LOKALNI IZBORI

Krešimir Kuran kandidat za gradonačelnika Metkovića ispred dugogodišnjih partnera SDP-a i HSU-a Metković

Objavljeno 21. veljače 2017. u kategorijama: Foto Galerija, Metković, News, Politika.

Tiskovna SDP i HSU Metković

Galerija

U prostorijama GO SDP-a Metković večeras je održana tiskovna konferencija na kojoj je svog kandidata za gradonačelnika Metkovića predstavila za sada jedina predizborna koalicija u Metkoviću, a to je SDP i HSU. Kandidat na lokalnim izborima ovih dugogodišnjih partnera je predsjednik GO SDP-a Metković, profesor Krešimir Kuran.

Kurana je predstavila potpredsjednica GO SDP-a Metković, Sandi Šprlje Obradović, te istaknula kako je SDP proveo kandidaturu u kojoj su sudjelovali svi članovi metkovskog SDP-a, a čiju je odluku Glavni odbor jednoglasno prihvatio.

Krešimira Kurana je podržao i potpredsjednik GO HSU-a Metković Siniša Bebić, koji je rekao:

– Ova odluka HSU-a Metković je bila i očekivana, s obzirom da smo u prethodnom četverogodišnjem razdoblju s GO SDP Metković i sa Krešom imali vrlo dobru suradnju, prožetu obostranim uvažavanjem i povjerenjem. U tom vremenu smo zajedno u Metkoviću odradili nekoliko izbornih procesa, a zajedno smo izašli i na zadnjim izborima za mjesne odbore kada smo na desnoj strani grada u MO Sv. Nikola osvojili 13% glasova, a u samom gradu Metkoviću 8%, te smo i sada uvjereni u dobar rezultat – izložio je Bebić te pozvao sve sugrađane i političke opcije u Gradu, na toleranciju, uvažavanje i korektnu i fer političku utakmicu, a ne borbu – kako je neki nazivaju, jer vjerujemo da nam je svima cilj bolji život svih naših sugrađana – završio je gospodin Bebić.

Kandidat za gradonačelnika, koji je ujedno i čelni čovjek metkovskog SDP-a govorio je za što se sve zalagao u svom trogodišnjem mandatu za kormilom SDP-a. Spomenuo je čitav niz akcija koje su bile namijenjene poboljšanju kvalitete života svojih građana posebice onih koji su najugroženiji, te istaknuo kako su upravo preko toga postali prepoznatljivi građanima Metkovića.

– Demokracija je volja većine, no većina ne mora uvijek biti u pravu, što je prije svega vidljivo iza stanja u kojem se naš Grad nalazi, istaknuo je Kuran pri tome citirajući G. Bruna riječima ‘Istina se ne mijenja zato što u nju vjeruje ili ne vjeruje većina ljudi‘.

Kuran smatra kako je krajnje vrijeme da većina građana Metkovića otvori oči i priznaju sami sebi da su sve ovo vrijeme bili, uglavnom, nesvjesni sudionici u uništavanju vlastitog Grada. Vrijeme je da okrenu leđa onima koji su ih podcjenjivali ne nudeći im nikakve programe ili programe koji su neostvarivi. Kuran s prisjetio izbora za mjesne odbora 2015. gdje je njihova koalicijska lista jedina ponudila konkretan i korektan program, dok su druge političke opcije na izbore izišle bez ikakvog programa.

– Podcjenjivanje građana Metkovića u tom trenutku ponovno je urodilo plodom za naše političke konkurente, kao i u proteklih 20-ak godine u kojima je Metković od glavnog središta Doline Neretve postao grad bez vizije i pozitivne perspektive mada se često u medijima prezentira kako u Metkoviću teče med i mlijeko, a o tome više mogu pričati stotine onih koji su napustili Metković. Nakon više od 20 godina vlasti desnih političkih opcija u Metkoviću, koje su obilježile nakaradna pretvorba i privatizacija, gospodarsko uništenje grada, nezaposlenost i iseljavanje, vrijeme je za promjenu smjera. Vrijeme je da građani Metkovića ovaj put razmišljaju o budućnosti svoje djece i svojih unuka. A. Einstein je rekao: Ludost je raditi istu stvar iznova, a očekivati drugačiji rezultate. Stoga ako su građani Metkovića zadovoljni sa visokim stopama nezaposlenosti, sa zatvaranjem poduzeća i obrta, sa sve većim iseljavanjem iz Metkovića, neka i ovaj put podrže i glasuju za sve one koji su upravljali gradom u ovih 20-ak godina. Bio to HSS, HDZ, MOST ili neka očekivana kombinacija njihovih međusobnih koalicija, istaknuo je Kuran

Kuran također naglašava kako se Metković trenutno nalazi u nezavidnoj situaciji, mada ističe da je njegov položaj jako povoljan, s obzirom na sjecište dva važna prometna pravca, riječnu luku i blizinu mora te da je nažalost svojim primjerom, zahvaljujući svim dosadašnjim vlastima postao iznimka koja potvrđuje pravilo.

– Upravno-teritorijalnom reorganizacijom Metković je ostao bez jednog važnog resursa, a to je prostor. Uništavanjem jakih gospodarski subjekata koji su privlačili visokoobrazovni kadar kao i iseljavanjem, Metković ostaje bez još dva resursa, a to su ljudi i onog što je najvažnije to je znanje. Tvrtke koje su bile generator razvoja Metkovića i cijele doline Neretve, tvrtke koje su privlačile brojnu radnu snagu, a među njom veliki broj visokoobrazovnih, danas praktički ne postoje, a Grad i njihovi vlasnici tek žive na njihovim ostatcima. Nažalost ono što je u „mraku“ izgrađeno danas se ne može ili ne zna ni održavati. Bez novih radnih mjesta i inovacija ovaj grad će postati grad koji izumire, tvrdi Kuran.

Poslovna zona Dubravica tzv. generator razvoja Metkovića za Kurana nema pokrića. Smatra da postoje dvije opcije u kojima Grad Metković mora tražiti svoju šansu, a to su: potrebna nova upravno-teritorijalna reorganizacija (spajanje administrativnih jedinica) i, odnosno, ili osnivanje tvrtke koja će biti u 50% vlasništvu Grada Metkovića i 50% vlasništvu općine Kula Norinska te koja će upravljati gospodarskom zonom Nova Sela. A pritom težiti da se ta zona ne pretvori u isključivo trgovačko-skladišnu zonu već da ima osjetno zastupljenu proizvodnu komponentu.

– Građani Metkovića danas plaćaju pojedine obveze po istim osnovama bez obzira u kojem dijelu Grada stanuju. Tako su u istoj kategoriji građani koji stanuju npr. na Glibuši, Duvratu, Jerkovcu, Crnom putu, Pržinama sa onima u centru grada. Moj tim i ja želimo  to mijenjati, želimo uvesti komunalne zone, što je aktualna vlast obećala već na drugoj sjednici gradskog vijeća, a do danas to obećanje nije ostvareno. Želimo stvoriti jednake šanse i mogućnosti za građane desne strane Grada koja je infrastrukturno zapuštena u odnosu na lijevu stranu. Želimo stvoriti grad jednakih šansi za sve građane, iztiče Kuran te dodaje kako je njegov tim izradio programu za predstojeće izbore, program koji je konkretan i korektan, bez velikih i u ovom trenutku neostvarivih obećanja o termolektranama, višemilijunskim mostovima, metroima, program koji će biti okrenut građanima, njihovim potrebama i podizanju kvalitete života u svim dijelovima grada i prigradskim naseljima.

Kuranovi zamjenici i ostatak tima, koji će uz članove SDP-a i HSU-a Metković činiti i neki nezavisni kandidati, kao i program za lokalne izbore ova koalicija će predstaviti u slijedeća dva mjeseca.

– Bez obzira što će naši politički konkurenti reći: lijeve opcije nemaju šanse u Gradu Metkoviću, osobno svojom kandidaturom dajem šansu svima koji nisu zadovoljni stanjem u kojem se grad nalazi da izraze svoj stav, da imaju kandidata koji će se brinuti za ravnomjeran razvoj svih dijelova grada, da dokažemo svima da svatko ima pravo na šansu u Metkoviću. Šansu za političko djelovanje, šansu za posao, šansu za obitelj i šansu za život dostojan čovjeka. Mojom kandidaturom dajemo šansu građanima koji smatraju kako je potreban drugačiji smjer razvoja Metkovića, dat ćemo građanima šansu da biraju gradonačelnika i tim na četiri godine, na kraju je istaknuo Kuran te svim građanima Metkovića upućutio jasnu poruku, što je i slogan njihove kampanje ‘Za Metković jednakih šansi……. Ili jesi ili nisi‘.

Piše: Dalibor Čutura

Komentari