Ostanimo u kontaktu

OSVRT NA MOSTOVO IZLAGANJE O GRADSKIM PROJEKTIMA

JAMBO: Drago mi je da ste završili moje projekte, ali još bi mi draže bilo da je desna strana dobila pročistač i kanalizacijske kolektore

Objavljeno prije

Stipo Gabric Jambo

Dragi sugrađani, već sam bio odlučio da do Uskrsa neću ništa govoriti jer je ljudima već puna kapa političkog govora i političara, a onda jučer dok sam putovao u Zagreb, čitam članak s konferencije za tisak vršiteljice dužnosti gradonačelnika Metkovića, gospođice Katarine Ujdur i saborskog zastupnika gospodina Nikole Grmoje, tajnika Mosta i jednostavno sam morao reagirati na njihove hvalospjeve o velikim investicijama u gradu Metkoviću u posljednje četiri godine kad je u pitanju komunalna infrastruktura. Dok sam to čitao, uzeo sam olovku i zbrajao koliko je uloženo u te investicije: u šetnjicu uz Neretvu, u pametne klupe, u križanje Ulice Andrije Kačića Miošića i Splitske ulice, odnosno parkinga preko puta Dodigove gostionice, u malu tržnicu – uloženo je 3,700 000 kuna. Znam da vam ne trebam napominjati kako su to uglavnom nastavljeni projekti prošle gradske vlasti sa mnom na čelu. Pozdravljam uređenje šetnjice uz Neretvu i sretan sam zbog toga, ali u 4 godine uložiti i donijeti iz Zagreba manje od 500 000 eura, to je zaista porazno. Još poraznije i žalosnije je što smo iz Metkovića imali Podpredsjednika Vlade RH, sada  Predsjednika sabora RH, 3-4 ministra, saborske zastupnike, ljude na značajnim mjestima, koji mogu i moraju pomoći Metkoviću,  a oni iz Mosta nam se hvale šetnjicom uz Neretvu i pametnim klupama!

Drage Metkovke i Metkovci, osobno sam učinio nekoliko fotografija i odlučio ih pokazati vama pa vi prosudite. Jedna od slika je s Duvrata gdje je trebao biti izgrađen pročistač. To me najviše boli kao čovjeka, a onda i kao bivšeg gradonačelnika koji je jako puno truda uložio baš u taj projekt. Zamislite samo, s tim pročistačem, glavnim kanalizacijskim konektorima, većina ulica na desnoj strani grada Metkovića imala bi izgrađenu kanalizaciju do sredine 2016. godine?! Danas bi građani Metkovića imali kanalizaciju, samo da je ova nova gradska vlast Mosta nastavila projekt. Na žalost nisu, već su bahato i iz neznanja raskinuli ugovor sa Svjetskom bankom i tako zaustavili projekt i investiciju koja bi u konačnici bila i preko 10.000.000 kuna!

Gradsko zemljište za gradnju pročistača

[su_custom_gallery source=”media: 86449,86450″ link=”image” width=”140″ height=”100″ title=”never”]

Ovdje bi bio izgrađen pročistač da nije bilo protekle četiri godine Mosta i vi bi danas imali kanalizaciju.

Slijedeće što želim istaknuti, dragi sugrađani, posebno vi s desne strane Metkovića, je to da smo imali u mom zadnjem mandatu dvije katastrofalne poplave, početkom i krajem 2012. Godine i trebalo je puno truda uložiti, puno odlazaka u Zagreb, kucanja na puno vrata da bi konačno Predsjednica vlade RH donijela Odluku o gradnji obrambenog nasipa.

Nasip za obranu od poplava

Ako sam na nešto ponosan u 16-godišnjem mandatu u kojem sam vodio grad, onda je to izgradnja obrambenog nasipa desne strane Metkovića,  velika i vrijedna investicija koja se mjeri u milijunima eura.

Sadašnja gradska vlast spominje i Hebrangovu ulicu, a ja napominjem kako je i to naša ideja i naš projekt. Osigurali smo novac za kanalizaciju i za spoj regionalnog vodovoda Neretva-Pelješac-Korčula, tako da je danas Metković možda jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva izvorišta, jedno u Prudu, a drugo u Doljanima.

Hebrangova ulica

U Hebrangovoj ulici se nalazi i nova zgrada suda. U jednoj od silnih reorganizacija pravosuđa izborio sam se da Općinski sud Metković ostane u Metkoviću, a da mu se pripoje dva općinska suda iz Ploča i Vrgorca. Kad je u pitanju nova zgrada onda moram napomenuti da je državno odvjetništvo dalo negativno mišljenje Ministarstvu pravosuđa, kad su htjeli kupiti tu zgradu. Osobno sam išao nekoliko puta u Zagreb, molio čelne ljude u državnom odvjetništvu i konačno smo dočekali suglasnost da se kupi stara zgrada Razvitka, da je kupi Ministarstvo pravosuđa i danas mi imamo jedan od ljepših sudova u Republici Hrvatskoj.

Zgrada suda

Čudi me kako sadašnja vlast nije na toj konferenciji za tisak spomenula i zgradu Poduha. Samo napominjem, a mnogi će se sjetiti svibnja mjeseca 2013. godine, kad smo svečano otvarali novu knjižnicu i čitaonicu u zgradi Poduha, članovi, rodbina i simpatizeri Mosta protestirali su pokraj nas i bili protiv otvaranja, a prije toga su pisali ministrici kulture da ne dolazi otvarati knjižnicu, jer se protiv mene vodi kazneni postupak. Ministarstvo kulture je uložilo preko 30.000.000 kuna u tu zgradu i usprkos protivljenju Mosta, danas Metković ima na 800 m2 jednu od boljih knjižnica u Republici Hrvatskoj. Danas Metković, usprkos protivljenju Mosta, zahvaljujući Jambi i bivšoj gradskoj vlasti, ima jedan od najljepših Prirodoslovnih muzeja u Republici Hrvatskoj.

Zgrada Vage

To su ta tri velika kapitalna projekta koji će biti upisani zlatnim slovima u povijest Metkovića:  zgrada suda, zgrada Poduha i obrambeni nasip od poplave.

A ono što je rekao gospodin Grmoja da nisu mogli više napraviti jer su vraćali Jambine dugove, dragi sugrađani, o tom spinu, o tim silnim lažima čelnika Mosta čitat ćete vrlo brzo, ali ja nisam od onih koji pričaju bez argumenata, pa ćete vidjeti koliki je bio stvarni, ali stvarni dug Grada Metkovića te 2013. godine.

Stipo Gabrić Jambo, HSS
hss-metkovic.com

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije