Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

DAN DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

Župan Nikola Dobroslavić održao govor povodom Dana Županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić

Prenosimo govor župana Nikole Dobroslavića koji je održao povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića:

– Čestitam svima Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan našega nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

I u proteklih godinu dana naša se županija potvrdila kao uspješna regionalna jedinica i prepoznata je kao ozbiljan subjekt i pouzdan partner ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan Lijepe naše.

Zahvaljujem svima koji su u tome pomogli. Sa zadovoljstvom mogu reći da je takvih bilo iznimno mnogo.

A potvrđivali smo se na brojnim područjima.

Ponajprije u borbi za čvrstu povezanost s maticom zemljom. Nakon prvih poteza nove Vlade možemo proglasiti pobjedu u toj borbi. Ovoj je Vladi Pelješki most državni projekt br. 1. kao što i treba biti, kao što je i uvijek trebalo biti.  Vjerujemo ministru prometa glede najavljenog nastavka gradnje Mosta početkom iduće godine.

Pobjedu možemo proglasiti i u bitki za opstanak županije kao regionalne jedinice. Ali i za opstanak drugih županija i napuštanje ideje o regionalizaciji kroz četiri ili pet velikih regija, regionalizacije, koliko nepotrebne, još više opasne po hrvatsko nacionalno jedinstvo.

Preostaje nam bitka za vraćanje sjedišta državnih ustanova i uprava koja su premještena u zamišljena sjedišta mega regija.

Još vodimo bitku za bolje cestovno i morsko povezivanje, ponajprije za nastavak gradnje AC od Ploča do Osojnika. Koliko je ta bitka važna podsjeća podatak

 da se od Zagreba do Ploča stiže za nešto više od tri i pol sata, a od Ploča do Konavala treba tri sata. Tri sata treba od Dubrovnika do Vele luke, do Lastova više od jednog dana. Eto to je DNŽ i njena prometna problematika.

Osujetili smo namjeru da se migrantska ruta dopusti u turističko područje, konkretno na Prevlaku, što bi bilo golema prijetnja turizmu ne samo u našoj županiji.

Pomogli smo da se ne istražuje i vadi nafta na 10 km od Dubrovnika, da se ne dopusti TE na ugljen u Pločama i HE Ombla, slijedeći iskazano stajalište građana.

Ali smo, s druge strane, pomogli da se dogodi veliki investicijski val u Županiji. Podržavamo ulaganja, jer nam trebaju nova radna mjesta za naše nezaposlene, posebno za naše mlade. Sve su investicije dobrodošle u ovu Županiju, naravno, moraju biti prihvatljive za okoliš i ne ugrožavati našu bogatu kulturnu baštinu.

Doveli smo do lokacijske dozvole županijski CGO. Glede ponovnog otvaranja rasprava o centrima, što se ove Županije tiče Centar se mora što žurnije početi

graditi. Ne želimo proživljavati ovdje traume Napulja ili nama bliže Makarske.

U pametnoj specijalizaciji u RH želimo zauzeti odgovarajuće mjesto, stoga radimo na projektima dvaju centara kompetencije, jednog za agrume, drugog za marikulturu.

Razvijamo županiju kao funkcionalnu regiju, nakon ICT strategije usmjeravamo razvoj kako kroz Glavni plan razvoja prometa, kroz DNŽ kao pametnu regiju, tako i kroz Plan razvoja širokopojasne infrastrukture.

Osposobili smo se za korištenje EU fondova, učili smo se na pretpristupnim, spremni očekujemo strukturne i kohezijski fond. Pozdravljamo pristup koji je novo ministarstvo promoviralo glede regionalnog razvoja i u pojednostavljenju postupaka pri korištenju fondova.

Snažno smo podupirali i podupiremo kapitalne projekte za ovu županiju kao što su gradnja terminala zračne luke, studentski dom, razvoj luka Ploče i Dubrovnik. Razvijamo i projekt Kongresnog centra, ključnog instrumenta za cjelogodišnji turizam u klasteru Dubrovnik.

Podupiremo novo poduzetništvo. Uz već otvoreni i popunjeni inkubator u Dubrovniku, pripremili smo za natječaj novi inkubator u Dolini Neretve.

Seoski turizam, navodnjavanje, vinarstvo s novim brandom kvalitetnog vina, tematske turističke ceste dio su naših nastojanja, ali i uspjeha na prekrasnom ruralnom prostoru naše županije.

Sve to uz brigu za naše tradicionalne vrjednote, vrjednote iz Domovinskog rata, brigu za umirovljenike, brigu o našim cestama, našem zdravstvu, školstvu, kulturi, športu, brigu o 69 ustanova i društava kojima je Županija osnivač.

I o našoj bolnici vraćenoj iz jednog sramotnog eksperimenta koji je završio onako kako smo i najavljivali – posvemašnjim fijaskom.

Naš rad prepoznat je i van Hrvatske, kroz naš Ured u Briselu, kroz Odbor regija, Jadransku jonsku euroregiju. Tako ćemo i nastaviti. Kolikogod nas nije sram učiti od drugih, jednako tako možemo s ponosom pokazati što i kako mi radimo.

Ponosan sam na naše sugrađane, naše gospodarstvenike, našu kulturu, naš šport, posebno na naše branitelje. Ponosan sam na našu županiju.

Čestitam Dan DNŽ. Čestitam dobitnicima županijskih priznanja. Čestitam blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Živjeli!

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije