Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300
ICE PRO 1200
POLIKLINIKA MEDICOR MM 1200×400

METKOVSKO GOSPODARSTVO

Čelnici GO SDP-a Metković predlažu osnivanje poduzetničkog centra i traže odgovore na otvorena pitanja u vezi tvornice za preradu mandarina

Objavljeno prije

Krešimir Kuran i Marino Jerković, SDP Metković

Povodom skore 70-te godišnjice od osnutka firme Razvitak, danas su ispred zgrade Suda u Hebrangovoj ulici konferenciju za medije održali kandidat za gradonačelnika ispred SDP-a, Krešimir Kuran i dojučerašnji predsjednik Foruma mladih SDP-a Metković, Marino Jerković.

Tom je prilikom Krešimir Kuran pojasnio:

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

– Današnju tiskovnu konferenciju održavamo kod bivše upravne zgrade Razvitka zato što se 23. 4. 2017. trebala proslaviti 70 godina od osnutka Razvitka. Umjesto da slavimo jubilej, zbog situacije s gospodarstvom grada možemo samo žaliti. Gospodarska situacija najbolje se oslikava i na službenoj stranici grada gdje pod rubrikom Gospodarstvo nemate ništa.

Nažalost, loša gospodarska situacija u Metkoviću odražava se i u sve većem iseljavanju mladih, stoga me ne čudi njihova sve veća frustracija i očaj što moraju napuštati svoj rodni kraj. Stoga kao izraz njihova očaja vidim i sinoćnju akciju Foruma mladih koji su osmrtnicama metkovskom gospodarstvu htjeli ukazati na loše stanje u gospodarstvu grada Metkovića – rekao je Kuran.

RENT-A-CAR M 740

Marino Jerković, SDP Metković

Isfrustriran sustavom koji uopće ne gleda mlade i ne ulijeva nadu u Metkoviću, na Kuranove riječi nadovezao se Marino Jerković, koji je i sam jedan od brojnih mladih iseljenika iz Metkovića, koji je svoju sreću i posao potražio u zemljama zapadne Europe, jer ovdje ne vidi apsolutno nikakav poduzetnički duh od strane lokalne uprave. Tvrdi da sve što se pokrenulo na leđima je određenih pojedinaca, a najviše ga boli što ni u ovakvoj gospodarskoj situaciji, nije bitna ideja nego se gleda kome pripadaš, tko stoji iza tebe, te naglašava kako te stvari moramo više ‘pregrmit’!

– Ako je ideja dobra, onda je ona dobra, bez obzira čije ideale zastupaš. Svakom mladom čovjeku treba dati nekakav poticaj da krene, razvija se i ulaže svoje znanje i vrijeme u to… – govori Jerković te, kao i svi iz SDP-a, podržava otvaranje prerađivačkog pogona, ali tvrdi da tu ima nekoliko nejasnoća, odnosno otvorenih pitanja, koja ovim putem upućuje:

– Prije svega, gospodin Petrov je u jednom svom interviju 6. siječnja 2015. godine najavio pokretanje tog cijelog pogona, u kojem je najavio desetak zaposlenih jer se radilo o jednom potpunom automatizmu, jednoj potpuno automatiziranoj tvornici, da bi se sada u prošloj najavi tu govorilo o nekih pedesetak radnih mjesta u prvoj fazi, kasnije još nekih 25, pa me zanima kako se odjednom povećao obim posla? Daj Bože da to bude tako, daj Bože da mi budemo trebali i 150 radnih mjesta, ali me eto zanimaju konkretne brojke.

Nakon toga zanima nas pitanje minimalne otkupne cijene te sirovine? Tu se priča o trajanju berbe od 100 dana, da li je taj pogon isplativ svih 365 dana u godini? Tko garantira tu minimalnu otkupnu cijenu i da li je ta minimalna otkupna cijena uopće dovoljna našim proizvođačima da bi oni tu sirovinu plasirali tom jednom proizvodnom pogonu. U istom tom intervjuu je gospodin Petrov najavio stabilnost cijene mandarine i da se ona više nikad neće spustiti ispod tog minimuma pa me zanima da li se još stoji pri tome?

I treće je pitanje koje bi uputio, koje je jako bitno zašto baš Stanić grupa? Na kojem je to natječaju pobijedila, zar s tim nije trebalo biti upoznato Gradsko vijeće, s obzirom da se radi o gradskoj tvrtci! Kako je donesena ta odluka da to baš bude Stanić grupa? Pod kojim uvjetima? I koliko je to zaista realno očekivati da bude u tom razdoblju od rujna 2018-te godine?

To su samo neka od pitanja koja ovako stoje u zraku koje bi postavio i volio bi naravno na njih i dobiti odgovor, ali ne odgovor kao prije nekoliko tjedan kad smo postavili slična pitanja za Sportski centar na koja nismo dobili odgovor! Ovaj put bi volio stvarno da dobijemo odgovor na postavljena pitanja, – završio je Jerković.

Krešimir Kuran, SDP Metković

Također, i Kuran je izrazio zadovoljstvo i pohvalio investiciju tvornice za preradu mandarina u Metkoviću i otvaranje najavljenih radnih mjesta, no istaknuo je da je vrlo bitno dati odgovore na pitanja koje je postavio Jerković, da se građani ne bi dovodili u zabludu.

– Daj Bože da ih bude 50 u idućoj godini, a nitko sretniji kad bi bilo i 150 radnih mjesta, – naglasio je Kuran, te dodao:

– Ovu investiciju možemo promatrati kao svijetlo na kraju tunela. Stoga da bi čim prije izišli iz njega predlažemo u svom programu:

 1. Osnivanje poduzetničkog centra (pomoć za poduzetnike, obrtnike i nositelje OPG, sadašnje i one koji to žele tek postati )
 • vođenje računovodstva za prve dvije godine,
 • prijava i provedba EU projekata
 • edukacija o EU projektima
 • specijalizirani seminari prilagođeni potrebama klijenata
 • savjetovanje i informiranje
 • izrada poslovnih i investicijskih planova

Cilj nam je stvoriti start – IT centar u starom đačkom domu koji će biti mjesto znanja, inovativnosti i kreativnosti namijenjeno svim mladim nezaposlenim ljudima kojima je potreban pristup internetu i prostor za rad, a koristit će im za pokretanje vlastitog posla. Prednost će imati mladi poduzetnici za IT sektor.

 1. Poticanje poduzetnika kroz oslobađanje različitih naknada Gradu koji:
 • zapošljavaju mlađe od 30 te starije od 50 godina
 • zapošljavaju povratnike iz inozemstva mlađe od 40
 1. Poticanje osnivanja poljoprivredne zadruge
 • Grad Metković će prvu godinu platiti vođenje (menadžera) i računovodstvo zadruge
 • marketing za Zadrugu
 • pomoć pri realizaciji mehaniziranog prstena
 • pomaganje Zadruzi kod koncesija državnog zemljišta na prostoru Grada Metkovića za već pripremljene projekte

Metkovsko gospodarstvo

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije