'SVE ŠTO JE TREBALO DOGOVORITI JE VEĆ DOGOVORENO'

Župan Dobroslavić uputio priopćenje za javnost povodom najnovijih izjava iz BiH o Pelješkom mostu

Objavljeno 21. kolovoza 2017. u kategorijama: Dubrovačko-neretvanska županija, News.

Pelješki most - Župan Nikola Dobroslavić

Župan Nikola Dobroslavić uputio je priopćenje za javnost povodom izjava vezanih za gradnju Pelješkog mosta, koje u posljednje vrijeme učestalo stižu od predstavnika bošnjačke strane iz BiH. Priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti.

– Za Dubrovačko-neretvansku županiju Pelješki most je neupitan prioritet i strateško pitanje povezivanja Hrvatske i Europske unije, pa se ne možemo načuditi izjavama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji traži da se od mosta odustane.

Nakon što smo od kraja ratnih događanja na širem dubrovačkom području počeli zahtijevati da se dvije teritorijalne cjeline DNŽ povežu mostom, doživjeli smo dosta razočarenja i neispunjenih obećanja. Sada kada smo se uspjeli izboriti da se iz fondova Europske unije osiguraju više od dvije milijarde kuna za ovaj projekt, nikako ne možemo razumjeti motive ovoga neutemeljenog napada na najvažniji hrvatski projekt. Mi ga doživljavamo kao još jedan udar na odnose s Republikom Hrvatskom, udar na Hrvate u BiH, ali predstavlja i čudan odnos prema EU, za pristup kojoj se svi u BiH izjašnjavaju, pa i SDA iz koje ovaj napad dolazi.

Sve što je trebalo dogovoriti između RH i BiH oko gradnje Pelješkog mosta je dogovoreno, a to su pitanja zaštite okoliša i dimenzije mosta koje osiguravaju neškodljiv prolaz prema otvorenom moru – širina otvora od 200 metara  i visina od 55 metara. Sve to dogovoreno je još 2006. godine, dakle prije početka gradnje (2007.) pa time još više čudi da se ovakav zahtjev pojavljuje sada. Most je, naime, da nije bilo gospodarske krize i politikantskih igara u Hrvatskoj, trebao već odavno biti završen.

Stručnjaci su objasnili da se i po Privremenom sporazumu o granici koji su potpisali predsjednici Tuđman i Izetbegović most gradi na nedvojbeno hrvatskom teritoriju. Podsjetit ćemo, međutim, da je tim Sporazumom granica utvrđena na štetu Republike Hrvatske, jer su Veliki i Mali škoj te vrh Kleka po nama nesporno hrvatski teritorij. To su naši znanstvenici dokazali u dvije knjige izdane na temu razgraničenja kod Neuma, a zbog toga je Hrvatski sabor odustao od ratifikacije predmetnog Sporazuma.

Pelješki most se mora graditi, on će se graditi i bilo bi dobro da se naši susjedi ne upliću u hrvatska unutarnja pitanja i da poštuju važnost koju ovaj projekt za nas ima. A mi ćemo se itekako znati izboriti za naše interese i zaštititi ih od ovakvih i sličnih posezanja i podmetanja.

Župan,
Nikola Dobroslavić

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari