Ostanimo u kontaktu

MINISTAR POLJOPRIVREDE PRUŽIO PUNU POTPORU MILANU

Tolušić: Radujem se kvalitetnijim suradnicima ovdje u Metkoviću i rješavanju problema koji muče poljoprivrednike

Objavljeno prije

HDZ - Tomislav Tolušić i Dalibor Milan

Kandidat za gradonačelnika Metkovića, gospodin Dalibor Milan, sa svojim suradnicima jučer je u Metkoviću ugostio ministra poljoprivrede, gospodina Tomislava Tolušića.

Nakon što je pozdravio okupljene, Dalibor Milan posebno se zahvalio na dolasku ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, županu Nikoli Dobroslaviću i kandidatu za zamjenika gradonačelnika Robertu Doki, te potom iznio sve probleme koje se tiču poljoprivrede u dolini Neretve.

Dalibor Milan je rekao kako se dosadašnja vlast odnosila prema poljoprivredi maćehinski, izdvajajući za nju 0.1% ukupnog gradskog proračuna što iznosi nekih 40-50 tisuća kuna godišnje, iako je ona najvažnija djelatnost u Metkoviću. Nadalje, istaknuo je da zemljišta nisu pravedno podijeljena iako su ugovori o tome važeći, tj. 100 hektara državnog zemljišta dobili su ljudi koji su blisko vezani uz Most, od kojih je samo jedna osoba od njih sedam dobila 40-ak hektara od ukupnog broja, a smatra se da jedna metkovska obitelj može imati sasvim pristojan život obrađujući jedan do dva hektara zemlje, te da su pravedno podijelili zemljišta na 50 obitelji svi bi bili zadovoljni, a zemljišta bi bila obrađena. Milan je također naveo i problem s odvodnjavanjem koji nije riješen iako ”ležimo na vodi”.

Robert Doko, koji je ujedno vrstan agronom i stručnjak za poljoprivredu, nadovezao se na izjave Dalibora Milana u kojima je ministru Tolušiću detaljno skrenuo pozornost na sve navedene stavke, nadovezujući se još i na Agrokor koji je od velikog značaja za neretvanske OPG-ove, a s kojim je i sam poslovao više od deset godina. Ukazao je i na problem s uvoznicima koji koriste lošu situaciju s Konzumom rješavajući na taj način svoj višak, a zbog kojih je otežan plasman domaćih proizvoda na tržište. Na Doku se nadovezao župan Dobroslavić, rekao je kako je jedan dio ugovora o navodnjavanju već potpisan, projekt kreće u realizaciju te je napredak već vidljiv.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, je na kraju, između ostalog, rekao:

– Došao sam u Metković podržati kandidata za gradonačelnika, moga kolegu, Dalibora Milana. Došao bih i prije ali me nitko do sada nije zvao u ovaj kraj kojemu je poljoprivreda iznimno bitna i smatram da ovdje ima puno toga za raditi. Nadam se da ćemo uskoro imati puno kvalitetnije suradnike ovdje u Metkoviću, te razgovarati o problemima koje imaju poljoprivrednici, kao što su novi sustavi navodnjavanja, a također ćemo razgovarati o pravednijoj i poštenijoj raspodjeli zemljišta. Posebno bih se osvrnuo na novi sustav navodnjavanja gdje po prvi put novci nisu problem, nego je potrebno raditi na prikupljanju potrebne dokumentacije, dakle financiramo sustav u potpunosti i to do 15 milijuna eura. I zato je jako bitna vertikala vlasti, i vjerujem da ovdje u sektoru poljoprivrede ja mogu napraviti puno, a od vas tražim samo suradnju i da imam tu prijatelje s kojima mogu raditi na tim projektima.

Vjerujem da sigurno postoji još dosta stvari gdje Ministarstvo poljoprivrede može pomoći u razvoju ovog dijela Hrvatske. Dolina Neretve trebala bi biti prva u svemu, a mi moramo i možemo pomoći da ona to i bude – završio je Tolušić.

GOSPODARSTVO

Kineski ministar poljoprivrede s izaslanstvom u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

Ministar poljoprivede NR Kine Han Changfu s izaslanstvom, u pratnji ministra poljoprivrede RH Tomislava Tolušića i njegovih suradnika, u posjetu je Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a tijekom posjeta poluotoku Pelješcu s visokim gostima se susrela zamjenica župana Žaklina Marević.

Budući da su članovi kineskog izaslanstva izrazili zanimanje za poljoprivredu na području naše županije, a posebice za marikulturu, izaslanstva su posjetila i uzgajalište školjaka u mjestu Luka na Pelješcu, gdje su se iz prve ruke imali priliku upoznati s načinom uzgoja ove poznate stonske delicije.

Kineski ministar poljoprivrede posjetio Dubrovačko-neretvansku županiju

Tijekom susreta bilo je riječi i o vinarstvu i vinogradarstvu, a razgovaralo se o turizmu kao najvažnijoj gospodarskoj grani, poljoprivrednoj proizvodnji u dolini Neretve, s naglaskom na proizvodnju mandarina, kao i o tome koje bi bile mogućnosti ulaganja gospodarstvenika iz NR Kine na području naše županije.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije