Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

UVOZ KOČI NERETVANSKU POLJOPRIVREDU

Čije se lubenice prodaju kupcima u Zagrebu?

Objavljeno prije

U Zagrebu i drugdje građani radi osvježenja već nekoliko dana kupuju lubenice. U tomu ne bi bilo ništa čudno da na izlozima ili na štandovima ne stoji da su lubenice neretvanske , domaće i kvalitetne, a nisu.

Navodno su kupci iz Zagreba provjeravali radi li se o neretvanskim lubenicama pa kad su doznali da one to nisu, njihovo ogorčenje bivalo je sve je intenzivnije.

Informacije iz Zagreba uzbunile su i neretvanske udruge i proizvođače koji su od Ministarstva zatražili uspostavu stalnog nadzora tržnica i trgovačkih centara kako bi se utvrdilo odakle potječu . Nije teško dokučiti da su lubenice iz uvoza jer berba neretvanskih tek će otpočeti za desetak dana, a nije teško ni zaključiti kako se ta situacija ponavlja iz godine u godinu, uglavnom na štetu neretvanskih proizvođača. Hladnjače i skladišta bit će prepune uvoznog voća, upravo u vrijeme kada dospijevaju neretvanske lubenice za koje mnogi tvrde da su iznimne kakvoće. Prodajne cijene za domaće proizvođače moraju biti manje , što opet znači da će i njihovi prihodi biti manji, ako ih uopće uspiju prodati.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ista je stvar s krumpirom koji se uvozi iz Egipta, te mnogim drugim vrstama voća i povrća. Neki će reći kako se radi o članstvu Hrvatske u EU i otvorenom tržištu pa je zbog toga uvoz hrane posve realna pojava. Neki smatraju a osobito proizvođači kako moraju postojati zaštitni mehanizmi kojima bi se štitila domaća proizvodnja bez obzira na direktive EU. Dok uvoznici igraju svoju igru , koja nije zabranjena, dotle Neretvani mole i kume nadležne za malo razumijevanja (ili subvencije i poticaje) kako bi se i njihov rad mogao valorizirati.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Zbog iznimnog interesa produljen rok za prijavu u bazu EU projekata za još dva tjedna

Izniman interes rezultirao je s 1.998 prijavljenih projekata vrijednih više od 3,35 milijardi eura

Objavljeno prije

Prijava projektnih prijedloga u bazu projekata za financiranje u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu i ribarstvu produljen je do 14. listopada. Do sada je prijavljeno 1.998 projekata vrijednih više od 3,35 milijardi eura.

Ministarstvo poljoprivrede provodi prikupljanje projektnih prijedloga za financiranje u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu i ribarstvu čiji je inicijalni rok za prijavu bio 30. rujna, no zbog iznimnog interesa potencijalnih korisnika, a u cilju kvalitetne pripreme programskih dokumenata, strategija i planova, s posebnim naglaskom na programiranje prijelaznog i slijedećeg programskog razdoblja, omogućili smo produljenje inicijalnog roka za još dva tjedna, odnosno do 14. listopada.

Dvije trećine projekata odnosi se na sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno na javnu infrastrukturu. Više od polovine projekata je već u određenoj  fazi pripremljenosti za realizaciju, od kojih 229 projekata je spremno za realizaciju, 236 projekata ima ishodovane akte o pravima gradnje i druge potrebne dozvole, a 312 projekata ima izrađenu projektno-tehničku dokumentaciju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

S ciljem participativnog pristupa i suradnje sa svim dionicima iz svog područja rada Ministarstvo poljoprivrede želi podržati što veći broj kvalitetnih poduzetničkih inicijativa, kao i inicijativa usmjerenih unaprijeđenu infrastrukture u ruralnom području te poziva na nastavak unosa projektnih prijedloga koji se obavlja putem Google obrasca.

Na ovaj način želimo saznati kakvim poduzetničkim inicijativama raspolažemo te sukladno tome pronaći načine na koje ih možemo podržati. Ono što nas veseli, pored projekata malih poljoprivrednika, su i projekti jedinica lokalne samouprave fokusirani na jačanje ruralne infrastrukture. Također, uočavamo i snažan impuls iz prerađivačke industrije bez koje nema ni razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje. Prikupljeni podaci će nam biti važno uporište u razgovorima u Europskoj komisiji te ćemo, zahvaljujući njima, biti efikasniji u programiranju i planiranje budućih sredstava“, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije