Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

TEMATSKA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA - IZVORIŠTE DOLJANI

Milan vijećnicima Mosta pročitao definicije ugovora i zapisnika, vijećnik Bebić prozvao Hrvatske vode da protivno uredbi RH plaćamo naknadu za vodu

Objavljeno prije

9. Tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Metkovića - Izvorište Doljani

Danas s početkom u 17 sati održana je 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Metkovića s jednom točkom dnevnog reda, razmatranje problematike izvorišta Doljani., koja je sa većinom glasova usvojena.

U svome izlaganju, koje u cijelosti možete pogledati u video prilogu ispod, pored zaključaka, gradonačelnik Dalibor Milan je vijećnicima Mosta jasno pročitao definiciju ugovora, a i zapisnika, čime je dao do znanja što misli o učestalim izjavama čelnika Mosta koji mu sputavaju da je njegov potpis na zapisniku jednog od sastanak gotov čin.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Po završetku sjednice gradonačelnik Dalibor Milan dao je izjavu:

– Današnja tematska sjednica Gradskog vijeća zaista nije bila potrebna. Isforsirana je od strane Mosta samo kako bi prikupili jeftine političke poene i kako bi ispolitizirali čitavu situaciju, a da nisu svjesni važnosti samog problema. Javnost mora biti upoznata da se vodocrpilište nalazi na području druge države, da mi nemamo koncesiju, da mi nemamo dozvolu. Mi smo u pregovorima s Čapljinom i napravit ćemo sve da ta tvrtka bude u našem stopostotnom vlasništvu, da dobijemo koncesiju i dozvolu. Danas smo donijeli neke zaključke. Smatramo da je potrebno upoznati gradske vijećnike da se samo vodocrpilište nalazi na području Općine Čapljina, odnosno, na području Doljana, da su Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara BiH sklopili ugovor o korištenju voda koje su presječene državnim granicama, to je upravo područje vodocrpilišta Doljani, da ćemo mi temeljem tog ugovora potpisati uredbeni ugovor kojim ćemo regulirati pravni status, cijenu, vlasništvo tvrtke i druge bitne elemente. Prilikom zaključenja tog ugovora svakako ćemo se voditi činjenicama da je Grad Metković isključivo ulagao u tu tvrtku, ali će naći i drugu alternativu i radit će na njoj, a to je vodocrpilište u Prudu – rekao je Milan.

Vijećnik koalicije SDP-HSU Siniša Bebić za vrijeme rasprave postavio je pitanje kojeg se nitko od vijećnika do sad nije dotakao, a to je članak iz uredbe Republike Hrvatske prema kojem korisnici vodnih usluga, pa tako i građani područja Metkovića, plaćaju naknadu za korištenje voda zahvaćene s vodozahvata na području Republike Hrvatske, dok je vodocrpilište Doljani u BiH.

– Mene čudi da dosad to nitko nije spomenuo. Građani grada Metkovića plaćaju naknadu za korištenje voda u visini od dvije kune i 85 lipa za metar kubični. U tom istom pravilniku, u stavku 2 piše da se pod tom zahvaćenom vodom, u smislu stavka 1 tog članka, podrazumjeva voda zahvaćena s vodozahvata na području Republike Hrvatske. Kao što znamo, ovdje je cijeli problem što je ta voda zahvaćena iz Doljana, iz druge države. Po meni, Hrvatske vode su protouzakonito naplaćivale cijelo ovo vrijeme ovu naknadu i sad bi bilo u redu da one i snose najveću odgovornost i troškove za bilo kakav cjelokupni postupak ili bilo kakvo alternativno rješenje – rekao je Bebić.

Gradska vijećnica Mosta NL Katarina Ujdur po završetku sjednice je izjavila da je ne smatra produktivnom:

– Ne bih rekla da je ova sjednica bila produktivna. Smatram da je gradonačelnik nekako trivijalno to sve prihvatio, naš zahtjev za sjednicom. Ne mislim da smo išli politizirati, jednostavno, nakon potpisivanja zaključaka, to jest, zapisnika u veljači ove godine, smatrali smo da je u gradonačelnik prekoračio svoje ovlasti i da nije postupio kako je trebao, da je samo prepustio imovinu. On sad tvrdi da taj zapisnik nije obvezujući, a ako nije obvezujući zašto danas nismo izglasali da se po tome neće javno postupiti, a već vidim da se postupilo po nekim točkama koje su bile utvrđene, to jest, po rokovima, i obavljena je revizija. Svi smo svjesni toga da Metković dobiva vodu iz druge države i nitko ne bježi od toga. Našli smo se u toj situaciji, ali stvar je u tome da je Grad Metković, Metković d.o.o., vlasnik izvorišta u Doljanima. Mi nigdje ne spominjemo gradonačelnikov zaključak koji je predložen. Nigdje se ne spominje da se mi odričemo svoje imovine, da smo mi vlasnici i da imamo posjedovni list. Trebamo riješiti vlasničke odnose, trebamo ishoditi sve dozvole, a mislim da je to samo političko pitanje i mislim da treba raditi, naravno, na zonama sanitarne zaštite i riješiti tu problematiku koja je najveća za grad Metković. Naravno, općina Čapljina treba plaćati ono što se po zakonima BiH treba platiti, ali stvar je u tome i apsurd da je grad Metković u iznosu od 98 posto korisnik izvorišta Doljani, a selo Doljani dva posto i da selo Doljani dobiva vodu preko grada Metkovića. Naš prijedlog je bio da se osnuje tvrtka kćer Metković d.o.o.-a koja će isporučivati vodu gradu Metkoviću i koja će biti legalni korisnik izvorišta Doljani. Ali, evo, izglasani su drugi, po nama, nikakvi, općeniti zaključci koji nisu dali apsolutno nikakve konkretne zaključke, – rekla je Ujdur.

Tražili ste uvrštavanje točke dnevnog reda kojom bi se dalo na glasanje da li je Zapisinik obvezujući, ili ne, za Grad Metković. Recimo, da je došlo do toga i u slučaju da se izglasalo da je obvezujući, kako jedan zapisnik uopće može biti obvezujući, pitali smo vijećnicu Ujdur?

– Ako zapisnik nije obvezujući zašto su definirani rokovi? Ako nije obvezujući zašto gradonačelnik nije napisao da je ovo je samo jedan razgovor u zapisniku? Ne mogu se donjeti zaključci nečega za što se nije dogovaralo. Jasno mi je da je to jedan proces, ali zašto se onda potpisao ako nije obvezujući? Zašto se spominjalo i zašto se zaključivalo? Jer imam osjećaj da su u tom zapisniku samo želje i pozdravi općine Čapljina. Što je naša strana predložila u tome svemu? (…) Nemojmo prijetiti ljudima da će netko nama zavrnuti vodu. Tko će nama zavrnuti vodu? Nama nitko u 27 godina nije došao i rekao izgasit ćemo vam vodu. Zašto? U redu, nije se do sad napravilo ništa, ali ne moramo ni sad srljat grlom u jagode, – odgovorila je Ujdur.

Na pitanje da li misli da je sjednica urodila nekim ‘plodom’, i da bi se ova tema trebala nastaviti, Ujdur je odgovorila da bi se sjednice trebale nastaviti, ako ništa bar da javnost bude upoznata sa svim time.

Metković NEWS uživo je prenosio tematsku sjednicu Gradskog vijeća, a snimku možete pogledati ispod u video prilogu:

Piše/Foto: Dalibor Čutura/Metković NEWS

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije