Ostanimo u kontaktu

PROBLEMI VOĆARA U DOLINI NERETVE

Zagarantirana cijena otkupa mandarine je mogla biti tri kune, a nije! – ističe Jambo te pojašnjava i kako

Objavljeno prije

Stipe Gabrić Jambo, mandarine

Stipo Gabrić Jambo se odlučio osvrnuti na problem koji muči svakog čovjeka u Dolini Neretve, a to je prodaja mandarina. U svom priopćenju, koje prenosimo u cijelosti nadalje ističe; ne tako davno, otkupna cijena mandarine je bila 3 kune i Neretva je bila po prihodima među prvima u državi. Danas smo pred rekordnom berbom mandarina od otprilike 100 tisuća tona i nijedan otkupljivač nije napravio nijedan ugovor za otkup mandarina nego će ih otkupljivati po potrebi.

Inače, mandarina je jedina voćarska kultura koje se proizvede puno više nego što je potreba hrvatskog tržišta. Preko 85% proizvodnje moralo bi ići u izvoz.

Od 1. siječnja 2016. godine, sve članice europske unije od svoje omotnice za poljoprivredu mogu 13% dati za direktne poticaje. Naša omotnica je negdje preko 3 milijarde kuna i točno 435 milijuna kuna moglo se podijeliti i poticati konkretne proizvodnje. Da smo imali sposobnu osobu iz Doline Neretve, ove rekordne 2016. godine smo mogli imati zagarantiranu cijenu mandarine od 3 kune. Sada ću nabrojiti u što su ministar Romić i potpredsjednik vlade Božo Petrov podijelili novce.

Izravna plaćanja – PROIZVODNO VEZANA POTPORA 2015.-2019.

  • krave u proizvodnji mlijeka – 124,7 milijuna kuna
  • tov goveda – 80,3 milijuna kuna
  • krave dojilje – 42,3 milijuna kuna
  • ovce i koze – 31,3 milijuna kuna
  • povrće – 12,5 milijuna kuna
  • voće – 13,2 milijuna kuna
  • šećerna repa – 40,1 milijun kuna
  • krmni proteinski usjevi (lucerka) – 53 milijuna kuna.

Sramotno je da povrće i voće u Republici Hrvatskoj dobije 25 milijuna kuna dok istovremeno površine zasijane djetelinom lucerkom ili raznim drugim krmno proteinskim usjevima dobiju 53 milijuna kuna.

Napominjem da je tih 435 milijuna kuna moglo biti raspoređeno sasvim drugačije. Na primjer, mandarina je mogla dobiti 80 milijuna kuna poticaja s tim da zagarantirana otkupna cijena bude 3 kune. U razgovoru sa čelnicima Narodne Koalicije imam čvrsto obećanje da će mandarina imati poseban status u hrvatskoj poljoprivredi i da će Ministarstvo poljoprivrede ubuduće voditi računa o voćarskoj kulturi.

Za 7 dana su izbori, a glas za Stipu Gabrića je glas za zagarantiranu cijenu mandarina od 3 kune. Kada sam bio u 5. sazivu Sabora, moj prioritet je bila Neretva, projekti u Dolini Neretve i zaštitna cijena mandarine. Tada su Neretvani lijepo živjeli, školovali djecu, kupovali stanove, kupovali nova auta, a zadnje dvije godine ne postoji nijedan čovjek u Dolini Neretve koji se može pohvaliti da je nešto zaradio na mandarini.

Zato, dragi Neretvani, nemojte se navući. Nemojte da ponovno budete prevareni jer MOST je magla. U tri i pol godine za Metković je napravljeno jedno veliko ništa.

Žalosno je da mladi, školovani Neretvani čiji su roditelji živjeli dobro od svoga rada sada idu konobariti ili brati gljive u inozemstvo pored najplodnije doline na Mediteranu.

Srdačno Vas pozdravljam i pozivam da u nedjelju 11. rujna izađete na izbore, tražite listu broj 12 i zaokružite broj 8.

S poštovanjem,
Stipo Gabrić Jambo

HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE

HAMAG-BICRO kroz BOND lokalnim poduzetnicima olakšava poslovanje

Objavljeno prije

ZAGREB, 17. rujna 2019. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut 2017. godine s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu, kako bi se malim i srednjim poduzetnicima olakšao pristup informacijama. Konačni cilj projekta bio je razviti standardizirane visokokvalitetne usluge poduzetničkih potpornih institucija koje će biti regionalno ravnomjerno rasprostranjene. Kroz projekt BOND nastoje se smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem svečano otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta izjavivši: „Na području cijele zemlje trenutno djeluje 177 verificiranih poduzetničkih potpornih institucija koje je Vlada Republike Hrvatske iz državnog proračuna do sada sufinancirala s više od 60 milijuna kuna. Dodatnih gotovo milijun kuna Ministarstvo je kroz projekte i programe Europske unije dodijelilo jedinicama lokalne uprave i samouprave za razvoj istih. Njihova je uloga da mikro, malim i srednjim poduzetnicima pruže svu potrebnu savjetničku pomoć i potporu pri osnivanju novih poduzeća, ali i olakšavanju poslovanja postojećih poduzeća.“.

Potom se prisutnima obratio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: „Kako bismo svim poduzetnicima omogućili jednostavniji i brži pristup informacijama, HAMAG-BICRO je kroz projekt BOND odlučio decentralizirati svoje usluge, odnosno osigurati personalizirani pristup svakom malom poduzetniku dolaskom u njihove lokalne sredine te upoznavanjem s njihovim izazovima i prilikama. Nedavno smo otvorili prve dvije ispostave HAMAG-BICRO-a u Čakovcu i Antunovcu. Na ovaj način, HAMAG-BICRO će moći izbliza osjetiti poduzetnički puls lokalne sredine, njihove svakodnevne nedoumice, ali i prilike.“

Uspostavljene pilot-usluge kroz Mrežu BOND uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podrški PPI-ima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva. U rad Mreže BOND trenutno je uključeno 58 poduzetničkih potpornih institucija, čijih je 300 zaposlenika sudjelovalo na besplatnim specijalističkim edukacijama.

„Osim uspostavljenih pet pilot-usluga za poduzetnike, značajan rezultat ovog projekta su i specijalističke edukacije koje je BOND tim unutar HAMAG-BICRO-a organizirao tijekom protekla tri mjeseca za predstavnike poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Kroz edukacije su obuhvaćena znanja potrebna svakom poduzetniku – od organizacije rada nabave, proizvodnje, digitalnog marketinga, istraživanja tržišta i analize potrošača pa sve do naprednog financijskog izvještavanja, upravljanja rastućom tvrtkom, strateškog poslovnog planiranja i unaprjeđenja poslovnih procesa.“, nadodao je Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Rezultate projekta, uspostavljenih pet pilot-usluga prezentirala je Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za za razvoj i podršku korisnicima. Potom se ispred poduzetničkih potpornih institucija prisutnima obratio Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Tijekom projekta BOND sudjelovali smo na nizu specijalističkih edukacija na kojima su naši djelatnici dobili mogućnost stjecanja novih znanja i vještina koje će moći iskoristiti prilikom savjetovanja poduzetnika oko niza ključnih pitanja važnih za pozicioniranje i rast na tržištu. Kroz ovaj projekt poduzetničke potporne institucije dobile su mogućnost da, osim novih znanja i usavršavanja konzultantskih vještina u dijelu posla koji je usmjeren direktno na rad s poduzetnicima, standardiziraju sve svoje usluge, a nekoliko njih i specijaliziraju te na taj način unaprijede i ekonomiziraju operativne procese unutar samog PPI-a“, istaknula je Marijana Puljas iz Dubrovačke razvojne agencije DURA.

U okviru projekta BOND oformljena je i službena internetska stranica projekta https://bond-hrvatska.hr/. Nastavak projekta očekuje se krajem ove godine. Od osnutka Mreže, mnoge poduzetničke potporne institucije izrazile su želju za učlanjenjem. Ukupna vrijednost projekta je 7.012.151,60 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Za više informacija, molimo Vas da nam se obratite na mail helena.madunic@hamagbicro.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije