Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

U PRIPREMI PROJEKTI VRIJEDNI VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

Župan Dobroslavić sa suradnicima sastao se s ravnateljima Lučkih uprava

Objavljeno prije

lucke-uprave-sastanak-1-2

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je jučer gotovo 400 tisuća kuna vrijedne ugovore u svrhu daljnih aktivnosti na projektima u lukama otvorenim za javni promet, s ravnateljima Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije te Županijske lučke uprave Dubrovnik Antunom Banovcem i Željkom Dadićem.

Riječ je o ugovoru o financiranju Studije izvodljivosti za izgradnju luke Ubli na otoku Lastovu vrijednom 240 tisuća kuna te o ugovoru za financiranje Studije izvodljivosti za projekt rekonstrukcije Luke Donje Čelo na otoku Koločepu vrijednom 150 tisuća kuna.

Potpisivanju ugovora su nazočili i zamjenik župana Joško Cebalo te pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić kao i ravnatelji Županijske lučke uprave Korčula i ŽLU Vela Luka, Vedran Leleković i Boris Žuvela te su ovom prilikom ravnatelji izvjestili župana i njegove suradnike o tekućim projektima i planovima za ulaganje.

Župan je istaknuo važnost razvoja lučke infrastrukture s obzirom da je Županija putem lučkih uprava nadležna nad 80 lučkih područja luka otvorenih za javni promet županijskog i lokalnog značaja.

Uz važnost kontinuiranog održavanja i razvoja luka župan je osobito istaknuo projekte trajketnog pristaništa Perna, trajektnog pristaništa Nova luka Korčula na lokaciji Polačište na Korčuli, projekt luke Ubli na Lastovu te luke Trpanj, kao iznimno važnih infrastrukturnih projekata naglašenih u svim smjernicama razvoja, prostornom planovima te strategijama prometnog povezivanja Županije.

Naime, uz obilaznicu Orebića, luka Perna te Nova luka Korčula čine okosnicu prometnog gospodarskog razvoja Pelješca i otočnog dijela Županije.

Ravnatelj Županijske lučke uprave DNŽ Antun Banovac također je istaknuo ova tri najveća projekta pod nadležnosti Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije, izgradnju trajektne luke Perna, luke Trpanj te luke Ubli na Lastovu vrijedne oko 85 milijuna kuna. Za trajektnu luku Perna vrijednu 50 milijuna kuna glavni projekt trebao bi biti gotov do kraja godine, a završetak glavnog projekta za luku Trpanj očekuje se do listopada ove godine.

Ravnatelj Banovac je napomenuo kako je u planu i još desetak projekata koji su trenutno na razini idejnih projekata u suradnji s gradovima i općinama na čijem se području nalaze te kako se traže modeli financiranja. To se osobito odnosi na 25 milijuna kuna vrijednu rekonstrukciju rive u Cavtatu s obzirom na činjenicu da za projekt takve vrste nije dostupno financiranje iz fondova namijenjenih povezivanju otoka.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić rekao je kako dinamika projekta za Donje Čelo ide prema planu te kako će ovaj projekt vrijednosti 18 milijuna kuna tijekom rujna ove godine biti prijavljen za financiranje putem nadležnog Ministarstva.

Također, u pripremi je dokumentacija za ribarsku luku Sustjepan vrijednu 35 milijuna kuna, a na sastanku je naglašeno kako su utvrdene smjernice za realizaciju projekta i financiranje rekontrukcije valobrana Kaše u suradnji s DPDS-om s obzirom da je isti sastavni dio fortifikacijskog sustava Grada.

Ravnatelj ŽLU Korčula Vedran Leleković istaknuo je kako su u fazi ishođenja lokacijske dozvole za Novu luku Korčula te kako građevinsku dozvolu za taj projekt vrijedan 150 milijuna kuna očekuju polovicom sljedeće godine.

Osim toga tijekom 2019. godine bi trebala biti gotova osam milijuna kuna vrijedna Operativna obala, a razgovaralo se i o rekonstrukciji Zapadne obale u gradu Korčuli.
Ravnatelj ŽLU Vela Luka Boris Žuvela napomenuo je kako je za projekt Putničkog Terminala u Vela Luci vrijedan više od 65 milijuna kuna izrađen elaborat o zaštiti okoliša te kako će taj projekt prijaviti na financiranje putem nadležnog Ministarstva dostupnih fondova EU u studenome ove godine čime bi se, ukoliko se isto prihvati, osigurao ostatak od gotovo 53 milijuna kuna. Također u tijeku je izrada Studije utjecaja na okoliš za ribarsku luku Vela luka koja je od iznimnog značaja za ribarsku infrastrukturu te tu gospodarsku djelatnost.

 

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije