Ostanimo u kontaktu

OBAVIJEST MASLINARIMA

Očuvajte masline u dobrom stanju i tako zadržite visoku kvalitetu ulja

U našoj županiji je dobar urod maslina i plodovi su u dobrom stanju pa bi bilo šteta ne učiniti još jedan korak da tako i ostane te da imamo dovoljno maslinovog ulja za potrebe županije, a da preostane i nešto za prodati dalje. Ova obavijest bi bila maslinarima poticaj da učine još taj jedan korak i očuvaju masline u dobrom stanju, a time i visoku kvalitetu ulja

Objavljeno prije

Obavještavamo maslinare da se nakon perioda u kojem smo bilježili smanjenje populacije maslinine muhe ( 7-20 kom/feromonskoj lovci), ovih dana bilježi ponovno značajniji porast odraslih jedinki maslinine muhe druge generacije ( 30-60 kom/feromonskoj lovci).

Na području Dubrovačko-neretvanske županije, u tijeku je promjena vremenskih prilika te je sa ponedjeljka na utorak pala kiša, poslije čega slijedi pad noćne temperature na 18°-26°C, a dnevne temperature će u prosjeku pasti na 21°-30°C  što će omogućiti optimalne uvjete za polaganje jajašaca u plodove, a potom i masovniji razvoj maslinine muhe.

Zato maslinarima, poslije kiše, preporučujemo ili nastaviti s provođenjem preventivnih mjera suzbijanja, metodom zatrovanih mamaca ili tretiranje cijelog nasada. Izbor metode ovisi o prethodno poduzetim mjerama zaštite, lokalitetu i konkretnom stanju u masliniku koji se temelji na praćenju maslinine muhe žutim pločama (prag štetnosti 2-3 maslinine muhe/tjedno).

Registraciju prema FIS-bazi( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/) na dan 24.08.2020. za suzbijanje maslinine muhe imaju sljedeći pripravci.

AKTIVNA TVAR TRGOVAČKI NAZIV NAČIN DJELOVANJA
fosmet IMIDAN 50 WG
(najviše 2x u vegetaciji)
Kontaktno, želučano
deltametrin* DECIS 2,5 EC
(najviše 3x u vegetaciji),
DECIS 100 EC
( 1x u vegetaciji),
POLECI PLUS
( 2 x u vegetaciji), SCATTO
( 1 x u vegetaciji), ROTOR SUPER
(1 x u vegetaciji), DEMETRINA 25 EC
( 1 x u vegetaciji)
ECO-TRAP
(Mamci)
Kontaktno-želučano IMAJU DOZVOLU,
ALI NISU UČINKOVITI U SUZBIJANJU MASLININE MUHE
(Prema projektu istraživanja Agronomskog fakulteta na osjetljivosti maslinine muhe
(Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske
Izvor: https://rezistentnost-szb-hr
Spinosad + atraktant SUCCESS  BAIT Metoda zatrovanih mamaca Jako osjetljiv na svjetlost, zato primjena treba biti samo u večernjim satima. Dozvoljen u ekološkoj proizvodnji
BUMINAL
+registrirani insekticid
Metoda zatrovanih mamaca

Zbog ukidanja  pripravaka sistemičnog djelovanja na osnovi aktivne tvari dimetoata ( Rogor 40, Calinogor, Chromgor, Perfekthion)  i ograničenog djelovanja pripravaka na osnovi deltametrina, apeliramo svim maslinarima da se aktivno uključe u mjere smanjenja populacije odraslih jedinki maslinine muhe, jer ukoliko zaraza značajnije uđe u maslinike, sada kad su pred branje, preostat će nam samo zbrajanje nastalih šteta.

Pripravke koristiti  prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Za redovito primanje obavijesti na e-mail predbilježite se na preporuke za zaštitu bilja na stranici:

https://www.savjetodavna.hr/newsletter-signup/

Zoran Kajić dipl.ing.agr.
e-mail: zoran.kajic@mps.hr
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Osigurana dodatna sredstva za mjere pomoći vinarima

Objavljeno prije

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 10. rujna 2020. godine donesene su dodatne Izmjene i dopune Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine koje omogućuju učinkovitu raspodjelu i korištenje sredstava za mjere pomoći u sektoru proizvodnje vina uslijed poremećaja na tržištu izazvanih širenjem epidemije COVID-19. Time se ukupan iznos za provedbu interventnih mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina povećava za 13,2 milijuna kuna odnosno sada iznosi 57 milijuna kuna. Također, dodatno se povećavaju intenziteti potpora za mjere Ulaganje u vinarije i marketing vina sa 60% na 70% i Restrukturiranje i konverzija vinograda sa 80% na 90%.

Prvi set interventnih mjera pomoći vinarima donesen je u lipnju ove godine izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina uslijed poremećaja na tržištu izazvanih širenjem epidemije COVID-19. Međutim, zbog daljnje krize na tržištu vina, proizvođači su bili primorani prolongirati investicijske projekte. Stoga će se novo donesenim promjenama Nacionalnog programa pomoći dodatno preusmjeriti neutrošena sredstva iz ovogodišnje financijske omotnice u mjere pomoći, koja se moraju potrošiti do 15. listopada 2020. godine, te će se povećati intenziteti potpora.

U ovogodišnjoj financijskoj omotnici kumulira se dodatni iznos od 13,2 milijuna kuna koji će ostati neutrošen te će se dijelom, u iznosu od 8,2 milijuna kuna, preusmjeriti u mjeru Destilacija vina u kriznim slučajevima. Na taj način će se povećati iznos potpore za vino koje ide na destilaciju, s obzirom da se zbog ograničenog roka za trošenje sredstava ne može provesti povećanje kvote. Preostali dio financijskih sredstava koji predstavlja dodatni neutrošeni iznos u Nacionalnom programu za ovu godinu u iznosu od 5 milijuna kuna preusmjerava se u mjeru Potpora za krizno skladištenje vina. Zbog ograničenog roka za provedbu mjera te zbog skraćenja roka skladištenja na 60 dana doći će do povećanja jediničnog iznosa potpore u mjeri Potpora za krizno skladištenje vina, s 1,8 kn/litri vina za 90 dana skladištenja na 3,6 kuna/litri vina za 60 dana skladištenja.

„Uz jednokratne interventne mjere pomoći osigurana su i sredstva za dugoročni razvoj sektora, do 2023. godine osiguran je godišnji fond od 11 milijuna eura odnosno gotovo 55,5 milijuna eura za razvojne projekte iz sektora vinarstva i vinogradarstva. Ova godina je izazovna i neizvjesna za vinare i vinogradare, mi se trudimo pomoći koliko možemo. Problemi postoje, ali pronalazimo rješenja i postoje razlozi za optimizam“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije