Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

GIMNAZIJA METKOVIĆ

Matija Gorjanec održao predavanje na temu ‘Kako reći ne? – prevencija ovisnosti’

Objavljeno prije

Gimnazija Metković - Gorjanec (2)

Foto: Gimnazija Metković

U našoj je školi od 9. studenoga do 15. studenoga boravio gost predavač Matija Gorjanec, dopredsjednik Udruge Stijena, kršćanskog centra za pomoć i rehabilitaciju ovisnika i obitelji, pruživši jedinstvenu perspektivu iz prve ruke o utjecaju droge na njegov život i posljedice koje mu je to donijelo.

Predavanju su nazočili učenici svih razreda Gimnazije, pozorno prateći njegovo izlaganje i na jedan školski sat uvukli se u začarani vrtlog ovisnosti, koji im je bliže nego što misle i iz kojeg je, čini se, nemoguće pobjeći. No, je li to baš tako?

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Tijekom svojeg školovanja imali smo priliku nekoliko puta slušati predavanja o ovisnostima, a koja smo često smatrali nepotrebnima, štoviše, dosadnima. Matijina snažna i iskrena priča dopire do i najskeptičnijih ljudi jer je namijenjena ljudima koji sebe ne smatraju ovisnicima, upravo je počesto i suprotno: svi smo ovisnici o nečemu, bilo to cigarete, alkohol, laganje, psovanje, statusni simboli, tuđe mišljenje itd.

Gorka istina je da svi robujemo društvu, bježimo od suočavanja s njom tražeći utjehu u svojim ovisnostima. Suština svih ovisnosti je ista, kako Matija kaže, pala narav, koja zahtijeva iskorjenjivanje štetnih navika i pročišćavanje nutrine. Jedini je način za njega da pobijedi svoju palu narav, kako kaže, da primi narav od Isusa. Njegov stil predavanja autentičan je i jednostavan, podudaran našem uzrastu te veoma efektan – Nema filozofiranja – kaže – napravi test i dokaži si da možeš bez nečega živjeti. – Nutrina je dio svakog čovjeka, a u njegovu je nutrinu ušao sam Bog.

Naši su učenici na kavi s Matijom htjeli saznati još više o njegovu životnom putu.
Na pitanje jesu li njegovi roditelji znali da se drogira i kako su reagirali odgovorio je – Moji roditelji su znali da se drogiram i, naravno, kao i svaki roditelji, nisu htjeli vjerovati. Mislim da je to problem današnjih roditelja, oni bi trebali pričati o seksu i intimnim stvarima, dubokim stvarima, a ne da se otvaraš nekim prijateljima koji to poslije iskoriste… Tako da, znali su, ali nisu htjeli vjerovati. –
Postavlja se pitanje zašto psujemo, pijemo, pušimo, lažemo? Nas je stanje nemoći natjeralo na to. Ne vjerujete? Napravite test, promijenite loše životne navike, preispitajte život i nutrinu, razmišljajte, djelujte, pokušajte postati bolja osoba.

Susreti poput ovoga od velike su važnosti za srednjoškolski uzrast, iskustva su koja nisu dio naše svakodnevice, barem u malom gradu kao što je Metković, te su potrebna svim mladim ljudima u Hrvatskoj, jer, kako je jedna naša profesorica istaknula, dok Matija sjedi, naš duh se diže.

Želimo još jednom zahvaliti Matiji na životnoj lekciji kojom nas je poučio kako uskladiti svoj život s Božjim zakonima ljubavi i slobode te kako preusmjeriti negativne aspekte u nešto pozitivno i konstruktivno!

Tea Obšivač

Dragana Kadijević

Anamarija Barišić

Luka Grgić

koordinatorica Mirjana Šutalo, prof.

preneseno sa stranice Gimnazije Metković

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije