Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

ZAHVALNO HODOČAŠĆE U 50. OBLJETNICI ŽUPE

Župno zahvalno hodočašće u Bari i svetišta Južne Italije

Objavljeno prije

Nakon župnog zahvalnog hodočašća u Bari i svetišta Južne Italije, hodočasnica Marija Zovko o putovanju je napisala:

Ova godina je posebna za nas zbog obilježavanja pedesete obljetnice župe sv. Nikole biskupa. Još važnija nam je činjenica da u našu crkvu, milošću Božjom i upornošću našeg župnika don Davora i nadbiskupa Marina Barišića, dolaze relikvije sv. Nikole, koje će trajno biti pohranjene u našoj crkvi.

Tim povodom organizirane su razne pobožnosti, duhovna obnova, velika Devetnica, ali i zahvalno hodočašće našem svecu zaštitniku u Bari i svetišta južne Italije 18. -24. listopada 2019.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nas 50-tak hodočasnika krenuli smo autobusom do Dubrovnika, pod duhovnim vodstvom župnika don Davora, koji nam je i ovaj put pripremio bogati molitveni program. Svi smo imali priliku pristupiti sakramentu sv. ispovijedi prije i tijekom hodočašća, kako bi naša zahvala bila Bogu ugodnija, a milost za duše veća.

Slijedila je plovidba trajektom, a jutro nas je zateklo u suncem okupanom Bariju. Ubrzo smo stigli do bazilike sv. Nikole. Od Gordane smo doznali mnogo povijesnih činjenica o životu omiljenog nam sveca, o brojnim čudesnim događajima i za njegovog života i nakon smrti. U posjetu muzeju “Museo Nicolaiano” osjetili smo dašak prošlosti, kroz audio i vizualni prikaz stilova bazilike, zadivljeni izloženim predmetima sv. Nikole i zavjetnim darovima.

 U bazilici nas je dočekao prior bazolike Giovanni Distante  kojem smo od srca zahvalili zbog relikvija sv. Nikole i uručili mu prigodni dar od župe. Vrhunac dana bila je sv. misa u kripti bazilike na grobu sv. Nikole. Svi smo bili duboko dirnuti dok smo slušali o sv. Mani koja neobjašnjivo kaplje iz svečevih suhih kostiju. Predali smo Gospodinu svoje molitve i zahvale, pa nakon sv. mise krenuli kroz živopisne ulice u posjet katedrali San Sabino. Zatim je uslijedila vožnja do gradića Alberobella koji po zaštitom UNESCO-a, poznatog po kućicama kružnog oblika zvanih Trulli. Zanimljive građevine, šetnja i razgled, predivna panorama, mali restorani, “gelaterije” i “caffeterije”… svatko je mogao naći nešto  za sebe. Kasno popodne nastavili smo put prema San Giovani Rotondu. Smjestili smo se u hotel, večerali i puni dojmova krenuli na počinak.

Maglovito jutro obećavalo je sunčan dan. Pješice smo krenuli do svetišta sv. Padre Pija. Službeni talijanski vodič nam je izložio sve zanimljivosti arhitekture nove bazilike, sav umjetnički izričaj ambona i lukova. Mi smo ipak nestrpljivo čekali silazak do groba sveca da iskažemo štovanje neraspadnutom tijelu i prinesemo u srcu svoje molitve. Red je polako odmicao, što nam je dalo priliku promatrati predivne freske na zidovima koji prikazuju događaje iz života sv. Padre Pija i sv. Franje, a koje je izradio poznati svećenik i umjetnik p. Marko Ivan Rupnik. Pred svečevim neraspadnutim tijelom smo stajali u tišini i molitvi, ganuti Božjim čudom. U istom duhu sabranosti obavili smo pobožnost križnog puta na otvorenom, penjući se na brdo, noseći križ i pritom se izmjenjujući, od postaje do postaje. Molitve i suze prelijevale su nam dušu.

Poslijepodne smo se uputili prema mjestu Monte Sant’Angelo, gdje se nalazi svetište sv. Mihaela arkanđela na brdu Gargano, uklesano u pećini. Poseban je doživljaj sv. misa na takvom mjestu, koje je posvećeno, ne od čovjeka, već od samog arkanđela. Iz naših grla orila se pjesma majci, Kraljici Hrvata. Oduševila nas je i šetnja slikovitim gradićem, najljepšim u regiji Apulija. Navečer smo se vratili u San Giovanni Rotondo, jer se još nismo oprostili od Padre Pija. Ujutro smo se okupili u njegovoj staroj crkvi. Don Davor je služio sv. misu na istom oltaru na kojem je za života, svakodnevno,  naš svetac prikazivao svetu misnu žrtvu. U detaljnom obilasku, vidjeli smo ćeliju u kojoj je Padre Pio spavao, stvari kojima se služio, misnicu u kojoj je slavio misu zadnjeg dana života, križ pred kojim je dobio stigme, stolicu u kojoj je umro. Cijeli njegov život prikazan je u muzeju voštanih figura, predočen na poseban način pomoću glazbenih i svjetlosnih efekata.

Prepuni dojmova, sa pjesmom na usnama, krenuli smo prema Foggi i svetištu Okrunjene Gospe, najvećem Marijanskom svetištu južne Italije. Ovo svetište su pohodili mnogi sveci, među kojima je i Padre Pio.

Naše slijedeće odredište bio je gradić Chieti, gdje smo prenoćili. Ujutro smo krenuli do Manoppela u posjet crkvi gdje se čuvare likvija Svetog  Lica – “Veronikin rubac”. Napravljen je od niti periske, na njemu nema ni boje ni krvi, ali se na platnu jasno iz svih kuteva, sprijeda i otraga, vidi lice uskrslog Isusa. To je relikvija koja nije ljudskom rukom napravljena. Na oltaru podno nje, slavili smo sv. misu.

Moram napomenuti, da nam je velika milos tšto  smo u svakom svetištu, uvijek na mjestu događanja, imali sv. misu koju je služio naš župnik, a mi sudjelovali pjesmom, čitanjem  i molitvom.

Popodne smo obavili neizostavnu kupovinu sira i delicija u gradu Pescari, a uvečer nastavili prema Casci u susret sv. Riti. Na ulazu u grad pozdravio nas je veliki bijeli kip svetice. Na večeri smo se obradovali susretu sa Gradišćanskim Hrvatima koji su bili smješteni  u istom hotelu kao i mi. Ujutro smo odmah krenuli do bazilike sv. Rite, gdje smo imali sv. misu, najvažniji dio dana. Župnik nam je ispričao sve o Euharistijskom čudu koje se čuva i časti u kripti, tj. hostiji koja se pretvorila u komad mesa. U gornjem dijelu bazilike izloženo je neraspadnuto tijelo sv. Rite. Odvojili smo vrijeme za osobne molitve i razmatranja. Posjetili smo i samostan gdje je živjela sv. Rita, a vodič nam je detaljno opisao njen život, stigmu i čuda po njenom zagovoru. Zatim su nas Gordana i don Davor ugodno iznenadili prijedlogom da se odvezemo do Roccaporene, rodnog mjesta sv. Rite i tamo vidimo kuću u kojoj se rodila, crkvicu u kojoj se molila, Vrt čuda u kojem je po njenoj želji procvjetala ruža u siječnju. Godilo nam je sunčano vrijeme i šetnja u brdskom mjestašcu. Nakon toga smo okrijepljeni krenuli prema Anconi. Usput smo podijelil isvoje osobne dojmove, doživljaje i svjedočanstva, naglasivši da moramo nastojati živjeti svoju vjeru i zahvaljivati Bogu na milosti dolaska relikvija u naš grad i našu  župu. Bogastvo duhovnog života tijekom ovih dana utjecalo je na nas, obnovilo naš vjernički polet, donijele su se nove odluke, dogodila obraćenja i oprosti. Nastavili smo brodom do Splita, pa dalje do Metkovića, u susret našim obiteljima i svima koje  smo  na ovo hodočašće nosili u svom srcu i molitvama.

Izvor: Župa sv. Nikole biskupa – Marija Zovko

ADVENT U METKOVIĆU

Dišpet Caffe&Rest poziva na blagdansku čaroliju, u ‘Božićni grad’!

Objavljeno prije

Centar ovog Adventa će zasigurno biti ‘Božićni grad‘, blagdanska čarolija koju je svojim posjetiteljima pripremio Dišpet Caffe & Rest.

Uz provjereno dobar štimung, za koji je ovog Adventa zadužen Zlatko Volarević – Dilajla, te još bolju spizu, pa kuhano vino i kuhani gin, te pokoju fritulicu… te bomba specijalitet ‘Sarma To Go‘, jel da, već vam rastu zazubice a još nismo spomenuli ni kobasice te pregršt zimskih delicija… vrhunski riblji i mesni meni… sve to sa sa zadovoljstvom ovog Adventa najavljuje Dišpet Caffe & Rest u svom ‘Božićnom gradu’.

Božićni grad sa radom starta danas, 4. prosinca, a domaćini pozivaju da nazdravimo uz dobru kapljicu i muziku uživo, da s veseljem zakoračimo u ovo čarobno predbožićno vrijeme.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Rezervirajte na vrijeme svoj, božićni domjenak, il’ organizirajte obiteljska druženja, rođendane, krstitke… za sve informacije na raspolaganju vam je ljubazno osoblje na boj mobitela +385 91 605 49 35. Pretvorimo ovo blagdansko vrijeme u čaroliju ‘Božićnog grada’ u Dišpet Caffe & Rest.

Ovaj vikend smo za Vas pripremili zanimljive menie po promo cijenama..

RIBLJI MENI 120,00 kn

  • Salata od hobotnice
  • Odrezak tune s blitvom
  • Desert
  • Časa vina po izboru 🥂🍷

MESNI MENI 110,00 kn

  • Pršut, sir
  • Punjena vješalica s prilogom
  • Desret
  • Časa vina po izboru 🥂🍷

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije