DRŽAVNA TAJNICA ZA POLJOPRIVREDU POSJETILA METKOVIĆ

Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo inicijative Dalibora Milana kojima se štiti neretvanske poljoprivrednike

Objavljeno 20. rujna 2017. u kategorijama: Metković, Neretva, News, Poljoprivreda.

Dalibor Milan - Marija Vučković

U ponedjeljak, 18. rujna, gradonačelnik Dalibor Milan je primio u radni posjet Državnu tajnicu u Ministarstvu poljoprivrede gosp. Mariju Vučković, na temu nekoliko konstruktivnih inicijativa, a koje je prethodno uputio prema Ministarstvu poljoprivrede.

Prva inicijativa, na prijedlog gradonačelnika prema Ministarstvu je bila u svezi promjene uredbe o kriterijima za dodjelu zamjenskog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH ovlaštenicima naknade za oduzeto poljoprivredno zemljište, te ga je zanimalo u kojoj je to fazi, da li će doći do realizacije.

Državna tajnica je informirala gradonačelnika da je Ministarstvo poljoprivrede pozitivno i promptno reagiralo na njegovu inicijativu, te je u tijeku donošenje izmijenjene Uredbe, a koja će riješiti višegodišnji problem i građana Metkovića.

Naime, građani Metkovića dosada nisu mogli dobiti zamjensko zemljište za ono koje im je oduzeto u vrijeme komunističke vladavine, a i zbog toga što je cijelo područje Metkovića pod tzv. Naturom 2000.  Kada nova uredba stupi na snagu, građani će konačno moći dobiti zamjensko zemljište.

Obzirom da je u tijeku i rasprava o nacrtu zakona o nepoštenim trgovačkim praksama Gradonačelnik je prethodno dao i prijedloge:

  • da se uvedu zakonski kraći rokovi plaćanja za otkup neretvanske mandarine,
  • da se donese zakonsko rješenje kojim bi se spriječilo netransparentno određivanje količine i kvalitete prilikom otkupa mandarine.

Državna tajnica je zahvalila na postavljenim prijedlozima, te istaknula da zakon uskoro ide u drugo čitanje i oba ova pitanja će biti njime riješena. Što znači, donošenjem ovog Zakona, skratiti će se rokovi plaćanja za otkup mandarina, te će se spriječiti netransparentno određivanje količine i kvalitete prilikom otkupa.

Gospođa Vučković se na kraju osvrnula na konstruktivnost prijedloga Gradonačelnika Dalibora Milana, te je naglasila da bi svi sudionici u javnoj raspravi trebali ovako postupati, tj. trebali biti konkretni i konstruktivni u interesu građana, u ovom slučaju poljoprivrednika Doline Neretve, a ne samo iznositi jalovu kritiku bez jasnih prijedloga rješenja dosadašnje situacije.

Komentari