Ostanimo u kontaktu

UVOZ UGROŽAVA DOMAĆE POLJOPRIVREDNIKE

Raste uvoz hrane pa i krumpira

Objavljeno prije

Prošle je godine u Hrvatsku uvezeno voća i povrća u vrijednosti 317 milijuna kuna, a uvoz krumpira povećan je za nevjerojatnih 50 posto, odnosno 38 tisuća tona.

Porastao je i uvoz rajčice i drugih vrsta povrća.

Najveći uvoz zabilježen je baš u trenucima dobrog uroda povrtlarskih kultura u Hrvatskoj , kao što je prošle godine bio slučaj s neretvanskim lubenicama. Slično je i salatom koja je prošle godine propadala u dalmatinskim plastenicima i staklenicima jer se nije mogla prodati.

Trgovački lanci reagiraju uvozom upravo početka berbe domaćih kultura, čime ruše cijene domaćih proizvođača. Prema nekim spoznajama isto će se ove godine dogoditi s domaćim rajčicama i krastavcima jer je već u Hrvatsku ušlo više tisuća tona toga povrća.

Domaći poljoprivrednici tvrde da druge europske zemlje strogo kontroliraju uvoz, a u Hrvatskoj odgovorni tvrde se uvoz ne može kontrolirati jer smo dio jedinstvenog europskog tržiša.

Zbog toga i drugih razloga, na policama trgovačkih centara i ove se godine nalazi mladi krumpir podrijetlom iz zemalja sjeverne Afrike, ili iz drugih podneblja. Nekada su stanovnici Pruda, Vida, Desana i drugih neretvanskih naselja proizvodili goleme količine ranog krumpira i opskrbljivali tržnice u Dubrovniku ili u Sarajevu.Ne treba ni govoriti o kvaliteti međimurskog ili ličkog krumpira za cjelogodišnju potrošnju.

Zbog uvoza i loših cijena brojni se domaći proizvođači ostavljaju proizvodnje ili počinju uzgajati neke druge, dohodovnije kulture.
Vinogradari u Pojezerju godinama upozoravaju na potrebu ograničavanja uvoza ranog grožđa, ali i vinskog iz Makedonije i drugih zemalja gdje je cijena radne snage pet puta manja nego u Hrvatskoj.

Ista je situacija s uzgojem svinja i goveda diljem Hrvatske, zbog čega je zatvoreno na tisuće farmi pa ljudi u Hrvatskoj kupuju uvoznu svinjetinu , teletinu, piletinu…

Jedan od uzroka poremećaja na tržištu svakako je loše planiranje potreba za hranom na relaciji otkupljivači-proizvođači-trgovci, i dok se to ne riješi problemi će i dalje postojati.

PROIZVOĐAČI JAVITE SE

Županija i ove godine pokreće inicijativu plasmana mandarina po općinama i gradovima

Objavljeno prije

Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Leader mrežom RH i Udrugom  gradova i ove godine pokreće Inicijativu samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske.

Inicijativa, koja je prošle godine polučiula veliki uspjeh, provodi se u vremenu od 15. listopada do 15. prosinca 2019. godine

Za realizaciju ove Inicijative zadužen je Županijski Upravni odjel za gospodarstvo i more sa sjedištem u Opuzenu, na adresi Zrinsko-Frankopanska 1, prvi kat.

Svi proizvođači zainteresirani za ovu Inicijativu mogu se obratiti savjetniku u Upravnom odjelu za gospodarstvo i more, Čedi Vučkoviću, koji će ih uputiti u detalje vezane za plasman mandarina i povezivanje s tržištem.

Kontakt podaci su sljedeći:

Čedo Vučković

tel: 020/351-482

mob: 098/344—998

mail: cedo.vuckovic@dnz.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama7 300×250

Najčitanije