Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

OBAVIJEST MASLINARIMA

Očuvajte masline u dobrom stanju i tako zadržite visoku kvalitetu ulja

U našoj županiji je dobar urod maslina i plodovi su u dobrom stanju pa bi bilo šteta ne učiniti još jedan korak da tako i ostane te da imamo dovoljno maslinovog ulja za potrebe županije, a da preostane i nešto za prodati dalje. Ova obavijest bi bila maslinarima poticaj da učine još taj jedan korak i očuvaju masline u dobrom stanju, a time i visoku kvalitetu ulja

Objavljeno prije

Obavještavamo maslinare da se nakon perioda u kojem smo bilježili smanjenje populacije maslinine muhe ( 7-20 kom/feromonskoj lovci), ovih dana bilježi ponovno značajniji porast odraslih jedinki maslinine muhe druge generacije ( 30-60 kom/feromonskoj lovci).

Na području Dubrovačko-neretvanske županije, u tijeku je promjena vremenskih prilika te je sa ponedjeljka na utorak pala kiša, poslije čega slijedi pad noćne temperature na 18°-26°C, a dnevne temperature će u prosjeku pasti na 21°-30°C  što će omogućiti optimalne uvjete za polaganje jajašaca u plodove, a potom i masovniji razvoj maslinine muhe.

Zato maslinarima, poslije kiše, preporučujemo ili nastaviti s provođenjem preventivnih mjera suzbijanja, metodom zatrovanih mamaca ili tretiranje cijelog nasada. Izbor metode ovisi o prethodno poduzetim mjerama zaštite, lokalitetu i konkretnom stanju u masliniku koji se temelji na praćenju maslinine muhe žutim pločama (prag štetnosti 2-3 maslinine muhe/tjedno).

Registraciju prema FIS-bazi( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/) na dan 24.08.2020. za suzbijanje maslinine muhe imaju sljedeći pripravci.

AKTIVNA TVAR TRGOVAČKI NAZIV NAČIN DJELOVANJA
fosmet IMIDAN 50 WG
(najviše 2x u vegetaciji)
Kontaktno, želučano
deltametrin* DECIS 2,5 EC
(najviše 3x u vegetaciji),
DECIS 100 EC
( 1x u vegetaciji),
POLECI PLUS
( 2 x u vegetaciji), SCATTO
( 1 x u vegetaciji), ROTOR SUPER
(1 x u vegetaciji), DEMETRINA 25 EC
( 1 x u vegetaciji)
ECO-TRAP
(Mamci)
Kontaktno-želučano IMAJU DOZVOLU,
ALI NISU UČINKOVITI U SUZBIJANJU MASLININE MUHE
(Prema projektu istraživanja Agronomskog fakulteta na osjetljivosti maslinine muhe
(Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske
Izvor: https://rezistentnost-szb-hr
Spinosad + atraktant SUCCESS  BAIT Metoda zatrovanih mamaca Jako osjetljiv na svjetlost, zato primjena treba biti samo u večernjim satima. Dozvoljen u ekološkoj proizvodnji
BUMINAL
+registrirani insekticid
Metoda zatrovanih mamaca

Zbog ukidanja  pripravaka sistemičnog djelovanja na osnovi aktivne tvari dimetoata ( Rogor 40, Calinogor, Chromgor, Perfekthion)  i ograničenog djelovanja pripravaka na osnovi deltametrina, apeliramo svim maslinarima da se aktivno uključe u mjere smanjenja populacije odraslih jedinki maslinine muhe, jer ukoliko zaraza značajnije uđe u maslinike, sada kad su pred branje, preostat će nam samo zbrajanje nastalih šteta.

Pripravke koristiti  prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Za redovito primanje obavijesti na e-mail predbilježite se na preporuke za zaštitu bilja na stranici:

https://www.savjetodavna.hr/newsletter-signup/

Zoran Kajić dipl.ing.agr.
e-mail: zoran.kajic@mps.hr
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Zbog iznimnog interesa produljen rok za prijavu u bazu EU projekata za još dva tjedna

Izniman interes rezultirao je s 1.998 prijavljenih projekata vrijednih više od 3,35 milijardi eura

Objavljeno prije

Prijava projektnih prijedloga u bazu projekata za financiranje u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu i ribarstvu produljen je do 14. listopada. Do sada je prijavljeno 1.998 projekata vrijednih više od 3,35 milijardi eura.

Ministarstvo poljoprivrede provodi prikupljanje projektnih prijedloga za financiranje u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu i ribarstvu čiji je inicijalni rok za prijavu bio 30. rujna, no zbog iznimnog interesa potencijalnih korisnika, a u cilju kvalitetne pripreme programskih dokumenata, strategija i planova, s posebnim naglaskom na programiranje prijelaznog i slijedećeg programskog razdoblja, omogućili smo produljenje inicijalnog roka za još dva tjedna, odnosno do 14. listopada.

Dvije trećine projekata odnosi se na sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno na javnu infrastrukturu. Više od polovine projekata je već u određenoj  fazi pripremljenosti za realizaciju, od kojih 229 projekata je spremno za realizaciju, 236 projekata ima ishodovane akte o pravima gradnje i druge potrebne dozvole, a 312 projekata ima izrađenu projektno-tehničku dokumentaciju.

S ciljem participativnog pristupa i suradnje sa svim dionicima iz svog područja rada Ministarstvo poljoprivrede želi podržati što veći broj kvalitetnih poduzetničkih inicijativa, kao i inicijativa usmjerenih unaprijeđenu infrastrukture u ruralnom području te poziva na nastavak unosa projektnih prijedloga koji se obavlja putem Google obrasca.

Na ovaj način želimo saznati kakvim poduzetničkim inicijativama raspolažemo te sukladno tome pronaći načine na koje ih možemo podržati. Ono što nas veseli, pored projekata malih poljoprivrednika, su i projekti jedinica lokalne samouprave fokusirani na jačanje ruralne infrastrukture. Također, uočavamo i snažan impuls iz prerađivačke industrije bez koje nema ni razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje. Prikupljeni podaci će nam biti važno uporište u razgovorima u Europskoj komisiji te ćemo, zahvaljujući njima, biti efikasniji u programiranju i planiranje budućih sredstava“, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije