Ostanimo u kontaktu

ODBOR REGIJA USVOJIO MIŠLJENJE O PROŠIRENJU EU

Župan Dobroslavić: Sve zemlje zapadnog Balkana trebale bi postati članice EU, ali moraju ispuniti sve kriterije za pristupanje

Objavljeno prije

Europski odbor regija usvojio je dokument Mišljenje o proširenju EU-a koji je kao izvjestitelj predstavio župan Nikola Dobroslavić na plenarnoj sjedici ove institucije Europske unije. U dokumentu Mišljenje naglašena je potreba uklanjanja nedostataka u funkcioniranju demokracije u zemljama proširenja, posebno na lokalnoj razini. Nedostatci u vladavini prava, slobodi medija, poštivanju prava manjina, ravnopravnosti spolova, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Turska tek treba uvjeriti EU da je spremna prihvatiti sve standarde EU-a i dijeliti europske vrijednosti. Podržano je što skorije otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kao i poziv na poštivanje jednakopravnosti konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

”Politika proširenja EU predstavlja geostrateško ulaganje za mir, stabilnost, sigurnost i gospodarski rast. Sve zemlje zapadnog Balkana trebale bi postati članice EU-a i njihovo bi pristupanje bilo dobro za te zemlje, ali i za EU, ali te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za članstvo u EU. Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, koji najavljuje pomoć za ulaganja od 9 milijardi eura, itekako je dobrodošao i može potaknuti proces gospodarskog oporavka nakon pandemije. Lokalne i regionalne vlasti u zemljama proširenja i dalje su ključni dionici otvorenog, uključivog i odgovornog procesa. Politička volja i odlučnost partnerskih zemalja i dalje su ključ uspjeha. Nadamo se da će te zemlje prepoznati ovu priliku i iskoristiti je”, naglasio je župan Dobroslavić u svom izlaganju. U raspravi o ovom dokumentu sudjelovao je i zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Mišljenje o proširenju EU-a četvrti je po redu dokument na kojem je kao imenovani izvjestitelj ispred Europskog odbora regija radio župan Nikola Dobroslavić.

Europski odbor regija u trodnevnom zasjedanju raspravlja s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem te predsjednikom portugalske vlade Antoniom Costom vezano za portugalsko Predsjedništvo Vijeća Europske unije.

Rasprave se vode o ravnopravnosti u EU-u, o oporavku turizma, hoteljerstva i ugostiteljstva te konferenciji o budućnosti Europe.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

U posljednja 24 sata obrađeno je 112 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 81 174 uzoraka.

Izliječene su četiri osobe: tri iz Metkovića te jedna iz Opuzena.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su dvije osobe pozitivne na koronavirus.

U samoizolaciji su 204 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 825 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije