HAPIH-a s predstavnicima županije, gradova i općina doline Neretve

Objavljeno prije

Jutros je u Zgradi političkih stranaka održan sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Državnog inspektorata sa predstavnicima županije, gradova i općina s područja doline Neretve na kojima su svi sudionici sastanka podnijeli izvješće o poduzetim aktivnostima provedenim tijekom 2019. godine kad se provodio Akcijski plan o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) u dolini rijeke Neretve za razdoblje (2018. – 2021.), koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede 2018. godine.

Na sastanku su sudjelovali pomoćnik ministrice poljoprivrede, doc.dr.sc. Krunoslav Karalić, kao i ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, zamjenica župana Žaklina Marević, pročelnik za poljoprivredu Dubrovačko-neretvanske županije Ivica Prović, zamjenik gradonačelnika Milana Robert Doko koji je ujedno i pročelnik za poljoprivredu u gradu Metkoviću, koji nam je tom prilikom rekao:

– Grad Metković sudjeluje u akcijskom planu sprječavanja širenja mediteranske voćne muhe na način kako je to propisano. Zahvaljujemo se Ministarstvu poljoprivrede na provođenju ovog vrlo vrijednog programa i mi kao Grad ćemo i dalje biti na raspolaganju za sudjelovanje. Drago nam je da je došao i ravnatelj HAPIH-a Krunoslav Dugalić koji je jasno rekao da ovaj program nije upitan i da će se provoditi ove godine u punom obimu, kao i narednih godina. Cijeli pristup Ministarstva poljoprivrede zadnjih par godina, posebno sad odkad je naša ministrica Marija Vučković, je da se daje više značaja Neretvi i svim problemima vezanim uz poljoprivredu. – istaknuo je Doko.

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić je o sastanku rekao:

– Ovo je danas već tradicionalno okupljanje. Već nekoliko godina zaredom krajem veljače nalazimo se s i lokalnom zajednicom i proizvođačima na području doline Neretve, sa svim resornim institucijama, Ministarstvom poljoprivrede i Državnim inspektoratom da proanaliziramo rezultate Akcijskog plana sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe i, kao što ste vidjeli u izlaganju, iznimno smo zadovoljni. Odkad se treću godinu provodi program, rezultati na području gdje provodimo program su izvrsni i kada gledamo zaraženost plodova mandarine u usporedbi s područjem Splitske županije ili na drugim područjima Dubrovačko-neretvanske županije gdje se ne provodi program, rezultati zaraženosti su značajno veći nego na području provedbe programa. Aktivnosti uključuju značajan monitoring i pratimo pojavu i let muhe i odlaganja jaja, detektiramo žarišta, provodimo i određene metode suzbijanja žarišta koja su eco-friendly i ispuštanja muha čime štitimo biljni materijal.

Tema sastanka bile su i novosti u sektoru koje se mogu očekivati u narednom periodu.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250

Najčitanije