Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

ZAGREB

Na glavnoj skupštini HSS-a nazočili brojni metkovci

Objavljeno prije

Glavna-skupstina-HSS-a-3 Proteklog vikenda u Zagrebu je održana glavna Skupština HSS-a na kojoj su među 900 članova i gostiju iz drugih stranaka natočili i brojni metkovci.

Istaknuvši kako je skupština u znaku izbora za EU parlament, predsjednik stranke, Branko Hrg, pozvao je sve HSS-ovce da na izborima podupru potpredsjednicu Marijanu Petir.

Dajmo joj potporu već danas, stvaranjem pozitivne klime, a potom učinimo sve da Marijana na koalicijskoj listi ima najveći broj preferencijalnih glasova“, poručio je Hrg istaknuvši kako je to prilika HSS-u za veliki povratak na političku scenu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ostvarili smo dobre rezultate na lokalnim izborima, ponovimo ih na EU parlamentarnima“, poručio je HSS-ovcima njihov predsjednik, i dodao da su europski pučani politička snaga koja upravlja Europom te da su HSS i HDZ punopravne članice Europske pučke stranke.

Glavna-skupstina-HSS-a-1 Glavna-skupstina-HSS-a-5

Na skupštini je predstavljen Nacrt programa djelovanja Europske pučke stranke od 2014. do 2019., te je donesen programski dokument HSS – vizija za 21. stoljeće. Od ukupno 642 delegata skupštini su nazočili njih 581.

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije