Ostanimo u kontaktu
DIŠPET

UVOZ UGROŽAVA DOMAĆE POLJOPRIVREDNIKE

Raste uvoz hrane pa i krumpira

Objavljeno prije

Prošle je godine u Hrvatsku uvezeno voća i povrća u vrijednosti 317 milijuna kuna, a uvoz krumpira povećan je za nevjerojatnih 50 posto, odnosno 38 tisuća tona.

Porastao je i uvoz rajčice i drugih vrsta povrća.

Najveći uvoz zabilježen je baš u trenucima dobrog uroda povrtlarskih kultura u Hrvatskoj , kao što je prošle godine bio slučaj s neretvanskim lubenicama. Slično je i salatom koja je prošle godine propadala u dalmatinskim plastenicima i staklenicima jer se nije mogla prodati.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Trgovački lanci reagiraju uvozom upravo početka berbe domaćih kultura, čime ruše cijene domaćih proizvođača. Prema nekim spoznajama isto će se ove godine dogoditi s domaćim rajčicama i krastavcima jer je već u Hrvatsku ušlo više tisuća tona toga povrća.

Domaći poljoprivrednici tvrde da druge europske zemlje strogo kontroliraju uvoz, a u Hrvatskoj odgovorni tvrde se uvoz ne može kontrolirati jer smo dio jedinstvenog europskog tržiša.

Zbog toga i drugih razloga, na policama trgovačkih centara i ove se godine nalazi mladi krumpir podrijetlom iz zemalja sjeverne Afrike, ili iz drugih podneblja. Nekada su stanovnici Pruda, Vida, Desana i drugih neretvanskih naselja proizvodili goleme količine ranog krumpira i opskrbljivali tržnice u Dubrovniku ili u Sarajevu.Ne treba ni govoriti o kvaliteti međimurskog ili ličkog krumpira za cjelogodišnju potrošnju.

Zbog uvoza i loših cijena brojni se domaći proizvođači ostavljaju proizvodnje ili počinju uzgajati neke druge, dohodovnije kulture.
Vinogradari u Pojezerju godinama upozoravaju na potrebu ograničavanja uvoza ranog grožđa, ali i vinskog iz Makedonije i drugih zemalja gdje je cijena radne snage pet puta manja nego u Hrvatskoj.

Ista je situacija s uzgojem svinja i goveda diljem Hrvatske, zbog čega je zatvoreno na tisuće farmi pa ljudi u Hrvatskoj kupuju uvoznu svinjetinu , teletinu, piletinu…

Jedan od uzroka poremećaja na tržištu svakako je loše planiranje potreba za hranom na relaciji otkupljivači-proizvođači-trgovci, i dok se to ne riješi problemi će i dalje postojati.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Zbog iznimnog interesa produljen rok za prijavu u bazu EU projekata za još dva tjedna

Izniman interes rezultirao je s 1.998 prijavljenih projekata vrijednih više od 3,35 milijardi eura

Objavljeno prije

Prijava projektnih prijedloga u bazu projekata za financiranje u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu i ribarstvu produljen je do 14. listopada. Do sada je prijavljeno 1.998 projekata vrijednih više od 3,35 milijardi eura.

Ministarstvo poljoprivrede provodi prikupljanje projektnih prijedloga za financiranje u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu i ribarstvu čiji je inicijalni rok za prijavu bio 30. rujna, no zbog iznimnog interesa potencijalnih korisnika, a u cilju kvalitetne pripreme programskih dokumenata, strategija i planova, s posebnim naglaskom na programiranje prijelaznog i slijedećeg programskog razdoblja, omogućili smo produljenje inicijalnog roka za još dva tjedna, odnosno do 14. listopada.

Dvije trećine projekata odnosi se na sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno na javnu infrastrukturu. Više od polovine projekata je već u određenoj  fazi pripremljenosti za realizaciju, od kojih 229 projekata je spremno za realizaciju, 236 projekata ima ishodovane akte o pravima gradnje i druge potrebne dozvole, a 312 projekata ima izrađenu projektno-tehničku dokumentaciju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

S ciljem participativnog pristupa i suradnje sa svim dionicima iz svog područja rada Ministarstvo poljoprivrede želi podržati što veći broj kvalitetnih poduzetničkih inicijativa, kao i inicijativa usmjerenih unaprijeđenu infrastrukture u ruralnom području te poziva na nastavak unosa projektnih prijedloga koji se obavlja putem Google obrasca.

Na ovaj način želimo saznati kakvim poduzetničkim inicijativama raspolažemo te sukladno tome pronaći načine na koje ih možemo podržati. Ono što nas veseli, pored projekata malih poljoprivrednika, su i projekti jedinica lokalne samouprave fokusirani na jačanje ruralne infrastrukture. Također, uočavamo i snažan impuls iz prerađivačke industrije bez koje nema ni razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje. Prikupljeni podaci će nam biti važno uporište u razgovorima u Europskoj komisiji te ćemo, zahvaljujući njima, biti efikasniji u programiranju i planiranje budućih sredstava“, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije