Ostanimo u kontaktu

GRAD METKOVIĆ

Poljoprivredni program potpora usvojen na 8. sjednici Gradskog vijeća

Objavljeno prije

Metković, Neretva -panorama

Poljoprivredna proizvodnja oduvijek je bila najvažniji dio ukupnog gospodarstva neretvanske regije, a današnja proizvodnja je opterećena brojnim problemima i svakako je daleko od optimalne iskorištenosti bogatih prirodnih poljoprivrednih resursa našeg kraja.

Razvoj poljoprivrede na ovom osjetljivom agro-ekološkom području treba temeljiti na održivoj i integriranoj proizvodnji koja podrazumijeva uravnoteženu primjenu agrotehničkih i tehnoloških mjera uz minimalni utjecaj na okoliš.

Kako bi pomogao poljoprivredne proizvođače na svom području, Grad Metković je na inicijativu zamjenika gradonačelnika gosp. Roberta Doke u Proračunu Grada Metkovića za 2018. godinu predvidio iznos od 300.000,00 kuna u Programu potpora poljoprivredi.

Važno je istaknuti da je ovo prvi put da Grad Metković donosi ovakav vid poticanja u poljoprivredi.

Korisnici ovog Programa će biti poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, sa sjedištem i poljoprivrednom proizvodnjom na području Grada Metkovića, a koja zadovoljavaju kriterije propisane za pojedine aktivnosti.

Sredstva poticaja malih vrijednosti koristiti će se za isplatu dijela troškova ili naknada vezanih za poslovanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), pravnih i fizičkih osoba registriranih za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti sa sjedištem na području Grada Metkovića, koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost na površinama upisanim u ARKOD sustav. Raspon poticaja varira zavisno od mjera, do maksimalno 5.000,00 kn po pojedinom korisniku (za zadruge/udruge i sl. do 10.000,00).

Grad Metković će u razdoblju od 2018. – 2020. godine financirati slijedeće mjere u poljoprivredi:

poljo-mjere

„Neosporno je da dolina Neretve ima brojne prirodne prednosti za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju. Međutim, unatoč prirodnim prednostima, poljoprivreda zadnjh godina stagnira i pada. Odluka Grada Metkovića o donošenju potpora za poljoprivrednike je na tragu naših predizbornih obećanja da ćemo poljoprivredu i poljoprivredne proizvođače vrednovati na način kako oni to i zaslužuju, jer poljoprivreda je trenutno najvažnija gospodarska aktivnost kako na području grada tako i cijele doline, a poljoprivrednici svojim aktivnostima osim što rade na zapošljavanju i dobrobiti svojih obitelji uvelike pomažu i druge grane gospodarstva (trgovina, turizam, ugostiteljstvo, građevina itd.). U izradi programa ovih potpora osim radne skupine iz Grada savjetovali smo se i sa djelatnicima Savjetodavne službe te sa proizvođačima i agronomima iz našega područja, a Program potpora smo prilagodili strukturi naših proizvođača. Kako je ovo prva godina potpora, detaljno ćemo pratiti provođenje kako bi za slijedeću godinu donijeli još bolji i nadam se izdašniji Program potpora.

Osim ovih potpora Grad Metković će vrlo ažurno i u okviru svojih mogućnosti pratiti i pomagati rješavanje svih ostalih aktivnosti vezanih uz poljoprivredu – navodnjavanje Koševo – Vrbovci, raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, rješavanje povrata u Koševu, redovito održavanje poljskih puteva itd. – istaknuo je dogradonačelnik Robert Doko.

Doznajemo kako će u narednim danima Grad Metković raspisati natječaj za dodjelu sredstava iz navedenog Programa potpore u poljoprivredi za 2018. godinu gdje će biti razjašnjeni svi detalji o mjerama poticanja i načinu prijava.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije