Ostanimo u kontaktu

UVOZ KOČI NERETVANSKU POLJOPRIVREDU

Čije se lubenice prodaju kupcima u Zagrebu?

Objavljeno prije

U Zagrebu i drugdje građani radi osvježenja već nekoliko dana kupuju lubenice. U tomu ne bi bilo ništa čudno da na izlozima ili na štandovima ne stoji da su lubenice neretvanske , domaće i kvalitetne, a nisu.

Navodno su kupci iz Zagreba provjeravali radi li se o neretvanskim lubenicama pa kad su doznali da one to nisu, njihovo ogorčenje bivalo je sve je intenzivnije.

Informacije iz Zagreba uzbunile su i neretvanske udruge i proizvođače koji su od Ministarstva zatražili uspostavu stalnog nadzora tržnica i trgovačkih centara kako bi se utvrdilo odakle potječu . Nije teško dokučiti da su lubenice iz uvoza jer berba neretvanskih tek će otpočeti za desetak dana, a nije teško ni zaključiti kako se ta situacija ponavlja iz godine u godinu, uglavnom na štetu neretvanskih proizvođača. Hladnjače i skladišta bit će prepune uvoznog voća, upravo u vrijeme kada dospijevaju neretvanske lubenice za koje mnogi tvrde da su iznimne kakvoće. Prodajne cijene za domaće proizvođače moraju biti manje , što opet znači da će i njihovi prihodi biti manji, ako ih uopće uspiju prodati.

Ista je stvar s krumpirom koji se uvozi iz Egipta, te mnogim drugim vrstama voća i povrća. Neki će reći kako se radi o članstvu Hrvatske u EU i otvorenom tržištu pa je zbog toga uvoz hrane posve realna pojava. Neki smatraju a osobito proizvođači kako moraju postojati zaštitni mehanizmi kojima bi se štitila domaća proizvodnja bez obzira na direktive EU. Dok uvoznici igraju svoju igru , koja nije zabranjena, dotle Neretvani mole i kume nadležne za malo razumijevanja (ili subvencije i poticaje) kako bi se i njihov rad mogao valorizirati.

SAVJETODAVNA SLUŽBA

Obavijest proizvođačima agruma na izdvojenom lokalitetu Pržinovac

Objavljeno prije

Obavještavamo proizvođače agruma da se na izdvojenom lokalitetu Pržinovac u nasadu grejpa u kojem su postavljene feromonske lovke za praćenje i ulov populacije sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata), bilježi ulov jedinki iznad gospodarskog praga štetnosti kao i prisutnost ličinki u plodovima grejpa. Proizvođačima na spomenutom području savjetujemo provođenje mjera zaštite pripravkom Success Bait čija je karenca na agrumima 4 dana. Ostalim proizvođačima savjetujemo postavljanje žutih ploča u nasade u cilju praćenja leta i pojavnosti populacije štetnika te   pravovremenog suzbijanja. Praćenje populacije mediteranske voćne muhe i očitanje lovnih trapova tjedno provode djelatnici HAPIH-a u sklopu aktivnosti koje su propisane Akcijskim planom za suzbijanje sredozemne voćne muhe u cilju ranog otkrivanja žarišta .

Podsjećamo proizvođače agruma kao i ostalih biljaka domaćina sredozemne voćne muhe ( bresaka, nektarina ,šljiva, marelica, smokava , kakija i dr.)  da su sukladno Akcijskom planu dužni su provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe te ih zbrinjavati . Sakupljanjem i pravilnim zbrinjavanjem zaostalih plodova domaćina , osim suzbijanja gospodarski najznačajnijeg  štetnika agruma  sredozemne voćne muhe smanjuje se i mogućnost zaraze drugim biljnim patogenima .

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr
Ministarstvo poljoprivrede /Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva/

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije