Ostanimo u kontaktu

ŽIVOT NEMA CIJENU

Župan Nikola Dobroslavić najavio rješavanje metkovskih problema u zdravstvu

Objavljeno prije

Hitna pomoć Metković, Mirni prosvjed 'Necemo stat!'

Tragičan događaj u prosincu i smrt devetogodišnjaka digli su na noge cijelu Hrvatsku i sve segmente zdravstvenog sustava od lokalne do državne razine. Da je sustav opterećen nizom problema poznato je od ranije, a sam tragičan događaj probudio je brojne strukture koje su i ranije morale reagirati poboljšanjima u sustavu.

Ovih dana župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić najavio je nekoliko mjera i projekata kojima bi se poboljšalo stanje u zdravstvu na području doline Neretve i Metkovića.

On je, kao i mnogi drugi, spomenuo problem udaljenosti Metkovića od Opće bolnice Dubrovnik zbog čega u slučaju hitnih intervencija ili transporta bolesnika nije moguće ostvariti načelo ‘zlatnog sata’ jer prijevoz do Dubrovnika traje puno dulje.

Župan smatra da će se taj problem djelimice riješiti gradnjom Pelješkog mosta, ali i suradnjom s bolnicom u Mostaru o čemu bi se trebao potpisati odgovarajući ugovor, a na temelju već postojeće suradnje s općinom Ravno ili Neumom.

Dobroslavić je pripomenuo i potrebu uspostave posebne helikopterske službe.

On je dodao da je Dom zdravlja u Metkoviću organiziran iznad hrvatskog prosjeka, te da kvalitetu rada ustanova kojima je Županija formalni osnivač kontrolira Ministarstvo zdravstva.

Unatoč svemu tomu, Neretvani traže dostupnost specijalista, nabavu laboratorijskih uređaja za analizu krvi i druge poboljšice, a Županija će nabaviti potrebnu opremu čim to Ministarstvo odobri. Dolazak specijalista u dolinu Neretve, namjerava se riješiti uređenjem Dnevne bolnice za koju se čeka građevinska dozvola. Ta bolnica bila bi punkt Opće bolnice Dubrovnik u koju će dolaziti specijalisti iz Dubrovnika.

Naime, pitanje udaljenosti Metkovića od Dubrovnika ili Splita spominje se desetljećima. Stariji se sjećaju obećanja ili najava izgradnje bolničkih objekata na području Tuzibelja kod Vida ili na obroncima Predolca u smjeru Dubravice, ali je sve to ostalo samo na idejama, odnosno lijepim željama.

Ako se iz bruto plaća izdvajaju nemala sredstva za zdravstveno osiguranje bio bi red da i pedesetak tisuća stanovnika doline Neretve i okolice mogu bez zadrške konzumirati sva prava iz oblasti zdravstvene zaštite, a ne samo neka prava, odnosno usluge.

Jer, ljudski život nema cijenu!

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

ZIMSKE RADOSTI

U Metkoviću pada snijeg! /FOTO-VIDEO/

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prve pahulje snijega počele su padati u utorak, 8. siječnja, u večernjim satima na području Metkovića. Živa u termometru spustila se na 0°, a prve pahulje pojavile su se oko 19.30 sati.

Prognoza za večeras je najavila pad temperatura i snijeg, koji bi se ovoga puta moga zadržati malo duže.

2012., 2015. i evo 2019. godine u Metkoviću bi mogli uživati u zimskim radostima.

Pratite Metković NEWS, izvještavati ćemo Vas slikom i videom.

Metković 19,30 sati:

Centar Metkovića, 22,45 sati

Nastavi čitati

Najčitanije