Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Gradska vijećnica Katarina Ujdur o isplati odštete za elementarne nepogode nastale u siječnju 2017.

Objavljeno prije

Katarina Ujdur

Vijećnica Mosta u Gradskom vijeću Grada Metkovića Katarina Ujdur danas je, 12. siječnja, vezano za isplatu odštete za štetu nastalu zbog elementarnih nepogoda u siječnju 2017. i članka koji je o toj temi objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, poslala priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Danas je u Slobodnoj Dalmaciji objavljen članak pod naslovom Novac za štetu od lanjskog leda otišao u Opuzen – zbog Mosta, kojega potpisuje novinar Stanislav Soldo. U podnaslovu se objašnjava: Zbog greške Mostove administracije u gradskoj upravi Metkovića u ožujku prošle godine, lokalni poljoprivrednici dobili su samo 379 tisuća državnog novca za ublažavanje šteta od leda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ovakvo tumačenje postupka za utvrđivanje štete u poljoprivredi od elementarne nepogode uzrokovane mrazom koji je provodilo Povjerenstvo Grada Metkovića krajnje je nekorektno jer je postupak proveden sukladno propisima.

Ne želimo komentirati ničiji način prijave, ali ponavljamo, znamo da je Povjerenstvo Grada Metkovića to odradilo sukladno propisima. Grad Metković i Grad Ploče su mogli i jesu izdali obrasce za dugogodišnji nasad koji su bili prihvatljivi za apliciranje na Mjeru 5, Podmjeru 5.2.1. koja je bila otvorena 3 mjeseca. Da smo učinili drugačije, danas bi nas prozivali zašto smo nekome uskratili prijavu na ovu podmjeru.

Do 30. listopada 2017. prve procjene šteta u Republici Hrvatskoj nastalih tijekom 2017. godine iznose više od 2,8 milijardi kuna, a sredstva u proračunu su tada bila 20 milijuna kuna i povećana su na 100 milijuna u studenom 2017. godine.

Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. provodi mjeru 5, podmjeru 5.2. “Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima”, tip operacije 5.2.1. – Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Samo 12 poljoprivrednika sa područja grada Metkovića prijavilo se na mjeru 5.2.1. Postavlja se pitanje zašto toliko malo. Što je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić učinio da se što više ljudi prijavi i koliko je uopće sredstava iskorišteno za operaciju 5.2.1 na razini Hrvatske?

Jasno da poljoprivrednici ne mogu biti zadovoljni dobivenom pomoći i to barem iz dva razloga: državna pomoć je samo 5,4% od ukupne štete, europska pomoć putem mjere 5.2  je ljudima u postupku komplicirana i kasno najavljena. Ali za to se ne može kriviti lokalnu samoupravu, već državu koja određuje pravila.

Zato ovim putem javno pozivam Ministarstvo financija da provede upravni nadzor cijeloga postupka koje je provelo Povjerenstvo Grada Metkovića vezano za ovaj slučaj. Neka oni koji su mjerodavni utvrde moguće propuste i neka nas onda prozivaju zbog toga. Sve drugo držimo čistim politikantstvom.

Katarina Ujdur, vijećnica Mosta u Gradskom vijeću Grada Metkovića

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije