Ostanimo u kontaktu

MINISTAR POLJOPRIVREDE PRUŽIO PUNU POTPORU MILANU

Tolušić: Radujem se kvalitetnijim suradnicima ovdje u Metkoviću i rješavanju problema koji muče poljoprivrednike

Objavljeno prije

HDZ - Tomislav Tolušić i Dalibor Milan

Kandidat za gradonačelnika Metkovića, gospodin Dalibor Milan, sa svojim suradnicima jučer je u Metkoviću ugostio ministra poljoprivrede, gospodina Tomislava Tolušića.

Nakon što je pozdravio okupljene, Dalibor Milan posebno se zahvalio na dolasku ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, županu Nikoli Dobroslaviću i kandidatu za zamjenika gradonačelnika Robertu Doki, te potom iznio sve probleme koje se tiču poljoprivrede u dolini Neretve.

Dalibor Milan je rekao kako se dosadašnja vlast odnosila prema poljoprivredi maćehinski, izdvajajući za nju 0.1% ukupnog gradskog proračuna što iznosi nekih 40-50 tisuća kuna godišnje, iako je ona najvažnija djelatnost u Metkoviću. Nadalje, istaknuo je da zemljišta nisu pravedno podijeljena iako su ugovori o tome važeći, tj. 100 hektara državnog zemljišta dobili su ljudi koji su blisko vezani uz Most, od kojih je samo jedna osoba od njih sedam dobila 40-ak hektara od ukupnog broja, a smatra se da jedna metkovska obitelj može imati sasvim pristojan život obrađujući jedan do dva hektara zemlje, te da su pravedno podijelili zemljišta na 50 obitelji svi bi bili zadovoljni, a zemljišta bi bila obrađena. Milan je također naveo i problem s odvodnjavanjem koji nije riješen iako ”ležimo na vodi”.

Robert Doko, koji je ujedno vrstan agronom i stručnjak za poljoprivredu, nadovezao se na izjave Dalibora Milana u kojima je ministru Tolušiću detaljno skrenuo pozornost na sve navedene stavke, nadovezujući se još i na Agrokor koji je od velikog značaja za neretvanske OPG-ove, a s kojim je i sam poslovao više od deset godina. Ukazao je i na problem s uvoznicima koji koriste lošu situaciju s Konzumom rješavajući na taj način svoj višak, a zbog kojih je otežan plasman domaćih proizvoda na tržište. Na Doku se nadovezao župan Dobroslavić, rekao je kako je jedan dio ugovora o navodnjavanju već potpisan, projekt kreće u realizaciju te je napredak već vidljiv.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, je na kraju, između ostalog, rekao:

– Došao sam u Metković podržati kandidata za gradonačelnika, moga kolegu, Dalibora Milana. Došao bih i prije ali me nitko do sada nije zvao u ovaj kraj kojemu je poljoprivreda iznimno bitna i smatram da ovdje ima puno toga za raditi. Nadam se da ćemo uskoro imati puno kvalitetnije suradnike ovdje u Metkoviću, te razgovarati o problemima koje imaju poljoprivrednici, kao što su novi sustavi navodnjavanja, a također ćemo razgovarati o pravednijoj i poštenijoj raspodjeli zemljišta. Posebno bih se osvrnuo na novi sustav navodnjavanja gdje po prvi put novci nisu problem, nego je potrebno raditi na prikupljanju potrebne dokumentacije, dakle financiramo sustav u potpunosti i to do 15 milijuna eura. I zato je jako bitna vertikala vlasti, i vjerujem da ovdje u sektoru poljoprivrede ja mogu napraviti puno, a od vas tražim samo suradnju i da imam tu prijatelje s kojima mogu raditi na tim projektima.

Vjerujem da sigurno postoji još dosta stvari gdje Ministarstvo poljoprivrede može pomoći u razvoju ovog dijela Hrvatske. Dolina Neretve trebala bi biti prva u svemu, a mi moramo i možemo pomoći da ona to i bude – završio je Tolušić.

HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE

HAMAG-BICRO kroz BOND lokalnim poduzetnicima olakšava poslovanje

Objavljeno prije

ZAGREB, 17. rujna 2019. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut 2017. godine s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu, kako bi se malim i srednjim poduzetnicima olakšao pristup informacijama. Konačni cilj projekta bio je razviti standardizirane visokokvalitetne usluge poduzetničkih potpornih institucija koje će biti regionalno ravnomjerno rasprostranjene. Kroz projekt BOND nastoje se smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem svečano otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta izjavivši: „Na području cijele zemlje trenutno djeluje 177 verificiranih poduzetničkih potpornih institucija koje je Vlada Republike Hrvatske iz državnog proračuna do sada sufinancirala s više od 60 milijuna kuna. Dodatnih gotovo milijun kuna Ministarstvo je kroz projekte i programe Europske unije dodijelilo jedinicama lokalne uprave i samouprave za razvoj istih. Njihova je uloga da mikro, malim i srednjim poduzetnicima pruže svu potrebnu savjetničku pomoć i potporu pri osnivanju novih poduzeća, ali i olakšavanju poslovanja postojećih poduzeća.“.

Potom se prisutnima obratio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: „Kako bismo svim poduzetnicima omogućili jednostavniji i brži pristup informacijama, HAMAG-BICRO je kroz projekt BOND odlučio decentralizirati svoje usluge, odnosno osigurati personalizirani pristup svakom malom poduzetniku dolaskom u njihove lokalne sredine te upoznavanjem s njihovim izazovima i prilikama. Nedavno smo otvorili prve dvije ispostave HAMAG-BICRO-a u Čakovcu i Antunovcu. Na ovaj način, HAMAG-BICRO će moći izbliza osjetiti poduzetnički puls lokalne sredine, njihove svakodnevne nedoumice, ali i prilike.“

Uspostavljene pilot-usluge kroz Mrežu BOND uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podrški PPI-ima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva. U rad Mreže BOND trenutno je uključeno 58 poduzetničkih potpornih institucija, čijih je 300 zaposlenika sudjelovalo na besplatnim specijalističkim edukacijama.

„Osim uspostavljenih pet pilot-usluga za poduzetnike, značajan rezultat ovog projekta su i specijalističke edukacije koje je BOND tim unutar HAMAG-BICRO-a organizirao tijekom protekla tri mjeseca za predstavnike poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Kroz edukacije su obuhvaćena znanja potrebna svakom poduzetniku – od organizacije rada nabave, proizvodnje, digitalnog marketinga, istraživanja tržišta i analize potrošača pa sve do naprednog financijskog izvještavanja, upravljanja rastućom tvrtkom, strateškog poslovnog planiranja i unaprjeđenja poslovnih procesa.“, nadodao je Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Rezultate projekta, uspostavljenih pet pilot-usluga prezentirala je Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za za razvoj i podršku korisnicima. Potom se ispred poduzetničkih potpornih institucija prisutnima obratio Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Tijekom projekta BOND sudjelovali smo na nizu specijalističkih edukacija na kojima su naši djelatnici dobili mogućnost stjecanja novih znanja i vještina koje će moći iskoristiti prilikom savjetovanja poduzetnika oko niza ključnih pitanja važnih za pozicioniranje i rast na tržištu. Kroz ovaj projekt poduzetničke potporne institucije dobile su mogućnost da, osim novih znanja i usavršavanja konzultantskih vještina u dijelu posla koji je usmjeren direktno na rad s poduzetnicima, standardiziraju sve svoje usluge, a nekoliko njih i specijaliziraju te na taj način unaprijede i ekonomiziraju operativne procese unutar samog PPI-a“, istaknula je Marijana Puljas iz Dubrovačke razvojne agencije DURA.

U okviru projekta BOND oformljena je i službena internetska stranica projekta https://bond-hrvatska.hr/. Nastavak projekta očekuje se krajem ove godine. Od osnutka Mreže, mnoge poduzetničke potporne institucije izrazile su želju za učlanjenjem. Ukupna vrijednost projekta je 7.012.151,60 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Za više informacija, molimo Vas da nam se obratite na mail helena.madunic@hamagbicro.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije