Ostanimo u kontaktu

UPRAVA ZA STRUČNU PODRŠKU RAZVOJU POLJOPRIVREDE I RIBARSTVA

Prijavite se za kratki tečaj pravilnog uzimanja uzoraka tla za analizu

Objavljeno prije

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva organizira kratki tečaj: uzimanje uzoraka tla za analizu 20.02.2020. s početkom u 16,00 u gradskoj vijećnici u Opuzenu, Trg kralja Tomislava 2.

Bitno je poznavati proceduru pravilnog uzimanja uzoraka, jer loše uzorkovanje može dovesti do pogrešnih preporuka. Zato će se na radionici pojasniti:

  • Zašto je potrebno analizirati tlo,
  • Kako se pravilno uzima uzorak tla,
  • Kada je pravo vrijeme za uzimanje uzoraka tla,
  • Kako pravilno upakirati i označiti uzorak.

Pojašnjenje:

Prema članku 28 Pravilnika o metodologiji za praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta NN 47/2019, propisana je obveza praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta kroz ispitivanje tla.

Analizu tla obaviti periodično najmanje svake četvrte godine u periodu od 01.06. do 31.10. u tekućoj godini.

Praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta provodi se na temelju analize tla na zahtjev korisnika, periodično najmanje svake četvrte godine u vremenu trajanja zakupa i toza ARKOD parcele poljoprivrednog zemljišta koje su jednake ili veće od 1,00 ha:

  • za korisnike koji su upisani u upisnik proizvođača integrirane i ekološke proizvodnje po zahtjevima takve proizvodnje
  • za korisnike poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države koji se koristi na temelju ugovora o zakupu, zakupu zajedničkog pašnjaka i zakupu za ribnjake
  • za korisnike dugogodišnjeg zakupa i koncesije tijekom prve godine nakon uvođenja u posjed i zadnje godine prije isteka ugovora, te periodično najmanje svake četvrte godine u vremenu trajanja zakupa.

Dodatne informacije na mobitele:

Ivana 091/488-2979, Ante 091/488-2954, Zoran 091/488-2786, Milenko 091/488-2948

UDRUGA 'NERETVANSKA MLADEŽ'

Zamolba za hitno očitovanje u vezi prijedloga Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama

Objavljeno prije

Udruga ‘Neretvanska mladež’ uputila je Zamolbu za hitno očitovanje u vezi prijedloga Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama radi uskraćivanja sredstava za proizvodno vezanu potporu neretvanskim poljoprivrednicima.

U nastavku donosimo cjelokupni tekst Zamolbe, kao i link za Tehnološke smjernice za voćare korisnike proizvodno-vezane potpore:

Poštovani!
Dana 7.2.2020. na e-savjetovanju je izašao prijedlog Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama.

Još prošle godine smo reagirali na odrednicu Pravilnika i uvjet o minimalno 2 Ha za PVP za voće, odnosno mandarinu. Odgovoreno nam je da te stvari treba potvrditi EK do 8. mjeseca za sljedeću godinu.

U sedmom mjesecu smo dobili iz HPK Tehnološke smjernice za voćare korisnike PVP, gdje se između
ostalog navodi sljedeće:

– Za mandarinu kao voćnu kulturu koja se uzgaja samo u mediteranskom području zbog rascjepkanosti
i veličine parcela, te trešnje zbog veličine parcela i intenzivnosti uzgoja PVP se dodjeljuju za površine pokrivene predmetnom kulturama od minimalno 0,5 ha do 10 ha. PVP za jagodu dodjeljuje se za minimalnu površinu pokrivenu tom kulturom od 0,25 ha do 10 ha.’

Iz podataka APPRRR na području grada Opuzena 778 PG-a ukupno obrađuje 842 Ha, znači da jedno poljoprivredno gospodarstvo prosječno obrađuje 1,21 Ha. Na području općine Slivno 371 PG ukupno obrađuju 421 Ha, što čini prosječno 1,14 Ha po gospodarstvu.

Postavljamo pitanje: tko sa očitom namjerom kažnjava proizvođače mandarina u dolini Neretve i uporno forsira minimalnu površinu za PVP od 2 Ha? Zašto je rad Hrvatske voćarske zajednice zamro? Zašto vodstvo HVZ radi isključivo na realizaciji osobnih interesa, a ne interesa svih voćara kao krovna organizacija?

Molimo hitno očitovanje Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske voćarske zajednice i Hrvatske poljoprivredne komore.
S poštovanjem,

mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge

Tehnološke smjernice za voćare korisnike proizvodno-vezane potpore

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije