Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

METKOVIĆ GLASAO

HDZ-HSS i partneri apsolutni pobjednici, slijedi dr. Gabrić, SDP-HNS treći

Objavljeno prije

eu-izbori-final

Na stranicama Državnog izbornog povjerenstva su objavljeni prvi neslužbeni rezultati izbora za zastupnike u Europski parlament. Po prvom neslužbenom prebrojavanju na birališta u Metkovću je izašlo 26,71% glasača, od kojih je 2,88% proglašeno nevažećim.

Više od pola birača svoj je glas dalo koalicijskoj listi HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, ZDS, HDS, točnije njih 51,13%. Drugo mjesto zauzela je koalicija dr. Nikice Gabrića, NF, HSLS, PGS, RI, sa prikupljenih 16,86% glasova, treća je koalicija SDP, HNS, IDS, HSU sa 14,84% glasova, dok se Savez za Hrvatsku nalazi na četvrtom mjestu sa osvojenih 7,88% glasova.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

eu-izbori-3

Redoslijed pojedinačnih kandidata s najviše osvojenih glasova

  1. prof.dr.sc. NIKICA GABRIĆ, dr.med. (443 glasa)
  2. RUŽA TOMAŠIĆ (441 glas)
  3. MARIJANA PETIR (440 glasova)
  4. mr.sc. ANDREJ PLENKOVIĆ (337 glasova)
  5. TONINO PICULA (256 glasova)
  6. prof.dr.sc. MILAN KUJUNDŽIĆ (136 glasova)

Prolaznost svih 25 opcija u Metkoviću pogledajte na slici desno.

Pobjednička koalicija na nivou županije je također ona okupljena oko HDZ-a, tu su osvojili 49,82% glasova. Slijedi koalicija SDP, HNS, IDS, HSU sa 26,91%, te ORAH i koalicija NF, HSLS, PGS, RI sa prikupljenih 6,56%, odnosno 5,60% glasova.

Ukupni pobjednik izbora za zastupnike u Europski parlament je koalicija HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, ZDS, HDS, oni su na razini cijele Hrvatske osvojili 41,43% glasova. Slijedi koalicija SDP, HNS, IDS, HSU sa 29,93%, ORAH sa 9,14% te Savez za Hrvatsku sa 6,88% prikupljenih glasova.

Tim redoslijedom, koalicija predvođena HDZ-om osvojila je šest mandata, koalicija SDP-a četiri mandata, jedan mandat dobio je ORaH, dok je Savez za Hrvatsku ostao bez mandata.

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije