Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

HDZ METKOVIĆ ODGOVORIO METKOVSKOM SDP-u

‘Prije same podjele mijenjali ste Zakon i Uredbu o vrednovanju, a MOST nije reagirao’ – priopćuju iz GO HDZ-a

Objavljeno prije

Nikola Oršulić, HDZ Metković

Povodom priopćenja za javnost Gradske organizacije SDP-a Metković u vezi s podjelom državnog zemljišta u Metkoviću, GO HDZ-a Metković upućuje javnosti sljedeće priopćenje, a mi ga prenosimo u cijelosti:

Tekst Gradske organizacije SDP-a Metković u kojem se u nekoliko odjeljaka najmanje govori o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i posljedicama njegove primjene u Metkoviću, ogledan je primjerak neznanja, optužbi bez dokaza, neistinitih izjava i nedostojne komunikacije prema političkim rivalima. Naime, u tih nekoliko odjeljaka u kojima se HDZ gotovo u svakom optužuje za „licemjerstvo“ jedino je točan zaključak kako je HDZ zabrinut i nezadovoljan zakupom poljoprivednog zemljišta u Metkoviću.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

HDZ  je točno ustvrdio da je zbog nebrige lokalnih i državnih vlasti došlo do podjele 100 ha zemlje na 10 proizvođača u Metkoviću. Naime, prije same podjele mijenjao se i Zakon o poljoprivrednom zemljištu i prateća Uredba o vrednovanju gospodarskog programa za zakup poljoprivednog zemljišta. Jedni nisu sudjelovali u javnim raspravama, inicijativama i savjetovanju, a drugi nisu uvažavali javne rasprave i zaključke poljoprivrednika i strukovnih udruženja. Dok je SDP usvajao zakone po kojima će stotine hektara dobiti nekoliko ljudi, MOST se „angažirao“ u rješavanju švicarskog franka u Hrvatskoj. Rezultat je, naravno, u oba slučaja loš.

Netočno je da su prethodnim podjelama zemlje „pojedinci dolazili u posjed zemljišta od preko 20, 30, 50 i 100 ha“. U dolini Neretve na području samo jedne jedinice lokalne samouprave poljoprivredno zemljište u vlasništvu države dato je u zakup – u Gradu Opuzenu. Tada je približno 860 ha zemlje zakupljeno od strane 520 proizvođača, a danas je 100 ha zemlje u zakup dobilo 10 proizvođača. Prema tome, kad je HDZ imao odgovornost za ovu problematiku, prosječna površina dodijeljenog zemljišta bila je 1,65 ha, a rezultat rada Kukuriku koalicije, uz asistenciju MOST-a, u Metkoviću je 10 ha dodijeljenog zemljišta po proizvođaču. Ovo posljednje nema veze ni s poljoprivrednom tradicijom u dolini Neretve, ni s prosječnom površinom potrebnom za pristojan život obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Metkoviću, niti može povoljno utjecati na prihod i zaposlenost neretvanskog poljoprivrednika.

Netočno je da HDZ nije sudjelovao u raspravi prilikom donošenja izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Zastupnici HDZ-a organizirali su niz rasprava i dali velik broj prijedloga prije donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Nažalost, kruta državna vlast iste nije usvojila jer njima nije bitno što se predlaže, nego tko predlaže. Upućujemo GO SDP Metković na 51. Sjednicu saborskog Odbora za poljoprivredu kojeg vodi zastupnik iz redova HDZ-a Frano Lucić i koja je okupila strukovna udruženja iz poljoprivrede, predstavnike OPG-ova, zainteresirane predstavnike lokalne samouprave i saborske zastupnike; upućujemo ga i na zaključke sa sastanka dogovorenog od strane saborskog zastupnika i predsjednika ŽO HDZ-a Branka Bačića i iniciranog od strane gradonačelnika Ploča Krešimira Vejića, a kojim je omogućen sastanak neretvanskih  poljoprivrednika s ministrom poljoprivrede; upućujemo ga na raspravu sa 16. i 17. Sjednice VII. saziva  Hrvatskog Sabora (veljača i travanj 2015. godine) i probleme koje su isticali HDZ-ovci; upućujemo ga na niz dopisa koje je poslala Dubrovačko-neretvanska županija i zainteresirane jedinice lokalne samouprave povodom donošenja izmijenjenog zakona i uredbi o bodovanju. HDZ je dosljedno i uporno isticao sljedeće:

  • Vlada nije donijela strategiju razvoja hrvatske poljoprivrede koja bi uvažavala posebnosti poljoprivredne proizvodnje pojedinih regija u Hrvatskoj;
  • predloženi model bodovanja stavlja male OPG-ove u nepovoljan položaj;
  • ne predviđa se sastavnica zajedničkog korištenja poljoprivredne mehanizacije, što bi za dolinu Neretve bilo ekonomično i na korist malim OPG-ovima;
  • Kukuriku koalicija je već jednom u svom mandatu mijenjala Zakon o poljoprivrednom zemljištu u državnom vlasništvu, a rezultat toga je da je 70% zemlje u njihovom mandatu podijeljeno trgovačkim društvima, 9% obrtima, a 21% OPG-ovima. Porazno za hrvatskog seljaka i hrvatsku poljoprivredu, potpuno u skladu s enormnim povećanjem uvoza poljoprivrednih proizvoda koje se u mandatu ove Vlade događa;
  • Gospodarski program ne smije presuditi na način da zemlju u Neretvi dobiva onaj koji ima najveći broj strojeva i silosa; ne vidi li metkovski SDP, koliko je to štetno, pa i glupo?

Na kraju, što reći o završetku SDP-ovog priopćenja: „Naravno, ovo nije početak licemjerstva HDZ-a, već smo na njega odavno navikli, pogotovo kada se spominjete domoljublja, kršćanskih vrijednosti, poštivanja zakona RH i antifašizma“? Osim što nema nikakve veze s temom na koju su sazvali konferenciju, njime su dokazali kako SDP uvijek može i gore.

GO HDZ-a Metković

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije