Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

USUSRET NOVOJ AKADEMSKOJ GODINI

Župan Dobroslavić sa zamjenikom Cebalom i savjetnicom Marević održao sastanak s ravnateljima škola i učeničkih domova

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom, savjetnicom Žaklinom Marević i suradnicima održao je u četvrtak online sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova kojima je osnivač DNŽ, a na temu početka nove školske godine i provođenja epidemioloških mjera.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom naglasio važnost cijepljenja prosvjetnih radnika te istaknuo kako su ove godine gotovo svi hospitalizirani u OB Dubrovnik zbog COVID-19 bili necijepljeni. Napomenuo je kako epidemiološke mjere ove godine nisu restriktivne kao prošle te kako će se situacija ocijenjivati na dnevnoj bazi.

Ravnatelj ZZJZDNŽ Mato Lakić naglasio je kako su Upute koje su dali HZJZ i Ministarstvo znanosti i obrazovanja za početak školske godine dobar epidemiološki okvir te je također naglasio važnost što većeg procjepljivanja.

Na sastanku je istaknuto kako je svim školama koje su zatražile skraćivanje školskih satova zbog organizacije prijevoza učenika i sterilizacije školskih prostorija dana suglasnost Dubrovačko-neretvanske županije te se uskoro očekuje i pozitivan odgovor Ministarstva na njihove zahtjeve.

Također, rečeno je na sastanku kako će Županija osigurati maske za sve učenike kojima iste budu potrebne, a nakon prikupljanja iskaza interesa od strane ravnatelja, odnosno roditelja.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije