Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

PROBLEMI VOĆARA U DOLINI NERETVE

Zagarantirana cijena otkupa mandarine je mogla biti tri kune, a nije! – ističe Jambo te pojašnjava i kako

Objavljeno prije

Stipe Gabrić Jambo, mandarine

Stipo Gabrić Jambo se odlučio osvrnuti na problem koji muči svakog čovjeka u Dolini Neretve, a to je prodaja mandarina. U svom priopćenju, koje prenosimo u cijelosti nadalje ističe; ne tako davno, otkupna cijena mandarine je bila 3 kune i Neretva je bila po prihodima među prvima u državi. Danas smo pred rekordnom berbom mandarina od otprilike 100 tisuća tona i nijedan otkupljivač nije napravio nijedan ugovor za otkup mandarina nego će ih otkupljivati po potrebi.

Inače, mandarina je jedina voćarska kultura koje se proizvede puno više nego što je potreba hrvatskog tržišta. Preko 85% proizvodnje moralo bi ići u izvoz.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Od 1. siječnja 2016. godine, sve članice europske unije od svoje omotnice za poljoprivredu mogu 13% dati za direktne poticaje. Naša omotnica je negdje preko 3 milijarde kuna i točno 435 milijuna kuna moglo se podijeliti i poticati konkretne proizvodnje. Da smo imali sposobnu osobu iz Doline Neretve, ove rekordne 2016. godine smo mogli imati zagarantiranu cijenu mandarine od 3 kune. Sada ću nabrojiti u što su ministar Romić i potpredsjednik vlade Božo Petrov podijelili novce.

Izravna plaćanja – PROIZVODNO VEZANA POTPORA 2015.-2019.

GALA HOME 740px
  • krave u proizvodnji mlijeka – 124,7 milijuna kuna
  • tov goveda – 80,3 milijuna kuna
  • krave dojilje – 42,3 milijuna kuna
  • ovce i koze – 31,3 milijuna kuna
  • povrće – 12,5 milijuna kuna
  • voće – 13,2 milijuna kuna
  • šećerna repa – 40,1 milijun kuna
  • krmni proteinski usjevi (lucerka) – 53 milijuna kuna.

Sramotno je da povrće i voće u Republici Hrvatskoj dobije 25 milijuna kuna dok istovremeno površine zasijane djetelinom lucerkom ili raznim drugim krmno proteinskim usjevima dobiju 53 milijuna kuna.

Napominjem da je tih 435 milijuna kuna moglo biti raspoređeno sasvim drugačije. Na primjer, mandarina je mogla dobiti 80 milijuna kuna poticaja s tim da zagarantirana otkupna cijena bude 3 kune. U razgovoru sa čelnicima Narodne Koalicije imam čvrsto obećanje da će mandarina imati poseban status u hrvatskoj poljoprivredi i da će Ministarstvo poljoprivrede ubuduće voditi računa o voćarskoj kulturi.

Za 7 dana su izbori, a glas za Stipu Gabrića je glas za zagarantiranu cijenu mandarina od 3 kune. Kada sam bio u 5. sazivu Sabora, moj prioritet je bila Neretva, projekti u Dolini Neretve i zaštitna cijena mandarine. Tada su Neretvani lijepo živjeli, školovali djecu, kupovali stanove, kupovali nova auta, a zadnje dvije godine ne postoji nijedan čovjek u Dolini Neretve koji se može pohvaliti da je nešto zaradio na mandarini.

Zato, dragi Neretvani, nemojte se navući. Nemojte da ponovno budete prevareni jer MOST je magla. U tri i pol godine za Metković je napravljeno jedno veliko ništa.

Žalosno je da mladi, školovani Neretvani čiji su roditelji živjeli dobro od svoga rada sada idu konobariti ili brati gljive u inozemstvo pored najplodnije doline na Mediteranu.

Srdačno Vas pozdravljam i pozivam da u nedjelju 11. rujna izađete na izbore, tražite listu broj 12 i zaokružite broj 8.

S poštovanjem,
Stipo Gabrić Jambo

ČISTOĆA METKOVIĆ

Potpisan ugovor za izgradnje kompostane Metković

Objavljeno prije

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su danas direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Ukupna vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, pri čemu je Čistoća Metković dobila 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Vrijednost radova je 16 milijuna kn, a planirani rok završetka je 18 mjeseci.

Lokacija kompostane bit će u Vrbovcima, na čestici površine 1.8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

– Izgradnjom kompostane Grad Metković će zaokružiti sustav održivoga gospodarenja otpadom, u koji smo u protekle četiri godine uložili znatna sredstva te napore. Važno je napomenuti kako smo u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kn, a od čega nam je 26,2 milijuna sufinancirano iz različitih fondova. Kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ proveli smo edukaciju građana, nabavili smo 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, nabavili smo dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, a u tijeku je i izgradnja sortirnice te nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici, – istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

GALA HOME 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije