Ostanimo u kontaktu

MEĐUNARODNI DAN SREĆE

Metkovski socijaldemokrati se osvrnuli na lošu gospodarsku situaciju u Metkoviću te građanima zaželjeli sreću

Objavljeno prije

DSC_7491

Danas, 20. ožujka obilježava se međunarodni Dan sreće, kojeg su čelnici GO SDP Metković, predvođeni kandidatom za gradonačelnika Grada Metkovića, gospodinom Krešimirom Kuranom i njegovim timom za turizam, kojeg čine predsjednik savjeta i tajnik SDP-a Metković, Rade Nikoletić i Dalibor Obradović, iskoristili kako bi se osvrnuli na lošu gospodarsku situaciju u Metkoviću, te iznijeli nekoliko projekata ključnih za razvoj Metkovića kao turističke destinacije. Također, tom su prilikom prošetali gradom i sugrađanima zaželjeli sreću dijeleći im prigodne poklone s porukama sa sretnim mislima.

Prethodno sazvavši medije, kandidat za gradonačelnika Grada Metkovića, Krešimir Kuran, obratio se riječima:

– Loša gospodarska situacija u Metkoviću rezultira sve većim brojem ljudi koji bivaju socijalno ugroženi. Nije neuobičajene slika da u sred bijela dana vidimo naše sugrađane kako probiru po kontejnerima. Mnoge gradske političke opcije će u ovo predizborno vrijeme pokazivati suosjećanje i brigu za socijalno ugrožene osobe mada ih se u protekle četiri godine nisu sjetili, a ta briga nakon izbora će za njih ponovno ostati mrtvo slovo na papiru. Jedine dvije političke opcije u gradu koje su konstantno pomagale socijalno ugrožene kroz humanitarne akcije u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb ili u suradnji sa župnim uredima su HSU i SDP Metković te bez obzira na rezultat će nastaviti raditi isto.

U mom programu socijalne ugrožene osobe i njihove obitelji bit će potpomognute na mnoge načine, od suradnje sa Udrugom Prijatelj, gdje ćemo zajedničkim snagama napokon staviti u funkciju njihovu dosad neiskorištenu kuhinju koja bi onda mogla obavljati ulogu pučke kuhinje. U suradnji sa Crvenim križem i udrugama do lipnja 2018. godine oformila bi se socijalna samoposluga. Za socijalne ugrožene osobe prvenstveno, a onda i za druge građane i članove njihovih obitelji, kojima je potrebno liječenje u Zagrebu, od 1. 1. 2018. godine bit će osiguran besplatan smještaj u Zagrebu u stanu koji će biti u najmu Grada Metkovića.

Sve ove mjere u biti će samo ublažiti situaciju tih socijalno ugroženih, a prava pomoć za njih su radna mjesta. Otvaranje, navodno, 40-tak radnih mjesta preko investicije koja se očekuje do izbora, a koju pozdravljamo, samo je mali dio onoga što je potrebno građanima Metkovića, pogotovo socijalno ugroženim i nezaposlenim osobama.

Jedna od gospodarskih grana koja bi dobrim planiranjem i strategijom razvoja mogla generirati veći broj direktnih i indirektnih radnih mjesta je turizam, – rekao je Kuran.

Na temu neiskorištenog turističkog potencijala nadovezao se Rade Nikoletić:

– Turizam kao gospodarska grana je veoma bitan za cijelu hrvatsku a samim tim i za grad Metković. Grad Metković nema operativne strategije razvoja turizma i još uvijek ne postoji dovoljno svijesti o mogućnostima i važnosti turizma u našem gradu.

SDP grada Metkovića zato upozorava na strateško mjesto turizma u Metkoviću i nudi svoje mogućnosti i rješenja za razvoj turizma. Prvenstveno tu mislim na poticaje ulaganja u turizam, upravljanje turizmom u destinaciji, razne edukacije, prilagodbu zakonskih propisa i naravno borbu protiv sive ekonomije. Također bi se trebao formirati tim djelatnika iz turističke struke koji bi se sastojao od djelatnika iz javnog i privatnog sektora koji bi izradili jedan vizionarski, moderan i funkcionalan plan razvoja turizma, kako u gradu Metkoviću tako i na području Doline Neretve. Turistički resursi kojima grad Metković raspolaže su kulturno – povijesne znamenitosti, enogastronomska ponuda i safari turizam. Međutim tu imamo još i rijeku Neretvu koju bi trebalo još više turistički iskoristiti, osim utrka lađa, oplemeniti selektivnim oblicima turizma kao što su lov, ribolov, vožnja kanuima, kajacima, uplovljavanje mini kruzera i sl. Svakako bi trebalo povećati povezanost TZ Metkovića sa okolnim i drugim turističkim zajednicama kako bi što više do izražaja došla lokalna turistička ponuda, a ne da budemo samo tranzit zona, a nalazimo ublizini jednog Dubrovnika, Međugorja, Mostara… Dakle u ovom segmentu bi trebalo napraviti odnosno stvoriti lokalni turistički aranžman koji će uključivati više različitih međusobno povezanih usluga tzv. paket usluga po kojem će naš grad biti poznat. Npr. turisti koji budu dolazili u Metković bit će im omogućen prijevoz, smještaj, vožnja lađama, enogastronomska ponuda sa kušaonama i sl. a sve po pristupačnim cijenama, da se ipak taj turist zadrži makar jedan dan u gradu.. Taj naš lokalni aranžman bi trebao biti prisutan u svim turističkim zajednicama i putničkim agencijama, te u raznim brošurama i letcima preveden na nekoliko stranih jezika jer ćemo jedino tako doći do konkurentnosti i prepoznatljivosti.

Mišljenja sam da prije svega treba napraviti jasnu viziju i operativnu strategiju razvoja turizma u našem gradu, te je kroz razne rasprave i tribine prezentirati i prilagoditi svim građankama i građanima ovog grada, rekao je Nikoletić.

Na temu turzma nadovezao se i Dalibor Obradović, te je kazao:

– Kao prvo bih naveo da treba poboljšati i raditi sve u smislu destinacijskog turizma. To znači da je cjelokupna turistička ponuda Metkovića i doline Neretve na jednom mjestu.

Kad to kažem mislim da treba pokriti sve starosne skupine i posebne interese turista koji dođu u naš kraj. U prvom redu mislim na poboljšanje kulturnog turizma, etno i ruralnog turizma, vinski i gastronomski turizam, školska putovanja, sportsko-rekreacijski turizam, religijski turizam, lov i ribolov.

Trebamo zajedno kreirati novi doživljaj metkovskog turizma.

Kao i drugi turistički gradovi, Metković mora žurno osnovati Društvo turističkih vodiča Metkovića. To jednostavno znači da sve organizirane grupe posjetitelja imaju domaće turističke vodiče koji će ih upoznati sa svim turističkim zanimljivostima Metkovića i okolice. S obzirom da Neretvu posjeti velik broj stranih turista na taj način bi se otvorila nova radna mjesta što je u ovom trenutku gradu Metkoviću jako potrebno.

Suvenir… Suvenir je predmet kojeg se ponese i zadrži u spomen na određeni događaj, mjesto ili osobu. To je često nešto tipično iz mjesta ili zemlje u kojoj se nalaze. U brojnim turističkim odredištima prodaja suvenira turistima važan je izvor prihoda za lokalno stanovništvo.

Mišljenja smo da po hitnom postupku treba provesti natječaj za idejno rješenje metkovskog (donjeneretvanskog) suvenira.

Danas se nudi bezbroj suvenira koji apsolutno nemaju nikakve veze s našim gradom.

Cijena uz prepoznatljivost suvenira je jako važna. Cijena takvog suvenira mora biti maksimalno 2-3 eura. Samo na takav način će doći do povećane i proizvodnje i prodaje suvenira.

Smatramo da Metković mora imati riječnu marinu. Njenu poziciju bi odredila javna rasprava i struka. Je li to lijeva ili desna strana Neretve gdje bi se sadašnja luka uzela u koncesiju o tome treba raspravljati, ali zainteresiranih za takva ulaganja sigurno ima. Prostora za takve marine u Hrvatskoj nema previše, a one su izuzetno rentabilne jer svi znamo koja je njihova klijentela, završio je Obradović.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije