Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE

Pokrenuta peticija za ukidanje dobne granice od 30 godina starosti za stručno osposobljavanje

Objavljeno prije

Ugovor, potpis, pečat

Donošenjem važećeg Zakona o poticanju zapošljavanja, (NN  57/12 ,  120/12 ,  16/17 ), uvedena je dobna granica za odrađivanje  mjere „Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa“.

Drugim riječima, sve osobe starije od 30 godina života ne mogu odraditi stručno osposobljavanje a koje je uvjet za polaganje stručnog ispita, te daljnje zapošljavanje u struci. Radi se o osobama koje su uložile u svoje znanje. Stoga su u kasnijim godinama upisali studij ili prekvalifikaciju, sukladno zanimanjima koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a u skladu s potrebama tržišta rada.Obzirom na olakšice koje Vlada nudi poslodavcima, bilo javnom ili privatnom sektoru, isključivo se raspisuju natječaji za „stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa“. Naime, po svakom ugovoru o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, poslodavcima se isplaćuje, za svakog korisnika mjere kojeg primi na stručno osposobljavanje: novčana pomoć, te trošak doprinosa za mirovinsko, zdravstveno osiguranje, te zaštite na radu. Kao ishod takve politike, poslodavci više ne raspisuju natječaje za zapošljavanje klasičnih vježbenika.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Najveći broj stručnog osposobljavanja odrađen je u tijelima državne ili lokalne uprave, te javnim institucijama (bolnice, škole itd.) iako postoji zabrana zapošljavanja u javnim ustanovama i drugim pravnim osobama koje se financiraju iz proračuna Republike Hrvatske. Stoga profesori, psiholozi, pravnici, socijalni radnici, farmaceutski tehničari, prvostupnici sestrinstva, dentalni tehničari i drugi, stariji od 30 g. nemaju mogućnost steći potrebno radno iskustvo i položiti stručni ispit koji je uvjet za zaposlenje u zanimanjima za koje su se školovali.

Mjerama aktivne politike zapošljavanja Vlada nije ponudila rješenje za pristup tržištu rada u struci ovim osobama.

“Osobama starijim od 30 godina života, trenutnim zakonskim rješenjem, nakon završenog fakulteta, postdiplomskog studija ili prekvalifikacije, onemogućeno je zapošljavanje u struci za koju su se školovali. Odnosno, onemogućen je pristup tržištu rada. Čak i  kada se radi o deficitarnim zanimanjima. Obzirom da takvo zakonsko rješenje predstavlja diskriminiranje po dobi, molimo Vas da svojim potpisom podržite naš zahtjev da Vlada ukine dobno ograničenje”, kažu organizatori peticije.

Kako doznajemo peticija će se uskoro moći potpisivati i fizički, u gradovima diljem Hrvatske, o čijem točnom datumu i vremenu prikupljanja potpisa ćete biti pravovremeno obaviješteni, a do tada peticiju možete potpisati OVDJE.

Skupina građana udruženih u grupu “Pravo na stručno osposobljavanje!”

OBAVIJEST IZ HEP-a

Dio Dubrovačke ulice u četvrtak ujutro bez el. energije

Objavljeno prije

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zbog korektivnog održavanja trafostanice TS METKOVIĆ 20 10(20)/0,4kV isporuka električne energije bit će obustavljena u četvrtak 9. prosinca od  9:00 do 11 sati.

Bez električne energije bit će korisnici:

  • Ulica Dubrovačka (od kućnog broja 41 do kraja ulice)

Napomena:
U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije.
U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta prekid će biti odgođen, a naredni će se uredno oglasiti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije