Ostanimo u kontaktu

GOVOR GRADONAČELNICE UJDUR SA SVEČANE SJEDNICE GV GM

Signalno svjetlo slobode ispaljeno je iz Metkovića, prije tri godine, a danas ovdje sjede brojni ministri…

Objavljeno prije

Svečana sjednica Gradskog vijeća - dodijeljene nagrade laureatima - Katarina Ujdur

U posjedu smo govora kojeg je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Metkovića, Katarina Ujdur održala na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Metkovića. Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovana gospodo i dame, cijenjeni gosti, visoki uzvanici, poštovani branitelji i obitelji poginulih branitelja, poštovani sugrađani i sugrađanke voljenoga mi Grada, sve vas pozdravljam na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Metkovića i blagdana Sv.Ilije!

Tekstovi o sv. Iliji spadaju među najljepše starozavjetne tekstove. Sv. nam je Ilija Božji putokaz, nit vodilja od lipnja 2013.,  putokaz, kako se obraniti od nasrtaja agresivnih moćnika, kako služiti čovjeku da  živi slobodno  tražeći  vlastiti put u dezorijentiranu svijetu naglašenih različitosti.

Večeras ću spomenuti samo nekoliko projekata  realiziranih iz  vlastitih sredstava ili uz pomoć državnih i europskih institucija i fondova. Od sugrađana smo uvijek smo tražili savjet i  mišljenje te  u zajedništvu 2015.  ostvarili slijedeće:

 1. Projektom Hrvatskih voda, nakon brojnih poplava koje su nas mučile tijekom prethodnih 60 godina, san naraštaja desne obale Neretve napokon je dosanjan, nasip za obranu od poplava!  Nema komunalne infrastrukture bez nasipa, preduvjeta za izgradnju kanalizacije i vodovoda. Želim naglasiti da je na inicijativu moga prethodnika, gospodina Bože Petrova, u branjeno područje uvršteno i 9 kuća na Duvrati koje nisu prvotno planirane.
 2. Na polju komunalne infrastrukture u prošloj godini ugovoreno je preko 30 milijuna kuna investicija, od čega su 23,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a najvažniji su:
  • izgradnja kanalizacijskog sustava u ulicama Nikole Tesle i Neretvanskih gusara vrijedan 10,6 milijuna kuna
  • izgradnja biljnog pročistaća u naselju Prud GEF darovnicom u iznosu 8,1 milijun kuna (sve bespovratna sredstva)
  • projektna dokumentacija za sustav vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Metković u iznosu od 4 milijuna kuna
  • rekonstrukcija vodovodne mreže u ulicama A.K. Miošića, Ilije Bošnjaka i Ive Lole Ribara u iznosu od 3,6 milijuna kuna (bespovratna sredstva 3,3 milijuna kuna)
  • IPA projekt s Crnom Gorom za projekt održivog upravljanja vodnim resursima kroz koji smo iz EU fondova dobili bespovratna sredstva u iznosu od 1,7 milijuna kuna
  • za novi sustav odvajanja otpada i za izradu projektne dokumentacije za proširenje i nadogradnju odlagališta otpada Dubravica u Metkoviću preko Fonda za zaštitu okoliša u protekle tri godine izvukli smo 1,3 milijuna kuna
  • preko Fonda smo nabavili novo specijalno komunalno vozilo vrijedno 1,2 milijuna kuna, od čega je Fond sufinancirao 40% iznosa. Ovim investicijama, putem gradskog poduzeća Čistoća d.o.o.,  napravili  smo potreban korak u osiguravanju neovisnosti Metkovića u gospodarenju otpadom. Konačni je cilj  proširenje odlagališta, izgradnja reciklažnog dvorišta i sortirnice  za odvojeno skupljanje otpada
 3. „Metkom“, kojemu svakodnevno raste broj korisnika, najpovoljniji je internet u Hrvatskoj, a i šire
 4. Polivalentno dječje igralište u najnaseljenijem kvartu u gradu Unka razveselilo je više stotina djece. U jednom smo trenutku posumnjali  u realizaciju zbog pomanjkanja prostora i brojnih zavrzlama oko imovinsko-pravnih odnosa, a dječja radost je potvrda da ne smijemo odustati na preprekama.
 5. „Mala tržnica na desnoj strani grada“ i eliminirani prometni kaos na križanju ulica Zrinskih i Frankopana i Puta Narone, građanima omogućuje prodaju vlastitih proizvoda.

Od planiranih projekata koji su u tijeku valja izdvojiti:

 1. Šetalište, koje smo nazvali Šetalište  brigade, uređujemo sukladno slavnom imenu koje nosi, u vrijednosti investicije 970.650,13 kuna
 2. Trg bana Jelačića, u samom centru grada, osim što će izgledati atraktivnije, dobit će ljepši izgled i funkciju, vrijednost investicije 355.975,00 kn
 3. Jedna od najljepših ljetnih scena na ovim prostorima, naše staro Ljetno kino, nakon godina propadanja, upravo se obnavlja da postane hramom brojnih kulturnih, zabavnih i multimedijalnih sadržaja.

Sve nabrojeno tek je djelić niza ostvarenih manjih i većih projekata, a da ovo izlaganje ne bi bilo suhoparno nabrajanje, pripremili smo vam brošuru u kojoj je sve razvidno.

Kaže se da su sport i kultura odraz stanja u društvu. U protekle tri godine grad je izdvajao skromna,  ali realna sredstva u ovim sektorima. Zahvaljujući sportskim i kulturnim djelatnicima Metkovića, djece na igralištima i sportskim borilištima nikada više, a kulturnih manifestacija na svakom „kantunu“.

Potpuno socijalno osviješteni, gotovo svakodnevno potrebitima diskretno i humano, barem djelomično, olakšavamo svakodnevne životne nedaće.

Uza sve nabrojeno, unatoč nimalo lakim financijskim okolnostima, prošlu smo godinu završili  u plusu 935.930,93 kn i na taj način, treću godinu za redom, hrabro i odvažno smanjili naslijeđeni proračunski manjak.

No, ne želim više duljiti..

Signalno svjetlo slobode ispaljeno je iz Metkovića, prije tri godine, a danas ovdje sjede brojni ministri, zamjenici, pomoćnici i zastupnici koji su prošle godine u ovo vrijeme, baš kao i mi,  sanjali bolju budućnost svojim sugrađanima i Lijepoj Našoj, a danas, s nama često spominjanim Metkovcima, čine kičmu države i važan su politički čimbenik, te smo sigurni da će nas iduće godine biti još i više na ključnim funkcijama,  ne zbog pozicija, jer pokazali smo da nam nisu bitne fotelje, već stoga jer smo dokazali Hrvatskoj da smo jedini jamac promjenama.

Bez hrabrosti nema smirenja,  tko nema hrabrosti, ne može se vinuti  iznad prosječnosti.

Predizborno obećanje nastojimo ispuniti, uspjeh ili neuspjeh, dragi naši Metkovci i Metkovke, rezultat je sinergije kojom smo u zajedništvu zagrlili Grad i Domovinu.

Dragi sugrađani, dragi prijatelji…

Dobro nam došli na proslavu Sv. Ilije, nebeskog zaštitnika Grada Metkovića!

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije