Ostanimo u kontaktu

BROJNE TEŠKOĆE NERETVANSKIH POLJOPRIVREDNIKA

Poljoprivredna proizvodnja u dolini Neretve opterećena je nizom problema

Objavljeno prije

Neretvanski poljoprivredni proizvođači godinama ukazuju na niz problema koji opterećuju njihovu proizvodnju voća i povrća, koja bi mogla i morala biti sadržajnija i kvalitetnija i s većim ukupnim prinosima pa tako i zaradom.

Ključni su problemi u svakom slučaju nezavršeni sustavi za navodnjavanje površina, usitnjenost posjeda, slanost tla, nesigurno tržište i nekontrolirani uvoz hrane te zapuštenost parcela kako privatnih tako na državnom zemljištu kojim odnedavno mogu raspolagati jedinice lokalne samouprave odnosno koncesionari.

Pođemo li od ovog posljednjeg, niti jedna jedinica lokalne samouprave još nije završila procese učinkovite raspodjele državnoga zemljišta niti su ustrojile nadzor o načinu korištenja zemljišta, odnosno obrađuje li se to zemljište ili se ne obrađuje.

Navodnjavanje je ključ uspješne proizvodnje u dolini Neretve, ali ti procesi odnosno gradnja objekata nije do kraja završena. Određeni optimizam postoji za područje donje Neretve, Glog i ostala područja, a kada će se cijeli posao i završiti teško je prognozirati.

Završetkom toga i drugih projekata umanjila bi se količina soli u vodi i u tlu pa bi neretvanska poljoprivreda mogla krupnijim koracima krenuti naprijed.

Što se tiče usitnjenosti posjeda to je u svakom slučaju ozbiljan problem s obzirom na činjenicu da se okrupnjivanjem parcela mogu ostvariti daleko bolji rezultati u proizvodnji. S tim je usko vezano i udruživanje poljoprivrednika koje preporučuju i stručnjaci i Ministarstvo poljoprivrede. Na taj bi se način lakše i brže dobivali poticaji i subvencije što bi značilo sigurnost u prvim godinama proizvodnje i veće prihode.

Mnogi upiru prstom prema uvoznicima kojima nije briga kada će i po kojoj cijeni neretvanski težaci prodati svoje viškove i hoće li raditi s minusima. Posebno se ljute na uvoz iz zemalja koje nisu članice EU smatrajući da se u nekim zemljama koriste sredstva za zaštitu biljaka koja su u Hrvatskoj zabranjena.

Neki poljoprivrednici proizvode više vrsta voća i povrća vjerujući da će slabije plasmane određenih proizvoda nadomjestiti prihodima od ostalih konkurentnih proizvoda. Drugi opet prelaze na jednu ili dvije kulture s vjerom da će im se baš ta orijentacija isplatiti. Ima nekoliko obitelji koje su ustalile vlastitu ekološku proizvodnju i dobro prolaze na tržištu koristeći online prodaju.

Treba reći da problema s prodajom voća i povrća imaju i poljoprivrednici u Pojezerju, napose u krškom polju Jezero. Drugo, manje polje Jezerac koje pripada dijelom Pojezerju, a dijelom općini Ljubuški, potpuno je zapušteno. Parcele su zbog vode u zimskim mjesecima neprepoznatljive, a među njima ne postoje jasne grannice. To je polje nekada hranilo tisuće ljudi. Proizvodile su se rajčice, paprike, krumpir, kupus i kupusnjače, ljudi su sijali kukuruz, pšenicu, sirak i ječam, a uzgajala se i vinova loza.

Danas nema ničega pa je pravo pitanje na koji će se način zapuštene poljoprivredne površine početi obrađivati.

SAVJETODAVNA SLUŽBA

Obavijest maslinarima o suzbijanju maslinine muhe

Objavljeno prije

Od zadnje preporuke  za praćenje populacije maslinine muhe prošlo je tjedan dana, a u zadnja 4 dana ovisno o lokalitetu palo je od 20-40 mm kiše. Ovakve vremenske prilike s povremenim oborinama  te padom noćnih i dnevnih temperatura uz povećanu vlagu zraka jako pogoduju razvoju štetnika. Temeljem očitanja feromonskih lovki (11-12.07.) na području cijele županije  štetnik se lovi u srednjem intenzitetu, dok se na lokalitetu Molunat lovi u visokom intenzitetu.

Uzorkovanjem plodova nisu nađeni aktivni ubodi  te preporučujemo maslinarima da nastave   provođenje mjera suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe primjenom metode zatrovanih mamaca jer na taj način suzbijamo odrasli oblik maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod. U tu svrhu se može koristiti gotovi pripravak ( Success bait) ili umjesto gotovog pripravka može se koristiti neki od  insekticida dozvoljenih na maslini uz dodatak atraktanta (Buminal).

Mamci se pripremaju na način da se u 10 l vode doda 60 ml hidroliziranog proteina (Buminal) uz dodatak insekticida dozvoljenog za suzbijanje maslinine muhe. Tretira se jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak oko 2 dcl škropiva ili se pripremljeni mamac puni u prikladne lovke (boce s otvorima). Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi (u slučaju oborina i češće). Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultata ako se primjeni na širem području uz obuhvaćanje minimalno 100 maslina.

Za maslinike koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su sustavu plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika registraciju ima pripravak na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT).

Za suzbijanje maslinine muhe u ekološkom i integriranom sustavu zaštite može se koristiti pripravak na osnovi kaolinske gline koji djeluje kao mehanička prepreka te čini plod nevidljivim. Tretiranje se provodi svakih 30 dana , a slučaju  da padne više od 20 mm oborina potrebno je ponoviti tretiranje.

Pripravke primijeniti sukladno uputi na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Ivana Tomac Talajić dipl. ing.

Email: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije