Ostanimo u kontaktu

POLJOPRIVREDNA SAVJETODAVNA SLUŽBA

Obavijest voćarima i vinogradarima

Objavljeno prije

Obavijest voćarima

Nestabilne vremenske prilike s povremenim oborinama pogoduju infekcijama uzročnikom šupljikavosti lista (Stigmina carpophila)   na koštićavom voću te uzročnikom kozičavosti lista na višnji i trešnji (Blumeriella jaapii).

Za suzbijanje šupljikavosti lista dozvolu imaju pripravci:

 • Captan WP 50 ( koštičavo voće osim višnje – u ovoj fenofazi)
 • Delan 700 WDG ( breskva, marelica, nektarina, trešnja)
 • Kastor ( koštičavo voće osim višnje- u ovoj fenofazi)
 • Merpan 80 WDG ( marelica, višnja)

Za suzbijanje kozičavosti lista dozvolu imaju pripravci:

 • Chromodin C-65 ( trešnja, višnja)
 • Delan 700 WDG (trešnja)
 • Luna experience ( višnja)
 • Topsin M 500 SC ( višnja)

Vremenske prilike pogoduju razvoju populacije lisnih uši. Nasade redovito pregledavati i po potrebi napraviti zaštitu . Zaštitu je moguće napraviti jednim od pripravaka: Teppeki  500 WG ( dozvola na breskvi i šljivi) i Pirimor 50 WG ( dozvola na višnji, breskvi, šljivi) , Mospilan 20 SG ( dozvola na breskvi, nektarini, šljivi, višnji i trešnji djeluje i na trešnjinu muhu ), Calypso ( dozvola na breskvi, marelici, nektarini, trešnji), Movento  (dozvola na breskvi, nektarini, marelici, trešnji, šljivi).

U nasadima breskve je zabilježena populacija leptira  breskvinog savijača (Cydia molesta) iznad gospodarskog praga štetnosti. Za suzbijanje su registrirani pripravci:  Runner 240 SC, Affirm, Affirm opti, Avaunt EC, Imidan 50 WG, Insegar 25 WG,  Coragen 20 SC i Delegate 250 WG.

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti dodatne mjere za zaštitu pčela.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obavijest vinogradarima

Vremenske prilike s povremenim oborinama pogoduju infekcijama uzročnikom  crne pjegavosti ( Phomopsis viticola ) na vinovoj lozi. Potrebno je napraviti zaštitu novoizraslih dijelova lisne mase . S porastom lisne mase stvoriti će se povoljni uvjeti za  primarnu infekciju uzročnikom plamenjače vinove loze  (Plasmophara viticola ) te pepelnice (Erysiphe necator ).  U vinogradima gdje loza nije dostigla duzinu mladice  15-20 cm i gdje od zadnje zaštite nije prošlo više od 7 dana moguća je primjena fugicida kontaktnog djelovanja: Universalis ,Cabrio top, Folpan 80 WDG, Solofol, Futura 50 WP, Shavit F. Pripravci Cabrio top i Universalis djeluju na uzročnike plamenjače i pepelnice.

U vinogradima gdje je od zadnje zaštite prošlo više od 10  dana i velik  je porast lisne mase za zaštitu od uzročnika plamenjače, uputno je primijeniti jedan od pripravaka sistemičnog djelovanja: Mikal Flash, Mikal Premium F, Curzate-F SC, Ridomil Gold Combi 45 WG , Fantic-F WP , Pergado F.

Za zaštitu od uzročnika pepelnice moguće je koristiti pripravke na osnovi sumpora ili jedan od pripravaka: Stroby WG, Zato 50WG, Cabrio top, Karathane gold 350EC, Postalon 90 SC, Folicur 250 EW, Crystal, Dynali, Domark 40 ME, Mystic EC.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Piše: Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Posljednji poziv poljoprivrednicima za prijave na Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2019. godinu

Objavljeno prije

Dubrovačko-neretvanska županija i ove godine dodjeljuje potpore male vrijednosti u poljoprivredi. Javnim pozivom obuhvaćene su mjere:

 • Okrupnjavanje poljoprivrednog posjeda i uređenje poljoprivrednog zemljišta
 • Ulaganje u podizanje trajnih nasada
 • Ekološka proizvodnja
 • Potpora za preporuku gnojidbe i analize tla
 • Posebne mjere pomoći za sektor stočarstva
 • Potpora zajedničkom djelovanju poljoprivrednog gospodarstva
 • Zaštita biološke i krajobrazne raznolikosti
 • Potpora izlagačima za sudjelovanje na poljoprivrednim manifestacijama i događanjima

Pozivamo sva zainteresirana poljoprivredna gospodarstva koja imaju sjedište, prebivalište kao i poljoprivredne površine na području Dubrovačko-neretvanske županije da se prijave na mjere Javnog poziva najkasnije do 15. studenoga 2019. godine.
Uvjeti prijave i sva potrebna dokumentacija nalaze se OVDJE.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije