Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

KUNE ZBOG SUŠE

Širi se istraga protiv Gabrića Jambe, sumnja se u pronevjeru

Objavljeno prije

Jambo Zbog sumnje u zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju protiv njih je nedavno podignuta optužnica vezana za isplatu šteta od elementarne nepogode suše koja je pogodila Dubrovačko-neretvansku županiju pa tako i Metković u ljeto 2003. godine. Proteklih mjesec dana, otkada je optužnica vraćena na doradu, na dubrovačkom sudu ispitano je dvadesetak osoba koje su se našle na popisu. Dakle, više nego što ih je ispitano u zadnjih osam godina, koliko je trajala istraga na Županijskom sudu u Dubrovniku kada je ispitano samo sedam svjedoka.

Primili novac pa ga se odrekli u korist Grada

S obzirom na to da je Državno odvjetništvo prozvano zbog čekanja na podizanje optužnice, a Istražni sud zbog kvalitativno i kvantitativno neadekvatnog vođenja istrage – ovaj put su, čini se, ozbiljno shvatili posao. U mjesec dana ispitali su dvadesetak svjedoka od kojih je, kako neslužbeno doznajemo, dio njih svjedočio u korist Jambe, a dio ispitanih svjedoka priznao je pogrešku. U posjedu smo popisa poljoprivrednih proizvođača za štetu od suše na kojemu su navedena imena svih onih koji su dobili novac zbog ove nepogode. Uz imena onih koji su primili obeštećenje za štetu od suše i iste se odrekli u ime Grada, navodno po nalogu Stipe Gabrića Jambe, a nisu imali zakonskog uporišta da prime taj novac, navedeno je i kako su dali izjavu da se odriču tog novca. Zanimljivo je da je na popisu i Božo Gabrić, Jambin brat, kojemu je od elementarne nepogode isplaćeno oko 60 tisuća kuna, zatim njegova supruga Zora, kojoj je na ime štete od suše isplaćeno oko 25 tisuća kuna, te Jambina supruga Grozdana koja je primila 29.912,00 kuna. Tako će pred Državnim odvjetništvom davati izjavu i supruge braće Gabrić. Stipe Gabrić i njegov brat Božo trebali bi se u sklopu ove optužnice očitovati i o pozajmici tvrtki “Jambo” koju je, nakon što su se odrekli novca u ime Grada Metkovića u iznosu od 3,8 milijuna kuna, Grad Metković posudio Boži Gabriću.

Protupravno zadržali oko četiri milijuna kuna

Podsjetimo, Gabrića i Dodiga tereti se da su oštetili stradale od suše za više od četiri milijuna kuna. Na račun Grada Metkovića država je za isplatu štete uplatila 5.592.367 kuna, a isplaćeno im je 1,38 milijuna kuna. Ostatak od oko četiri milijuna kuna Jambo i pročelnik metkovskog Odjela za gospodarstvo Milorad Dodig, koji je tada bio član Povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode, namjenska sredstva trebali su vratiti u državni proračun. To nisu učinili, nego su se dogovorili i s namjerom da izbjegnu vraćanje novca u proračun i Gradu Metkoviću priskrbe nepripadajuća financijska sredstva dopunili popis stradalnika od elementarne nepogode imenima 161 osobe i iznosima pomoći za te osobe u visini oko četiri milijuna kuna. Popis tih osoba nije bio u skladu sa zakonom i nisu imali pravo zahtijevati pomoć za štete od elementarne nepogode jer su prošli rokovi. Od osoba čija su imena dodana na popis primatelja novčanih naknada poslije je zatraženo da se odreknu tog novca u korist Grada Metkovića, što su i učinile, čime je Grad Metković, to jest Jambo, u dogovoru s Dodigom, protupravno zadržao oko četiri milijuna kuna državnog novca.

Prenosi Livia Pilaš/Slobodna Dalmacija

Nastavi čitati
Dodajte komentar

You must be logged in to post a comment Login

Objavite komentar

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije