Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

LOKALNI IZBORI

Vedran Jurinović Mostov kandidat za gradonačelnika Opuzena

Objavljeno prije

Vedran Jurinović, MOST NL - Opuzen

Jutros je u Opuzenu upriličeno predstavljanje Mostovog kandidata za gradonačelnika Opuzena. Riječ je o mladom magistru kineziologije, Vedranu Jurinoviću iz Opuzena.

Kao razlog kandidature Jurinović je naveo ljubavi prema mistu i želju za boljom budućnosti Opuzena. Naveo je i jedan od razloga zašto se uključio u stranku Most, da su to redom mladi, obrazovani ljudi, željni rada i dokazivanja. Svoj program opisao je u kratkim crtama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– To su prije svega poljoprivreda, sport, komunalna i društvena infrastruktura i turizam. Svi znamo da je poljoprivreda u Opuzenu primarna i zbog toga nam je cilj zaštititi ljude koji se njome bave i od nje žive, a sve u skladu sa zakonom. O komunalnoj i društvenoj infrastrukturi neću danas puno govoriti, ali mogu reći da je u tom segmentu važno da nastavimo razvoj kako bi građanima Opuzena bilo bolje. Sport je u svakom gradu njegov duh, a bez mladosti nema sporta. Cilj nam je animirati djecu, mladost, kako bi ih makli sa ulice, bilo kroz sport ili neki drugi oblik rekreacije jer na taj način ćemo im pomoći u socijalizaciji. Zadnja stavka je turizam. Od 100 posto turističkog potencijala Opuzen je iskoristio 5 ili puno je reći 10 posto. A sve to zahvaljujući pojedincima i entuzijastima koji su samoinicijativno pokrenuli dio agroturizma, kulturnog i sportskog turizma u vidu kiteboardinga, biciklizma ili kajakinga. Moramo razvijati strategiju turizma, jer bez nje nećemo moći privući turiste, – izjavio je Jurinović.

Potporu Jurinoviću došao je pružiti jedan od osnivača Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja, koji je izjavio:

 Ovdje se skupila jedna mlada skupina mladih koja želi mijenjati stvari u Opuzenu i u tome će imati našu potporu. Antagonizmi koji su postojali između Opuzena i Metkovića više ne postoje. Ovdje mogu reći i sa pozicije zamjenika gradonačelnika Metkovića da mi želimo biti partneri Opuzenu. Grad Metković može samo profitirati ako se Grad Opuzen razvija. Mi prihvaćamo grad Opuzen kao grad prijatelj i grad partner, a moje osobno mišljenje je da Opuzen treba postati još jači i ako hoćete i veći. Poznata je naša inicijativa da se neke općine koje nemaju mogućnost da opstanu, a to zasigurno nije Grad Opuzen, da se one ugase, a da se Grad Opuzen proširi na područje nekih općina u okruženju. Grad Metković i ja kao saborski zastupnik i vjerujem kao budući župan ćemo biti na usluzi i budućem gradonačelniku Grada Opuzena i ljudima koji ovdje žive, – rekao je Grmoja

GU ‘METKOVIĆ 600’

Predstavljene poštanska marka, žig i omotnica s fotografijom Metkovića

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković / Metković.hr

U organizaciji GU ‘Metković 600’ u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković u subotu su predstavljene poštanska marka, žig i omotnica prvoga dana s fotografijom Metkovića.

Marku, žig i omotnicu prvoga dana predstavili su predsjednik i tajnik Udruge ‘Metković 600’ Ivica Puljan i Ivo Veraja, stručne suradnice HP-a Helena Tičinović i Miljenka Manenica te metkovski filatelist Mario Gabrić, a u nazočnost zamjenika gradonačelnika Metkovića Roberta Doke i predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića.

Kako je istaknuto na predstavljanju, marku, žig i omotnicu prvoga dana Hrvatska pošta pustit će u optjecaj u ponedjeljak, 17. siječnja, a povodom obilježavanja 600. obljetnice od prvoga spomena Metkovića u pisanom dokumentu. Inicijativu za tiskanje marke pokrenula je GU ‘Metković 600’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Prije dvije godine je poznati metkovski filatelist g. Mario Gabrić pristupio meni i g. Ivi Veraji s namjerom da se tiska poštanska marka povodom 150 godina crkve sv. Ilije proroka. Međutim, tada je bilo prekasno za realizaciju, pa je napravljen poštanski žig. Tada je krenula ideja da se nešto napravi i za 600. obljetnicu Metkovića, i to je naravno poštanska marka. Zahvaljujem se Hrvatskoj pošti što je u svoja izdanja za 2022. godinu uvrstila marku koja se zove ‘600. obljetnica Metkovića’. Marka je tiskana u 30000 komada, a u Metković ih je došlo 1500. Za filateliste su napravljene omotnice prvoga dana, a na njima se nalazi stari motiv Metkovića s mostom te marka i žig prvoga dana. Marku, omotnicu i žig dizajnirao je Duje Šegvić, a autor fotografije je Marin Veraja, – istaknuo je predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan.

Marka i omotnica prvoga dana moći će se kupiti u slobodnoj prodaji od 17. siječnja u svim hrvatskim poštanskim uredima, dok će se žig prvoga dana moći dobiti u Glavnoj pošti u Zagrebu u Branimirovoj ulici.

– Ovo je druga marka s kojom se mi kao grad vežemo. Naime, HP je 2005. izdala marku s fotografijom Narone i tada je žig prvoga dana bio u Poštanskom uredu u Vidu. Bilo je još nekoliko maraka povezanih s našim gradom, ali ovih 600. godina je znatna obljetnica i velik događaj te je HP prepoznala da svakako moramo obilježiti. Marka je ipak simbol i ona putuje svijetom. Lijepo je da naš grad putuje skupa s lijepim čestitkama i pismima te tako dođe do krajnjeg korisnika, – istaknula je stručne suradnice HP-a Miljenka Manenica.

Predstavljanje marke, žiga i omotnice s fotografijom Metkovića prvi je od planiranih događaja kojima će se obilježiti 600. obljetnica od prvoga spomena Metkovića u pisanim dokumentima. Kako je istaknuto na predstavljanju, Metković se prvi put spominje u dokumentu koji nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine.

– Prvi spomen Metkovića u pisanom dokumentu nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine. Taj se dokument nalazi u dubrovačkom arhivu, a javnosti ga je predočio prof. Ivan Jurić. Ovo područje tada je bilo pod kontrolom Dubrovačke Republike. Gabela je bila poznata luka gdje se trgovalo solju koja je bila strateška sirovina. Kako piše u spisu, pod Metkovićem na Neretvi carinici su presreli jednoga trgovca s njegovom posadom u lađi te mu zaplijenili robu jer su sumnjali na ‘šverc’. Taj trgovac se tada potužio dubrovačkom knezu i taj je spis ostao u arhivu s nadnevkom 17. siječnja 1422, – kazao je Puljan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije