Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

OTVORENO PISMO

Bivši predsjednik Sabora RH Luka Bebić otvoreno o mostu kopno – Pelješac

Objavljeno prije

Most kopno - Pelješac, Luka Bebić

Prije dva dana u redakciju Metkovic NEWs-a stiglo je otvoreno pismo bivšeg predsjednika Sabora RH, gospodina Luke Bebića, koji svoju izjavu, odnosno otvoreno pismo potkrepljuje transkriptima sa sjednica sabora iz 1998. godine.

Otvoreno pismo i priloge objavljujemo u cijelosti:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Poštovani,

U privitku Vam šaljem presliku fonogramske snimke sa sjednice Hrvatskog sabora od 1. 10. 1998. godine, a u svezi točke dnevnog reda donošenje Zakona o otocima.

Kako se poluotok Pelješac i ranije, a posebno u ovom prijedlogu Zakona  tretirao kao otok, vidljivo je da sam u ime kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, na ovoj sjednici obrazložio potrebu povezivanja Pelješca s ostatkom Hrvatske i to izgradnjom mosta na najpogodnijoj lokaciji.

Ova rasprava u Saboru se odvijala 10 dana prije izvanrednih izbora za Županijsku skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije (izbori 11. 10. 1998. godine). To ističem jer je u promotivnom letku županijski HDZ apostrofirao potrebu izgradnje mosta kopno-Pelješac.

Sada se u javnosti iznose različite neistine vezane za ideju i izgradnju  mosta. Znamo tko se suprotstavljao, pa čak i izrugivao ideji o gradnji mosta.

Sada kada je Europa, odnosno Europska komisija, na temelju stručnih i znanstvenih argumenata prihvatila i proglasila kao najbolje rješenje upravo izgradnju mosta, javljaju se oni koji  su cijelo vrijeme bili protiv i prisvajaju i ideju i zasluge za gradnju.

Nije hrvatska Vlada uvjeravala Europu da treba graditi most, nego je Europa nakon opstruiranja izgradnje mosta, konačno prisilila ovu Vladu da (uz velike muke, protivljenja i odgađanja) prihvate nastavak gradnje mosta.

Treba uvažiti činjenice, a ne lažne, tobožnje zasluge.
Ali, izbori su, zar ne!?
Dobro dođu i očite laži. Nadam se da birači i javnost nisu zaboravili.

Neću komentirati laži u Slobodnoj Dalmaciji od 18. srpnja 2015. novinara (rodom iz Hodilja kod Stona) koji je i ranije u svojim natpisima ismijavao i izrugivao ideju gradnje mosta.

Očito sada treba kupiti novo povjerenje, a ako se kupuje na lažima nije dugog vijeka, osobito kada laži ili istina zavise o ideološkom predznaku novinara kao u ovom slučaju.

S poštovanjem,
Luka Bebić

Priloženi dokumenti:
Sken.Dokument 1, Sken.Dokument 2, Sken.Dokument 3, Sken.Dokument 4Sken.Dokument 5.

Zagreb, 19. srpnja 2015. godine

VODITELJ HKZ-a BALINGEN I ALBSTADT-EBINGEN

Uvođenje u službu vlč. Senka Antunovića

Objavljeno prije

Tijekom popodnevnoga euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. godine u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Euharistijsko slavlje je predslavio novi voditelj spomenutih zajednica, koje u ovom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu. Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je gosp. Jure Župan, izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena, a riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je gđa Silvia Paurević, izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala gđa Vlatka Jovanović, tajnica zajednice u Balingenu, i naviještenoga evanđelja, novoimenovani voditelj zajednica vlč. Senko Antunović je u homiliji približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1-12) za svakodnevni kršćanski život. Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je vlč. Antunović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na misnome slavlju je pjevao mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović, a na svetoj misi su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa je bila prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju misnoga slavlja svoje čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. On je u ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica. Na samome kraju svima se još jednom obratio vlč. Senko, zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyu, ali i vlč. Wolfgangu Braunu, njemačkome župniku iz Balingena, vlč.  Uweu Stieru, župniku iz Ebingena, vlč. Andriji Župariću, voditelju hrvatskih zajednica iz Reutlingena i fra Milanu Geli, vikaru hrvatske zajednice iz Tübingena. Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je zajedno s novoimenovanim voditeljim suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Senko je pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.

Tekst: fra Milan Gelo
Fotografije: Oliver Livančić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije