Ostanimo u kontaktu

VOĆARI DOLINE NERETVE

Dr. sc. Ante Biško u Metkoviću održao predavanje nakon Svjetskog simpozija citrusa u Urugvaju

Objavljeno prije

U četvrtak, 23. svibnja u Zgradi političkih stranaka u Metkoviću predavanje o citrusima održao je dr. sc. Ante Biško, profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Zvoda za voćarstvo.

Gradovi i općine doline Neretve, zajedno sa Županijom, potpomogli su putovanje profesora Biške na Svjetski simpozij o citrusima u Urugvaj, te je tako uvodna riječ prije samoga predavanja pripala zamjeniku gradonačelnika Robertu Doki, ujedno i organizatoru ovog predavanja, te zamjenici župana dubrovačko-neretvanskog Žaklini Marević.

U svome predavanju dr. sc. Ante Biško je podijelio razmišljanja sa Svjetskog simpozija citrusa te s prisutnima iznio primjere dobre prakse u voćarstvu na globalnoj sceni, a i što je sve potrebno unaprijediti kako bi i naši voćari bili u korak sa suvremenom poljoprivredom.

Metković NEWS je predavanje prenosio uživo, video prilog možete pogledati u vrhu stranice.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Vinarima do 80 tisuća eura potpore – otvoren novi natječaj iz Vinske omotnice

Objavljeno prije

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 21. lipnja 2019. godine natječaj za mjeru Informiranje u državama članicama iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019. – 2023.

Informativne aktivnosti obuhvaćaju informiranje potrošača u državama članicama u pogledu odgovorne konzumacije vina i rizika povezanih sa štetnom konzumacijom alkohola te sustava zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Unije u pogledu posebne kakvoće, ugleda ili ostalih značajki koje vino ima zbog posebnog zemljopisnog okruženja ili podrijetla.

„Mjere iz Nacionalnog programa napravili smo zajedno sa strukom, samim vinarima i vinogradarima, kako bi natječaji bili usmjereni na aktivnosti koje su njima potrebne. Veliko EU tržište s brojim proizvodima zahtjeva jaku promociju kako bi se istakli i izdigli iz mnoštva. Imamo vrijedne ljude koji su svoj trud i rad pretočili u vina vrhunske kvalitete. Mi im pomažemo da te svoje vrhunske proizvode promoviraju i plasiraju. Uz mjere iz Programa ruralnog razvoja za vinarstvo i vinogradarstvo, tu su i administrativna rasterećenja, ukidanje evidencijskih markica, transparentni uvjeti prodaje na tržištu, pojačane kontrole i nove vinogradarske regije – samo dio velikog paketa promjena koje smo uveli kako bi ovaj sektor bio što konkurentniji.“, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Korisnici mjere Informiranje mogu biti:  stručne organizacije, organizacije proizvođača vina, udruženja organizacija proizvođača vina, privremena ili stalna udruženja dvaju ili više proizvođača, sektorske organizacije i javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika Državnog proračuna.

Dozvoljeni troškovi unutar mjere Promidžba su:

  • sudjelovanje u informativnim kampanjama
  • sudjelovanje na događanjima, sajmovima i izložbama od nacionalnog značaja ili značaja za Uniju
  • oglašavanje u medijima na tržištu država članica (tisak, televizija, radio, internet, društvene mreže)
  • izrada i distribucija informativnih materijala za tržište država članica
  • administrativni troškovi i troškovi osoblja.

Razina potpore iznosi do 80% ukupno prihvatljivih troškova i odnosi se na sredstva EU. Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 80.000 EUR.

Rok za podnošenje prijava je do 31. srpnja 2019. godine, a natječaj i obrasci potrebni za prijavu  dostupni su ovdje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije