PERIOD 2013. – 2017. GODINA

Dalibor Milan se osvrnuo na netočno prikazivanje investicija u Metkoviću od strane gradonačelnice Ujdur i njenog zamjenika Grmoje

Objavljeno 20. travnja 2017. u kategorijama: Metković, News, Politika.

Dalibor Milan, HDZ

Sadašnja gradonačelnica gospođica Katarina Ujdur očito je željela fascinirati svoje obožavatelje koji su nazočili u GKS dana 18. travnja 2017.g. te je namjerno iznosila podatke o investicijama kumulativno. Problem je što se investicije najvećim dijelom odnose na razdoblje prije 2013.g. i razdoblje nakon skorih izbora pa se prezentiraju samo lijepe želje biračima.

Stoga se ovim putem moram osvrnuti na svjesno netočno prikazivanje činjenica i to:

– Do sada su gradonačelnica i njen zamjenik servirali građanima informaciju da je bežični Internet u Metkoviću METKOM besplatan, a sada odjednom Grad Metković uložio ni manje ni više nego 600.000 kn u tu besplatnost i nema kraja nagomilanim gubicima u Metković razvoju d.o.o. i zbog te besplatnosti

– Infrastruktura u ulici Andrije Hebranga, planirana, ugovorena i većim dijelom realizirana prije lipnja mjeseca 2013.g.. Grad je vodio bespotrebno spor s izvođačem radova i neslavnim završetkom.

– Dječje igralište na Unki je priča sama za sebe, ali je bitno da nikada nije pribavljena uporabna dozvola. Tko će odgovarati ako neko dijete tamo ne daj Bože nastrada?

– Od dosad uloženih 17 milijuna kuna, sadašnja garnitura vlasti u gradu nije uložila apsolutno ništa, osim što je posuđivala sredstva iz svog trgovačkog društva za likvidnost. Zatim je to isto trgovačko društvo natjeralo da kupi vozila na leasing u približnom iznosu sredstava koja su posuđena gradu za likvidnost te su to proglasili velebnim uspjehom.

– Je li kružna ekonomija ulaganja u gospodarsku zonu Dubravica od dosadašnjih milijun kuna od ukupno planiranih čak 26 milijuna kuna, bez ijednog konkretnog kupca . Koji će to investitor željeti ulagati u poslovnu zonu na ulaznim vratima od gradskog deponija, ako se i dalje smeće dovozi na isto odlagalište te se planira proširenje, iako je deponij službeno saniran državnim novcem.

– Darovnica svjetske banke za pročišćavanje na izvorištu Prud, prema svim dostupnim informacijama dogovorena je prije 2013.g., a samo je tehnički realizirana u mandatu MOST-a. Činjenica je da se ni ovdje Grad nije pretrgao od ulaganja.

– U kojem se kontekstu spominju državni projekti poput nove zgrade Suda, rekonstrukcija zgrade granične policije, izgradnje nasipa od poplave, kad sadašnja vlast nema nikakve dodirne točke u realizaciji tih projekata.

– U nedostatku realiziranog u protekle četiri godine, navode se čak i budući projekti koji se planiraju, baš slučajno uoči lokalnih izbora, poput javne rasvjete, šetnice Unka, ulice Kneza Domagoja, Športske ulice, dijela Andrije Hebranga i sl.

– U pretjerane brojeve spada i konstatacija o započinjanju realizacije projekta od 48 milijuna kuna za preradu mandarina. Od svega građani su uspjeli samo vidjeti fotografiranje pred izbore. Gdje su dozvole, zbog čega je gradsko društvo ušlo u projekt s fizičkim osobama, gdje je odluka gradskog vijeća za zajednički projekt. Smije li se gradsko društvo baviti poduzetništvom, narušava li se time tržišna konkurencija i odakle Stanić grupa u tom projektu. Koji je javni interes grada u tom projektu i još niz pitanja traži odgovore na koja će se morati odgovoriti. Prema svim relevantnim pokazateljima, ako zaista zaživi taj projekt, koji je gotovo dvostruko financijski manji od 48 milijuna kuna, očito se samo željelo fascinirati glasače pred izbore.

– Zar smo svi zaboravili da se projekt aglomeracije najavljivao odmah nakon lokalnih izbora 2013.g. i sa završetkom projekta prije novih izbora. Tek se sad građanima najavljuje uvrštavanje u strateške projekte RH. Gdje su dozvole, kada će gradnja, ovim tempom tek za izbore 2021.g.

– Ako je zaista pouzdan podatak da je u četiri godine Grad Metković uložio samo 9 milijuna kuna u investicije, što bi bilo godišnje 2,25 milijuna kuna i s obzirom da je u posljednjem rebalansu proračuna Grada Metkovića za 2016.g. nedostajalo gotovo 7 milijuna kuna te da je za sve četiri godine rebalans proračuna Grada Metkovića bio stalno na niže u odnosu na planirano, rezultati su više nego poražavajući.

– Što se pak tiče konstatacije zamjenika g. Nikole Grmoje da Županija u četiri godine nije uložila niti kune u Metković, za one koji su zaboravili posjetiti ćemo na sljedeće:
– da je Most konstantno odbijao bilo kakvu suradnju sa županijom
– da je svjesno odbacio gradnju dviju škola u Metkoviću ( istekle dozvole ), a za koje je bilo osigurano zemljište. projektna dokumentacija i dozvole za gradnju. Projekti dvaju škola u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna svojom realizacijom su mogli su donijeti više od 100novih radnih mijesta, te pokrenuli   građevinski sektor u Metkoviću.
– željelo se kadrovirati u Domu zdravlja Metković, postaviti Mostove kadrove,
– vijećnici Mosta u Županiji vrlo rado su prihvaćali članstva u nadzornim odborima društava i ustanova u vlasništvu županije
– suradnja Mosta s Županijom temeljila se na vlastitoj taštini i neznanju, a na štetu većine građana Metkovića.

– Pokušaj diskreditiranja mene kao kandidata HDZ-a pred građanima Metkovića, na način da me se prikazivalo kao samo jednog u nizu gradonačelnika HDZ-a je znak velike nervoze i straha g. Grmoje pred predstojeće lokalne izbore. Svjesni su činjenice da je malo toga napravljeno u Metkoviću u protekle četiri godine   te da im građani više neće dati povjerenje.

Ovom prigodom ističem da se u nekoliko navrata pokušavalo spriječiti, na krajnje nekorektan način, moju kandidaturu za budućeg gradonačelnika Metkovića od strane MOST-a.

Također se na nekorektan način postupa prema ljudima koji su meni dali podršku. Međutim sve me je to dodatno motiviralo u namjeri da Metković učinim boljim gradom za život svih građana.

Dalibor Milan, HDZ

Komentari