ZAKON O LOKALNIM POREZIMA

JAMBO: Porez na nekretnine je porez koji će uništiti hrvatskog čovjeka!

Objavljeno 25. travnja 2017. u kategorijama: Metković, News, Politika.

Stipo Gabrić Jambo

Dragi sugrađani, čitamo i slušamo kako Vas ovih dana prvaci političkih stranaka obasipaju raznoraznim obećanjima, a sve s ciljem kako bi zadobili Vaše povjerenje.

Tema o kojoj nitko od vladajućih ne priča, a što nas iz HSS-a posebno zabrinjava i blago rečeno ljuti, je robovlasnički Zakon koji su nam početkom 2017. godine servirali vladajući iz MOST-a i HDZ-a. Ti lažni moralisti MOST-a u dogovoru s državotvornim HDZ-om servirali su nam na mala vrata,Zakon o lokalnim porezima (n.n.115/16).

Tim Zakonom je po prvi put u povijesti hrvatske države uveden POREZ NA NEKRETNINE (primjena od 1.1.2018.).

Zašto nam to rade ti veliki domoljubi?

Za početak,važno je istaknuti da podaci europskog statističkog ureda pokazuju pohvalnu činjenicu kako Hrvatska po udjelu vlasništva nad stambenim nekretninama (2,2 milijuna stanova i kuća) zauzima treće mjesto u Europskoj uniji. Preko 92% stanovnika Hrvatske živi u vlastitoj kući ili stanu što znači da smo vrijedni, radišni i još uvijek svoji na svome. Nasuprot tome, porazna je činjenica da je Hrvatska po visini većine poreznih opterećenja (npr. dohodak) treća u svijetu.

Političko vodstvo nam je nesposobno.

Porez na nekretnine je instrument kojim vlast MOST-a i HDZ-a ukida privatno vlasništvo, porez koji će uništiti hrvatskog čovjeka, tako što će ga razvlastiti od imovine koju su generacije stvarale, imovine u koju su generacije ulagale i imovine koju je hrvatski čovjek mnogo, mnogo puta platio.

Oporezuju se stambeni prostori, poslovni prostori, garaže, prostori bez namjene, građevinsko zemljište, neizgrađeno građevinsko zemljište – SVE što ste godinama stvarali. Donošenje zakona opravdavaju prozirnom floskulom da će Porez na nekretnine biti zamjena za komunalnu naknadu i porez na kuće za odmor. Mi iz HSS-a Vam odgovorno tvrdimo da je to notorna laž.

Zbog komunalne naknade nitko nije ostao bez vlasništva, a zbog ovog poreza građani će gubiti svoje vlasništvo. Izvjesno je da će u završnoj fazi Poreza na nekretnine novčani iznos poreza po m2 obračunske površine (množenjem koeficjenata zone, namjene, stanja i dobi nekretnine s vrijednosti boda) biti višestruko veći od trenutnih obveza koje svatko od nas plaća za komunalnu naknadu (komunalna naknada i zona za stambenu kuću površine 100 m2 u Metkoviću trenutno iznosi oko 30,00 kuna, mjesečno).

Ako porezni obveznik nije poznat, porez na nekretnine nema milosti, nekretnina postaje obveznik poreza. Ako se ne plati porez na nekretnine, vlasnik ostaje bez nekretnine. Mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj već šalju svojim sugrađanima obavijesti i pozive s obrascima za evidentiranje nekretnina.

Mi u HSS-u vjerujemo da je neizvjesnost izbornog pobjednika u Metkoviću jedini razlog zbog kojeg niste od obnašateljice dužnosti gradonačelnika Metkovića, gospođe Katarine dobili čestitku u kojoj se pozivate da evidentirate sve svoje nekretnine.

Donošenje Zakona opravdavaju pozivajući se na obveze i standarde ostalih članica Europske unije. Mi iz HSS-a odgovorno tvrdimo da je i to laž. Istina je da skoro sve države EU imaju neku vrstu poreza na imovinu ili poreza na neto bogatstvo ili poreza na nekretnine, ali je istina i to da su vladajući u mnogim od tih država prilikom implementacije spomenutih poreza vodili brigu da zaštite „malog“ čovjeka. Još nešto na što bismo se osvrnuli jest Nacrt prijedloga novog Zakona o komunalnom gospodarstvu kojim Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, opet uz velikodušnu potporu MOST-a, predlaže još jedan harač na nekretnine tzv. građevinsku rentu.

Građevinska renta je nova podvala MOSTA i HDZ-a, davanje koje ćemo plaćati za korištenje već izgrađene komunalne infrastrukture na području cijele jedinice lokalne samouprave, a plaća je vlasnik zemljišta na kojem se gradi ili je izgrađena građevina.

Zato drage naše Metkovke i Metkovci, vjerujemo da još nije kasno da tražite objašnjenje i da se Most i HDZ izjasni kakvo će to dobro Porez na nekretnine donijeti hrvatskom čovjeku.

Dobro razmislite, jer možda Vam se desi da Vam lažni moralisti iz MOST-a uz prešutno odobravanje domoljuba iz HDZ-a uz prebivalište izbrišu i vlasništvo.

Gospodo!
Najstrašnija je stvar, najveći je grijeh i najveća politička pogreška svoj rođeni narod stavljati pred gotove činjenice, to jest voditi politiku po gospodskoj svojoj voljici, bez naroda i protiv naroda. Ako to ne vjerujete, dao Bog svima poživjeti toliko, to neće biti dugo, da vidite kako će hrvatski narod u svojoj republikanskoj i čovječanskoj svijesti vas otpuhnuti baš u času kad ćete misliti da se narod smirio, a vi da ste ga dobro zajahali. – Stjepan Radić u Saboru 24. studenog 1918.

S poštovanjem,
Stipo Gabrić Jambo, HSS Metković
www.hss-metkovic.com

Komentari