Ostanimo u kontaktu

UVOZ UGROŽAVA DOMAĆE POLJOPRIVREDNIKE

Raste uvoz hrane pa i krumpira

Objavljeno prije

Prošle je godine u Hrvatsku uvezeno voća i povrća u vrijednosti 317 milijuna kuna, a uvoz krumpira povećan je za nevjerojatnih 50 posto, odnosno 38 tisuća tona.

Porastao je i uvoz rajčice i drugih vrsta povrća.

Najveći uvoz zabilježen je baš u trenucima dobrog uroda povrtlarskih kultura u Hrvatskoj , kao što je prošle godine bio slučaj s neretvanskim lubenicama. Slično je i salatom koja je prošle godine propadala u dalmatinskim plastenicima i staklenicima jer se nije mogla prodati.

Trgovački lanci reagiraju uvozom upravo početka berbe domaćih kultura, čime ruše cijene domaćih proizvođača. Prema nekim spoznajama isto će se ove godine dogoditi s domaćim rajčicama i krastavcima jer je već u Hrvatsku ušlo više tisuća tona toga povrća.

Domaći poljoprivrednici tvrde da druge europske zemlje strogo kontroliraju uvoz, a u Hrvatskoj odgovorni tvrde se uvoz ne može kontrolirati jer smo dio jedinstvenog europskog tržiša.

Zbog toga i drugih razloga, na policama trgovačkih centara i ove se godine nalazi mladi krumpir podrijetlom iz zemalja sjeverne Afrike, ili iz drugih podneblja. Nekada su stanovnici Pruda, Vida, Desana i drugih neretvanskih naselja proizvodili goleme količine ranog krumpira i opskrbljivali tržnice u Dubrovniku ili u Sarajevu.Ne treba ni govoriti o kvaliteti međimurskog ili ličkog krumpira za cjelogodišnju potrošnju.

Zbog uvoza i loših cijena brojni se domaći proizvođači ostavljaju proizvodnje ili počinju uzgajati neke druge, dohodovnije kulture.
Vinogradari u Pojezerju godinama upozoravaju na potrebu ograničavanja uvoza ranog grožđa, ali i vinskog iz Makedonije i drugih zemalja gdje je cijena radne snage pet puta manja nego u Hrvatskoj.

Ista je situacija s uzgojem svinja i goveda diljem Hrvatske, zbog čega je zatvoreno na tisuće farmi pa ljudi u Hrvatskoj kupuju uvoznu svinjetinu , teletinu, piletinu…

Jedan od uzroka poremećaja na tržištu svakako je loše planiranje potreba za hranom na relaciji otkupljivači-proizvođači-trgovci, i dok se to ne riješi problemi će i dalje postojati.

UDRUGA 'NERETVANSKA MLADEŽ'

Zahtjev za izvidima i postupku proglašenja prirodne – elementarne nepogode

Objavljeno prije

Udruga proizvođača agruma i povrća ‘Neretvanska mladež‘ objavljuje ‘Zahtjev za izvidima i postupku proglašenja prirodne – elementarne nepogode’ kojeg prenosimo u cijelosti:

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije