Ostanimo u kontaktu

UVOZ UGROŽAVA DOMAĆE POLJOPRIVREDNIKE

Raste uvoz hrane pa i krumpira

Objavljeno prije

Prošle je godine u Hrvatsku uvezeno voća i povrća u vrijednosti 317 milijuna kuna, a uvoz krumpira povećan je za nevjerojatnih 50 posto, odnosno 38 tisuća tona.

Porastao je i uvoz rajčice i drugih vrsta povrća.

Najveći uvoz zabilježen je baš u trenucima dobrog uroda povrtlarskih kultura u Hrvatskoj , kao što je prošle godine bio slučaj s neretvanskim lubenicama. Slično je i salatom koja je prošle godine propadala u dalmatinskim plastenicima i staklenicima jer se nije mogla prodati.

Trgovački lanci reagiraju uvozom upravo početka berbe domaćih kultura, čime ruše cijene domaćih proizvođača. Prema nekim spoznajama isto će se ove godine dogoditi s domaćim rajčicama i krastavcima jer je već u Hrvatsku ušlo više tisuća tona toga povrća.

Domaći poljoprivrednici tvrde da druge europske zemlje strogo kontroliraju uvoz, a u Hrvatskoj odgovorni tvrde se uvoz ne može kontrolirati jer smo dio jedinstvenog europskog tržiša.

Zbog toga i drugih razloga, na policama trgovačkih centara i ove se godine nalazi mladi krumpir podrijetlom iz zemalja sjeverne Afrike, ili iz drugih podneblja. Nekada su stanovnici Pruda, Vida, Desana i drugih neretvanskih naselja proizvodili goleme količine ranog krumpira i opskrbljivali tržnice u Dubrovniku ili u Sarajevu.Ne treba ni govoriti o kvaliteti međimurskog ili ličkog krumpira za cjelogodišnju potrošnju.

Zbog uvoza i loših cijena brojni se domaći proizvođači ostavljaju proizvodnje ili počinju uzgajati neke druge, dohodovnije kulture.
Vinogradari u Pojezerju godinama upozoravaju na potrebu ograničavanja uvoza ranog grožđa, ali i vinskog iz Makedonije i drugih zemalja gdje je cijena radne snage pet puta manja nego u Hrvatskoj.

Ista je situacija s uzgojem svinja i goveda diljem Hrvatske, zbog čega je zatvoreno na tisuće farmi pa ljudi u Hrvatskoj kupuju uvoznu svinjetinu , teletinu, piletinu…

Jedan od uzroka poremećaja na tržištu svakako je loše planiranje potreba za hranom na relaciji otkupljivači-proizvođači-trgovci, i dok se to ne riješi problemi će i dalje postojati.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Vinarima do 80 tisuća eura potpore – otvoren novi natječaj iz Vinske omotnice

Objavljeno prije

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 21. lipnja 2019. godine natječaj za mjeru Informiranje u državama članicama iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019. – 2023.

Informativne aktivnosti obuhvaćaju informiranje potrošača u državama članicama u pogledu odgovorne konzumacije vina i rizika povezanih sa štetnom konzumacijom alkohola te sustava zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Unije u pogledu posebne kakvoće, ugleda ili ostalih značajki koje vino ima zbog posebnog zemljopisnog okruženja ili podrijetla.

„Mjere iz Nacionalnog programa napravili smo zajedno sa strukom, samim vinarima i vinogradarima, kako bi natječaji bili usmjereni na aktivnosti koje su njima potrebne. Veliko EU tržište s brojim proizvodima zahtjeva jaku promociju kako bi se istakli i izdigli iz mnoštva. Imamo vrijedne ljude koji su svoj trud i rad pretočili u vina vrhunske kvalitete. Mi im pomažemo da te svoje vrhunske proizvode promoviraju i plasiraju. Uz mjere iz Programa ruralnog razvoja za vinarstvo i vinogradarstvo, tu su i administrativna rasterećenja, ukidanje evidencijskih markica, transparentni uvjeti prodaje na tržištu, pojačane kontrole i nove vinogradarske regije – samo dio velikog paketa promjena koje smo uveli kako bi ovaj sektor bio što konkurentniji.“, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Korisnici mjere Informiranje mogu biti:  stručne organizacije, organizacije proizvođača vina, udruženja organizacija proizvođača vina, privremena ili stalna udruženja dvaju ili više proizvođača, sektorske organizacije i javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika Državnog proračuna.

Dozvoljeni troškovi unutar mjere Promidžba su:

  • sudjelovanje u informativnim kampanjama
  • sudjelovanje na događanjima, sajmovima i izložbama od nacionalnog značaja ili značaja za Uniju
  • oglašavanje u medijima na tržištu država članica (tisak, televizija, radio, internet, društvene mreže)
  • izrada i distribucija informativnih materijala za tržište država članica
  • administrativni troškovi i troškovi osoblja.

Razina potpore iznosi do 80% ukupno prihvatljivih troškova i odnosi se na sredstva EU. Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 80.000 EUR.

Rok za podnošenje prijava je do 31. srpnja 2019. godine, a natječaj i obrasci potrebni za prijavu  dostupni su ovdje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije