NOĆ MUZEJA 2017.

Zvukovi Delte prožimali se Prirodoslovnim muzejom u Metkoviću

Objavljeno 27. siječnja 2017. u kategorijama: Foto Galerija, Kultura, Metković, News.

Noć muzeja 2017 - Prirodoslovni muzej Metković

Galerija

Tema ovogodišnje, dvanaeste po redu Noći muzeja u Hrvatskoj bila je Glazba. Ova kulturna manifestacija, koja u jednoj noći pokušava širem broju posjetitelja približiti muzejske znamenitosti, večeras je imala cilj prezentiranja i popularizacije glazbene baštine i njene muzealizacije.

Tim povodom posjetili smo Prirodoslovni muzej u Metkoviću, gdje smo o ovogodišnjem programu razgovarali sa ravnateljicom Ivanom Baće. Evo što nam je rekla:

– Budući da je ove, dvanaeste Noći muzeja u Hrvatskoj tema Glazba, veliki glazbenici i njihova djela, zvuk kao takav, Prirodoslovni muzej kao nova institucija i prvi multimedijalni muzej u Hrvatskoj ima već ukomponiran zvuk u svoj sadržaj. Ono što smo ove večeri pokušali ponuditi svojim posjetiteljima jest da smo izišli u prirodu, u različita područja Delte, kao što je ušće, obala rijeke, šuma, močvara, naša brdska naselja i snimali jedno duže vrijeme zvukove. Nastojali smo ponuditi još jedan dodatan zvučni sadržaj i potaknuti posjetitelje da stvore asocijativne slike. Postavili smo jednu bijelu dvorana, punu ovog bijelog cvijeća i bijelih leptira, koje bi svatko trebao obojiti u svojoj mašti. Mislim da je, onda kada uživate u okolišu, kad se otvorite prema njemu, i dušom i srcem, kako kažu, da ste tada i spremni čuti, vidjeti, razumjeti, ali i čuvati ono što imate. Dakle, ova Noć muzeja je upravo to, želimo probuditi tu ljubav i želimo otvoriti oči ponovo svima. Želimo da ljudi postanu svjesni ljepote kraja u kojem žive, i da nije naš dnevni hod samo zvuk automobila i ton koji se čuje s naših uređaja, nego da je Neretva. Sav taj zvuk, taj šum vjetra, kiše, galebovi na ušću, taj šum šaša, taj prekrasan dječiji smijeh kojega smo snimili u Vidu, kad djeca izlaze iz škole, to je Neretva. I ako sve to volite, ako sve to osvijestite, onda to i čuvate – program u Prirodoslovnome opisala je ravnateljica i autorica samog programa, Ivana Baće, te dodala da je jako zadovoljna večerašnjim brojem posjetitelja.

Piše: Dalibor Čutura

Komentari