Ostanimo u kontaktu

PROJEKTI, FINANCIJE I INSPEKCIJE

Petrov odgovorio na optužbe koje je Jambo iznio na račun gradske uprave

Objavljeno prije

Božo Petrov

Gradonačelnik Božo Petrov reagirao na optužbe koje je bivši gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo iznio na račun rada gradske uprave objavljene 4. veljače 2015. na portalu Metkovic-News.com. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Zanimljivo je vidjeti da gosp. Gabrić reagira na izvješće financijskoga nadzora nakon više od pola godine. Zbog takva načina njegova rada, dug bivše gradske vlasti s njim na čelu popeo se do danas na 19,2 milijuna kn, što uključuje dospjele i nedospjele obveze te loše vođene sudske sporove.

Priopćenje Stipe Gabrića, zvanoga Jambo, nije vezano samo s njegovim načinom vođenja gradske uprave ili tvrtki, nego vjerojatno i sadašnjim političkim prilikama. Zbog svojega političkoga i drugoga djelovanja izgubio je povjerenje ljudi te postaje minorna figura, a na ovakav način trudi se uz HDZ ostati na političkoj površini, izbjeći odgovornost za počinjena djela (poput sudskoga procesa koji se protiv njega upravo vodi na Općinskom sudu u Metkoviću zbog afere „Suša“) te narušiti ugled MOST-a.

Problem navedenoga gospodina jest u tome što očito vrlo lako zaboravlja što je radio i gdje je njegova krivica. Ne želim ni pomisliti da je grad toliko katastrofalno vođen, da on zapravo nema pojma što je radio, odnosno nije radio. Neka građani sami izaberu koja im je od ovih dviju opcija prihvatljivija, a političke opcije koje s njim namjeravaju raditi neka procijene je li im ovakav partner zaista potreban ili im čini teret.

Redom ću i konkretno objasniti Stipi Gabriću sve ono što mu, očito, nije jasno (molim građane za strpljenje):

S prošlom vlasti se ne bavim jer priopćenja ne pišem prvi. Vidim, Stipo Gabrić napisao je dva u zadnja tri dana, a da mu se ni na kakav način nisam obratio. Gosp. Gabriću očito nedostaju medijski istupi. Oni mogu biti konstruktivni u poljoprivrednim emisijama u kojima, budući da je agronom, može dati najveći obol.

Što se tiče navođenja da smo mi doveli financijski nadzor, gosp. Gabrić zaboravlja da je na 8. sjednici Gradskoga vijeća u ožujku 2014. godine izjavio da će nam poslati financijski nadzor. Nakon njegova istupa financijski je nadzor stigao nevjerojatnom brzinom u roku od sedam dana, iako smo ih mi neuspješno zvali još u lipnju 2013. godine da bismo pri preuzimanju vlasti odmah utvrdili činjenično stanje. Srećom, budući da smo transparentni, uveli smo javno objavljivanje audio-video snimke svake sjednice Gradskoga vijeća u cijelosti na Youtube servisu pa građani mogu vidjeti taj istup vijećnika Gabrića (u ovoj snimci neka građani pogledaju vrijeme 11. minuta i 50 sekunda, (https://www.youtube.com/watch?v=-ehkzEFIJs8). Očito je vijećnik Gabrić zaboravio da se sada na gradskoj sjednici dokumentira svaka izjava.

Gosp. Gabrić zaboravlja da njegova uprava NIKADA nije u Državni proračun uplatila ni lipe za otkup stanova. Do preuzimanja vlasti 7. lipnja 2013., zbog ovakvoga vođenja financija, stvorili su samo na ovoj stavci  dug prema državi od 1.155.294,47 kn, tako da je od one svote koju spominje (1,5 milijun kn), svojim upravljanjem stvorio 77 % duga, za što optužuje nekoga drugoga. Dug na ovoj stavci  rastao je zadnjih godinu dana jer smo prije svega vraćali dug dobavljačima i dosad je vraćeno cca 10 milijuna kuna duga koji smo zatekli. Tek smo u zadnjih mjesec dana stekli uvjete da počnemo rješavati dugove prema državi i gradskim poduzećima koje je svojim „upravljanjem“ napravio gosp. Gabrić. Mi smo, za razliku od njega, već počeli uplaćivati taj novac i vjerujem da ćemo i taj njegov dug vratiti državi.

Gosp. Gabrić zaboravlja da smo odmah pri primitku mišljenja financijskoga nadzora isti objavili, javno i transparentno, na stranicama Grada Metkovića, što on NIKADA nije napravio. U mišljenju jasno stoji da se potvrđuju informacije od preko 17,9 milijuna kn obveza koje je gosp. Gabrić cijelo vrijeme negirao, a stvorene su u vremenu dok je on upravljao gradom, kako stoji u izvješću financijskoga nadzora Ministarstva financija. Da bi Stipo Gabrić osvježio pamćenje, ovdje ću staviti poveznicu (http://www.metkovic.hr/default.asp?izb=novosti/nadzor0714.asp). Tu, naravno, stoje i sve druge nepravilnosti (putni nalozi, nejasne reprezentacije itd., itd.) koje je radila bivša gradska vlast s njim na čelu, zbog čega su i pokrenute istrage, a nadam se i njihovu brzu rješavanju jer ne sumnjam u rad nadležnih institucija. Dakle, ne samo da nismo šutjeli, JAVNO smo podastrli izvješće. I ne, to izvješće ne govori o nama, već o lošu vođenju Grada tadašnjega gradonačelnika Stipe Gabrića, zvanoga Jambo. Pozivam ga na skrušenu tiskovnu konferenciju u kojoj bi trebao objasniti stavku po stavku navedenoga dopisa i dati svoje obrazloženje zašto je grad doveo u stanje od 17,9 milijuna kn obveza, a s loše vođenim sporovima koji su nas naknadno koštali još 1,3 milijuna kn, sveukupno 19,2 milijuna kn.

Gosp. Gabrić zaboravlja da su pod njegovim patronatom sportski klubovi završavali u stečaju poput RK Metković. Zaboravlja da je potpisao da Grad preuzima obveze RK Metković u iznosu od 200 000 kn za jednog rukometaša iz toga razdoblja. Zaboravlja da za to nije uplatio ni lipe, bez obzira što je to jamčio ugovorom, te da smo sada, nakon odluke Županijskoga suda, zbog zateznih kamata morali platiti 608 000 kn. Gosp. Gabrić zaboravlja na koji je način upravljao drugim sportskim kolektivima te koliko se novaca za njih izdvajalo, a  na kojoj su razini bili. Samo do 7. lipnja 2013. godine, tj.  u prvih pola godine uspjeli su probiti planirani cjelogodišnji proračun za sport. Da podsjetim građane, NK Neretva je u tom trenutku bila pretposljednja, u zoni ispadanja. RK Metković 1963 u trećoj ligi itd., itd… Gosp. Gabrić zaboravlja da su tijekom njegova patronata sportski kolektivi stvorili više od 600 000 kn duga prema autoprijevoznicima koji smo mi morali sanirati u ovih godinu i pol dana, pa je gosp. Gabrić najmanje pozvan pričati o sportskoj zajednici.

Drago mi je da je gosp. Gabrić naveo sve svoje projekte, planirane i u tijeku. Ukupno dva: zgradu Poduha i križanje dviju ulica. Zato i jest tijekom svoje predizborne kampanje javno u eter Radio Delte rekao da njima „samo fali projekata“.  Zaboravio je istovremeno da smo novac za križanje osigurali iz EU fondova tijekom našega upravljanja. Iz onih fondova iz kojih on nije uspio izvući ni jednu jedinu lipu. Zaboravlja, ili ne želi pamtiti, što smo sve dosad napravili. Savjetujem mu da u dokolici pročita metkovic.hr na kojem sve jasno piše, neka se informira.

Gosp. Gabrić zaboravlja da je tijekom njegova upravljanja gradom od 1996. do 2013. preživjela samo jedna trećina obrta i tvrtki (obrta je npr. 1996. godine bilo 860, a 2013. godine na životu je ostalo 320), a da je nezaposlenost skočila za 62 % (nezaposlenih je 1996. bilo 1500, a 2013. godine 2391). Pitam ga, gdje su sada radnici Razvitka i tvrtki koje je on vodio? Sve ovo vrijeme on i njegovi suradnici degutantno su govorili o ružičastu Metkoviću. Očito su imali lijepe ružičaste naočale i nisu vidjeli što su učinili od Metkovića. Bilo je bitno da je njima bilo dobro, a drugima su svake četiri godine dijelili po kilo srdela i jednu „Domaćicu“. Stoga, razumijem njihov bijes što im Grad više nije samoposluga bez računa.

Je li gosp. Gabrić potpuno izgubio kompas kad nakon ovoga svega ne vidi da, zapravo, optužuje samoga sebe jer se navedene nepravilnosti odnose na vrijeme kada je on upravljao Gradom Metkovićem?! I sve to potvrđeno je službenim Zapisnikom o proračunskom nadzoru Ministarstva financija.

Mudrome dosta.

 

Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije