Ostanimo u kontaktu
DIŠPET

GO HDZ-a UKAZUJE NA VELIKI PROPUST BOŽE PETROVA

Gradska vlast ne poznaje probleme svojih poljoprivrednika, gospodo iz MOST-a da li ste pročitali Zakon o poljoprivrednom zemljištu, – pitaju iz GO HDZ Metković

Objavljeno prije

zemljiste

Gradski odbor HDZ-a Metković upućuje na propust gradske vlasti prilikom raspodjele poljoprivrednog zemljišta na području grada Metkovića.

Dopis prenosimo u cijelosti:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Gradski odbor HDZ-a Metković, putem članice GO HDZ-a gđe Sanje Čepo Veraja se očituje na sve veće nazadovoljstvo naših sugrađana kao i njihove probleme nastale u svezi provedbi Odluka o dodjeli zakupa za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Metkovića, a koje Odluke je donijela Agencija za poljoprivredno zemljište.

Posljednjih mjeseci živi smo svjedoci kako objavljivanja Javnog poziva tako i donošenja 66 Odluka o dodjeli zakupa za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Metkovića, zatim i neobjašnjivog poništenja nekih od tih Odluka. Naši sugrađani nisu dobili odgovor koji bi valjano obrazložio u najmanju ruku sumnjiv i nejasan način provedbe dodjele u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Metkovića. Posebno su i s pravom nezadovoljni naši sugrađani koji kao sudionici toga javnog poziva nisu do sada dobili nikakav valjano obrazložen odgovor zbog čega su ostali bez zemlje koju su godinama obrađivali, koju su zasadili trajnim nasadima i od koje su prehranjivali svoje obitelji. Stoga ne čudi što se isti okupljaju, traže svoja prava putem medija, putem suda, nastojeći zadržati svoj posao bavljenja poljoprivredom.

Mi iz HDZ-a smatramo da je ova problematika itekako ozbiljna tema za našu lokalnu zajednicu te da se upravo lokalna vlast s gradonačelnikom Božom Petrovom trebala puno više potruditi u svrhu traženja zadovoljavajućeg rješenja ovoga problema. O ovoj problematici su i do sada javno govorili i drugi članovi GO Metković, posebno gosp. Robert Doko koji kao stručnjak upozoravao na određene probleme. I dalje tvrdimo da se ne može samo prijeći preko problema desetaka obitelji naših sugrađana koje se bave poljoprivredom i reći da je takav zakon. Pitamo se onda zbog čega ta ista lokalna vlast nije uzela u obzir da taj isti Zakon predviđa mogućnost da Agencija za poljoprivredno zemljište može sa dosadašnjim posjednicima fizičkim ili pravnim osobama sklopiti Ugovor o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta na razdoblje od pet godina (Zakon o poljoprivrednom zemljištu čl. 48). Očito je da ta vlast ne poznaje stvarne probleme svojih sugrađana, da ne shvaća važnost poljoprivrede za naš kraj, jer bi u suprotnom, prije svega iskoristila zakonsku mogućnost i Agenciji za poljoprivredno zemljište podnijela Zahtjev za raspisivanje Javnog poziva za dodjelu na privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Metkovića. Da se takav javni poziv raspisao i proveo našim bi se sugrađanima omogućilo jedno prijelazno razdoblje u kojem bi se oni mogli prilagoditi novonastaloj situaciji te se u svakom slučaju bolje pripremiti za nadolazeće Javne pozive. Dakle, u ovom slučaju su postojale i druge mogućnosti koje bi naše sugrađane spasile od ove agonije iznenadnog gubitka zemlje koju su obrađivali i koja im je od životne važnosti.

Smatramo da je lokalna vlast upravo ovu problematiku trebala shvatiti kao priliku da se našim poljoprivrednicima pomogne da zadrže svoja radna mjesta kao i radna mjesta ljudi koji za njih rade, a ne da mogućnosti povećanja broja radnih mjesta traže u imaginarnim projektima tvornice prerade mandarina kao i drugim projektima koji su nažalost za sada ostali mrtvo slovo na papiru. Sve projekte koji znače bolji Metković HDZ zasigurno podržava, ali je u svakom slučaju dužan i upozoriti ukoliko se određena problematika ne rješava dovoljno dobro i odgovorno kao što je nažalost gore navedeni slučaj davanja odnosno nedavanja u zakup zemljišta našim poljoprivrednicima.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije