Ostanimo u kontaktu

DAN GRADA DUBROVNIKA

Župan Dobroslavić sa zamjenicima Marević i Cebalo uz državni vrh na otvaranju 1047. Feste svetog Vlaha

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom nazočio je danas otvaranju 1047. Feste svetog Vlaha na kojem je bio premijer Andrej Plenković s brojnim ministrima u hrvatskoj Vladi, kao i zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, saborski zastupnici i drugi gosti.

Uoči otvorenja održana je svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Dubrovnika. Župan je tom prilikom istaknuo dobru suradnju između Županije i Grada Dubrovnika.
”Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija dobro surađuju. Radimo zajednički na brojnim projektima, a na to nas obvezuje baština koju smo dobili u nasljedstvo kao i dano nam povjerenje građana. Obvezuje nas ovo neviđeno blago, povijest, domoljublje. Obvezuje nas mjera i sklad, čudesna arhitektura, umjetnost, kultura. Na to nas obvezuju i poginuli branitelji, oni koji su 90-ih pokazali kako se cijeni sloboda. Vrijeme stavlja izazove pred nas, a uvjereni smo da ćemo na njih znati odgovoriti. U tome nam pomaže ova Vlada koja u vremenu populizma i neodgovornosti, stabilno vodi ovu zemlju. U tome nam pomaže Vlada koja razumije ovo blago koje čuva sveti Vlaho”, rekao je župan te istaknuo kako su na jučer održanoj sjednici Vlade u Kneževom dvoru donesene brojne pozitivne odluke za Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju. Posebno je izdvojio zaključke kojima se daje potpora povezivanju Dubrovnika na autocestu, odnosno prometno povezivanje od Metkovića do Zračne luke Dubrovnik, kao i za novu Pelješku cestu.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković tom je prilikom rekao kako je Dubrovnik na krilima velikog investicijskog zamaha i najvećeg proračuna u povijesti ušao u novu kalendarsku godinu. Istaknuo je kako gradska uprava osim što sama razvija projekte sudjeluje partnerski i u drugim velikim projektima poput Državnog arhiva i studentskog doma.
‘’U nešto više od godinu dana osigurali smo preko 80 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Puno toga se danas radi nakon dugo vremena. Iako zvuči nevjerojatno škola Montovjerna prva je novogradnja u osnovnoškolskoj i obrazovnoj infrastrukturi od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća. Osnovna škola Lapad prva škola koja je za obnovu koristila EU sredstva. Turizmu smo pružili novu priliku da se slobodno razvija na održivim i odgovornim principima. Odredili smo smjer kojim želimo krenuti naprijed stvarajući novu vrijednost čuvajući stoljetni kamen, ali ne gušeći gospodarstvo’’, rekao je među ostalim gradonačelnik Franković.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na svečanoj sjednici kako Festa sv. Vlaha podsjeća sve na uspjeh, izvrsnost, hrabrost, vjeru i zajedništvo Dubrovčana kroz povijest.
”Mudrim upravljanjem, trgovinom, diplomacijom i ljubavlju prema slobodi Dubrovnik je kroz stoljeća postao predvodnik na mnogim područjima. Dubrovačka Republika ima posebnu važnost u hrvatskoj povijesti. Ona je punih 450 godina bila slobodan i neovisan simbol hrvatske samostalnosti. Brojni su dubrovački velikani zadužili Hrvatsku i ovo je prilika da im odamo priznanje”, rekao je premijer Plenković te posebnu zahvalnost iskazao braniteljima koji su položili svoje živote u obrani Dubrovnika.
Osvrnuo se i na sjednicu Vlade koja je održana jučer u Kneževom dvoru.
‘’Dali smo podršku gospodarskom rastu županije i Dubrovnika. Donesene su odluke i potpisani ugovori u vrijednosti od gotovo 4,5 milijardi kuna. Na prvom su nam mjestu naši građani’’, rekao je premijer.

U sklopu proslave Dana grada Dubrovnika i Feste svetog Vlaha u jutarnjim satima položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje na gradskom groblju Boninovo. Državni vrh je potom obišao i gradilište Studentskog doma, a premijer Plenković otvorio je novo krilo Dječjeg vrtića Palčica te obišao i novu zgradu Državnog arhiva u Gružu.
Po otvorenju Feste u poslijepodnevnim satima župan Dobroslavić sa zamjenicima MarevićCebalo grličao se u crkvi svetog Vlaha.

'HRVATSKA ZA GENERACIJE'

Metkoviću se predstavili kandidati HDZ-a za EU parlament, gradonačelnik Milan istaknuo važnost izbora i povlačenje bespovratnih EU sredstava

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura, Tomislav Tomić / Metković NEWS

Hrvatska demokratska zajednica u utorak, 23. travnja službeno je počela kampanju za izbore za Europski parlament, pri čemu je šest kandidata iz ‘plave skupine’ krenulo iz Dubrovačko-neretvanske županije. Kandidati su program predstavljanja započeli u Konavlima, a završili u Metkoviću gdje je održan završni skup u hotelu Narona.

Kandidati Dubravka Šuica, Goran Pauk, Nikolina Brnjac, Tomislav Sokol, Domagoj Maroević i Željana Zovko tako su predstavili svoj program Metkovcima, dok će se ostalih šest kandidata predstaviti na drugom skupu.

Skup je započet hrvatskom himnom koju je otpjevala klapa sv. Nikola, a potom se prisutnima obratio gradonačelnik Metkovića gosp. Dalibor Milan koji je pozdravio uvažene goste, članove i simpatizere stranke.

”Obaveza nam je i ubuduće ustrajno raditi i služiti našem gradu i svim građanima jer mi smo najjača stranka i ne smijemo stati.” – rekao je gradonačelnik Milan pozvavši sve na zajednički rad i suradnju, odgovornost i odlučnost u svim segmentima djelovanja. ‘Samo zajedno možemo stvoriti bolju budućnost u kojoj će naš grad i naša domovina Hrvatska budućim generacijama biti mjesto u kojem žele živjeti, napredovati, bezbrižno rasti i dostojanstveno stariti.’ Pozvao je sve na zajedništvo 26. svibnja u odlučivanju tko će nas predstavljati u Europskom parlamentu jer će ‘o našem glasu ovisiti i kakav će biti hrvatski glas u Europi’. Napomenuo je važnost sredstava iz EU fondova te dodao kako je Grad Metković u protekle dvije godine otkad su preuzeli odgovornost za upravljanje gradom potpisali ugovore o dodjeli sredstava u vrijednosti od preko 30 milijuna kuna.

Nakon gradonačelnika prisutnima se prigodnim govorom obratio župan Dubrovačko-neretvanske županije gosp. Nikola Dobroslavić koji je rekao da će HDZ biti uvjerljivi pobjednici u Metkoviću, u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u cijeloj Republici Hrvatskoj. Osvrnuo se na dolinu Neretve te posebno istaknuo projekte Dnevne bolnice, navodnjavanja te centra kompetencije za agrume.

Nakon župana okupljenima se obratio saborski zastupnik i predstavnik županijskog odbora HDZ-a gosp. Branko Bačić, a potom se predstavilo šest kandidata za Europski parlament.

Domagoj Marojević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, rekao je kako je fokus njegove kampanje pomorsko dobro, zaštita Jadranskog mora, lučka infrastruktura te je najavio kako će na tome raditi ako uđe u Europski parlament posebno naglasivši povlačenje sredstava iz fondova.

Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, kao cilj je istaknula spajanje Dubrovačko-neretvanske županije na europsku prometnu mrežu, osiguravanje javnog prijevoza te svima dostupan pristup internetu.

Goran Pauk, šibensko-kninski župan, kao fokus kampanje je stavio ravnomjeran razvoj te povlačenje više sredstava u infrastrukturnim investicijama, sufinaciranje malog i srednjeg poduzetništva kao i borbu za sve ono što ide u korist Hrvatske.

Rođena Mostarka Željana Zovko koja je već imala jedan mandat u Parlamentu najavila je daljnju borbu za jednakopravnost Hrvata u BiH.

Saborski zastupnik Tomislav Sokol najavio je kako će se baviti pitanjem sigurnosti što je prema njegovom mišljenju jedno od najvažnijih pitanja u EU i šire.

Dubravka Šuica, koja već šest godina predstavlja Hrvatsku u Europskom parlamentu, istaknula je kako je program stranke usmjeren ka pomaganju Hrvatskoj u ostvarivanju ciljeva koji su u našem interesu poput ulaska u Schengensku zonu te poručila građanima da 26. svibnja glasaju za kvalitetnu HDZ-ovu listu jer je to potvrda svega što su do sada radili saborski zastupnici i Vlada.

Govore čelnih ljudi te dio atmosfere sa skupa pogledajte u priloženim video prilozima i foto-galeriji.

Nastavi čitati
OPĆINA ZAŽABLJE – Uskrsna čestitka

Najčitanije