DAVOR PENIĆ KANDIDAT SDP-a ZA ŽUPANA

Penić: Samo snažna i efikasna županijska uprava može sačuvati položaj županije u predstojećoj reformi javne uprave

Objavljeno 27. travnja 2017. u kategorijama: Dubrovačko-neretvanska županija, News, Politika.

Davor Penić, SDP

SDP-ov kandidat za župana Dubrovačko-neretvanske županije Davor Penić u utorak je u Veloj luci predstavio svoj izborni program, a čiju okosnicu čini ravnomjeran razvoj cijele Županije s efikasnijom županijskom upravom, a s ciljem pružanja što boljeg servisa građanima.

Bolji servis za manje novca, visoka razina pouzdanosti, povjerenja, transparentnosti i efikasnosti usmjerena na naše stanovnike te smanjenje relativnog udijela potrošnje županijske uprave u županijskom proračunu, vizija je SDP-ova kandidata za župana Dubrovačko-neretvanske županije Davora Penića, koji je u Veloj Luci istaknuo kako samo snažna i efikasna županijska uprava može sačuvati položaj županije u predstojećoj reformi javne uprave,a s ciljem podizanja životnog standarda svih njezinih stanovnika.

Naglasivši kako je županiji nužan novi gospodarski zamah Penić je naveo kako turizam bilježi solidan rast, ali ne toliko da pokrene gospodarstvo. Naveo je kako županija bilježi trend dugoročnog smanjenja udijela poljoprivrede, ribarstva i prerađivačke industrije te naglasio kako županija nema strategiju razvoja poljoprivrede.

– Najveći udio u BDP-u per capita ima trgovina na veliko i malo, prijevoz, skladištenje, smještaj i restorani. Više od 80 posto ostvaruje se uslugom, dok industrija u DNŽ ima vrlo mali udio. Stopa nezaposlenosti je 15,9 posto, dok je na razini Hrvatske 16,2 posto. Kad je u pitanju nautički turizam imamo samo šest luka za nautičare, a dvije nisu kategorizirane i jedno sidrište, 714 vezova, što ne zadovoljava potrebe u sezoni. – kazao je Penić.

Naveo je i mjere za oporavak gospodarstva županije.
– Dubrovačko-neretvansku županiju treba razvijati kao jedinstvenu destinaciju. Nužno je stimulirati multisektorsku gospodarsku aktivnost te udruživanje poljoprivrednika i ribara u klastere. Gospodarstvo ćemo osnažiti novim konkretnim mjerama kao što su nove kreditne linije, subvencioniranje kamata poduzetnicima, a nužno je osnivanje jamstvenog fonda za prerađivačku industriju. Na izradi europskih projekata potrebno je zaposliti 20 posto više ljudi jer cilj je iz europskih fondova u četiri godine mandata izvući 600 milijuna eura. – rekao je Penić.

SDP-ov kandidat za župana davor Penić obećao je i otvaranje dvije tisuće radnih mjesta za visokoobrazovane kadrove te 500 novih mjesta za pripravnike za zanimanja kao što su inženjeri geodezije, strojari, liječnici i građevinari.

N.Metković/DubrovnikPress.eu

Komentari