Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

STIPO GABRIĆ JAMBO O PROJEKTIMA U GRADU METKOVIĆU

Jambo: ovo je neviđeno, građani komunalni otpad razvrstavaju, a onda se na odlagalištu on ponovno miješa

Objavljeno prije

Stipo Gabrić Jambo

Foto: Tino Jurić/Pixsell

Prošle su gotovo tri godine od smjene bivše gradske vlasti na čelu sa Stipom Gabrićem – Jambom. Težak poraz je doživio od strane sadašnje vlasti koja je najavljivala velike promjene, čiste račune, gospodarski procvat, a obećavali su da će Metković biti grad u kojem je zadovoljstvo, i moguće, raditi, živjeti i podizati obitelj, u kojem će ljudima vratiti, po njima izgubljeno dostojanstvo. Metković danas sigurno nije takav Grad, možda je na putu da bude, ali danas se iz perspektive građanina malo toga promijenilo. O aktualnim događanjima u Gradu, projektima i općenito stanju u kojem vidi Metković gotovo tri godine nakon njegove šesnaestogodišnje vladavine razgovarali smo sa bivšim gradonačelnikom Stipom Gabrićem – Jambom. Jedna od takvih tema je i prikupljanje i razvrstavanje otpada s kojima je počelo gradsko komunalno poduzeće. Gabrić dovodi u pitanje smisao takvog načina prikupljanja budući da grad nema sortirnicu:

– Metković je prvi grad u Dalmaciji koji je dobio uporabnu dozvolu za sanaciju odlagališta, a pri toj sanaciji građanima nismo podignuli cijenu skupljanja komunalnog otpada, Grad je na druge načine tražio sredstva s kojima bi pokrio svoj udio u projektu jer smo bili svjesni teške situacije u kojoj se građani nalaze. Nakon završetka prve faze trebali smo ići u drugu, ali nismo, a sadašnja gradska vlast je odlučila proširivati prostor odlagališta. Ono što je fascinantno i što mogu samo ‘luđaci’ raditi je da podijelite kante za komunalni otpad, kojeg građani razvrstavaju, a onda kad on dođe na odlagalište ponovno se sav taj razvrstani otpad miješa, jer ne postoji sortirnica gdje bi se otpad kalibrirao i odvajao škart, koju gradska vlast nije uspjela evo u tri godine napraviti, a svjesno su unatoč tome išli su u dijeljenje posuda za razvrstavanje otpada građanima. Koji je smisao toga ne znam, ali znam da to normalni ljudi ne mogu raditi, – čudi se Gabrić.

O novom, smanjenom režimu skupljanja otpada, bivši gradonačelnik nam je rekao:

– Za vrijeme moje vlasti otpad se skupljao svaki dan, danas se skuplja dva puta tjedno. Zamislite u ljetnim mjesecima kako to smrdi, a nepotrebno su potrošeni novci za uvođene GPS-a u aute zaposlenika, koji se prate na radnom mjestu, a po pitanju razvrstavanja, sanacije, sortirnice nije napravljeno ništa i Metković će se, ako se ništa ubrzo ne napravi, ugušiti jednog dana u smeću kao Napulj, – tvrdi Gabrić.

Jedna od aktualnih tema je i školstvo. Sve se glasnije govori kako je Grad Metković odustao, ili zbog nečijeg nemara ili nepažnje nije produžena građevinska dozvola, za planiranu gradnju dvije osnovne škole, za koje je već bila riješena sva potrebna dokumentacija, izrađen projekt i dobivena građevinska dozvola:

– U protekle tri godine ni u osnovnom ni u srednjem školstvu, osim stranačkog kadroviranja nije napravljeno ništa. Ono što je Grad htio i zašto smo se mi kao lavovi borili, je na svoja dva terena napraviti dvije osnovne škole, jedna na pomoćnom igralištu Neretve, druga na Jerkovcu sa svim popratnim sadržajima i sportskim dvoranama, za što smo dobili i građevinske dozvole. Ta dva projekta procijenjuju se na oko 120 milijuna kuna, rok je istekao i dozvola nije produžena, nije započeto ništa. Isto tako htjeli smo nadograditi srednju školu čime bi u svim školama imali jednosmjensku nastavu. To je sve propalo jer sadašnja gradska vlast misli da svijet počinje s njima i sve što je Jambo radio i htio napraviti treba zaustaviti, – rekao je Gabrić

O projektima u Gradu Metkoviću je rekao:

– Ja sam donio desetke milijuna kuna, desetke projekata i od jednog malog gradića na jugu Hrvatske napravio jedan reprezentativni grad. Također, imali smo plan proširenja Gradskog groblja, onda su volonter Grmoja i psihijatar Petrov mijenjali prostorni plan i sada je onemogućeno daljnje proširivanje groblja i moramo raditi ponovno izmijene i dopune prostornog plana. Ova vlast nema svojih projekata i nisu ništa napravili za Grad osim za uski krug svoje ‘sekte’, pričaju o nekom europskom novcu i nekim fondovima, gdje su ti silni najavljivani projekti, – pita se Gabrić te dodaje da je projekt mini tržnice na desnoj strani grada, kao i projekt ulaza u ulicu Andrije Kačića Miošića, projekt njegove gradske vlasti, a kako tvrdi oni ga prisvajaju sebi.

Kako Stipo Gabrić Jambo danas vidi Metković?

– Metković je stao, sramota je kad pogledate što se događa vikendom. Da uz blagoslov gradske vlasti, uz jedan represivni aparat PP Metković, kontrole buke, prometa da smo mi vikendom grad duhova. Omladina ide u Hercegovinu jer ovdje represivni aparat u 10 sati gasi muziku i strogo na svakom punktu kontrolira vozače – zaključuje Stipo Gabrić Jambo.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije