NERETVA DOLINA ŽIVOTA

Župan Dobroslavić proglasio Tematsku turističku cestu Neretva

Objavljeno 29. svibnja 2015. u kategorijama: Dubrovačko-neretvanska županija, Neretva, News, Slivno, Turizam.

Cesta Neretva

Galerija

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić službeno je danas proglasio novu tematsku turističku cestu u županiji NERETVA dolina života. Ova staza dio je ruralne turističke ponude Dubrovačko-neretvanske županije. Broji 55 sudionika u različitim kategorijama – vinarije, izleti, ambijentalni restorani, ruralni smještaj, kušaonice, baština, događaji i manifestacije…

– Formiranjem ove Ceste pokazali smo kako Neretva ima izuzetno veliki potencijal i kvalitetnu turističku ponudu. Vjerujem da će se zajedničkim radom, kao što se zajedno radilo i na uspostavi same staze, ta ponuda i dalje nadograđivati – kazao je župan Dobroslavić.

Okupljene na svečanosti u hotelu Merlot pozdravio je načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić te direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA-e Melanija Milić. Aktivnosti oko uspostave ceste financirane su kroz EU projekte koje u našoj županiji provodi DUNEA.

Svi sudionici zastupljeni su u turističkoj dvojezičnoj brošuri (hrvatski/engleski), koja uz kartu, kratko objašnjenje te info podatke služi kao vodič turistima u Neretvi. Brošure su u većim količinama podijeljene turističkim zajednicama s područja Neretve i svim članovima, koji su dobili i stalke te oznake za objekte. Također, svi su označeni i smeđom turističkom signalizacijom. Dizajniran je i zaštitni znak za cestu Neretva, kojem je u prvom planu tradicionalna neretvanska lađa.

Rijeka Neretva objedinjuje ovaj posebni prostor plodne doline iz koje izrastaju brojna bogatstva prirode. Raznolikost životinjskog svijeta sačuvana je u ornitološkim rezervatima i Ornitološkoj zbirci Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću. Fotosafari neretvanskim rukavcima i jezerima i to u tradicionalnoj neretvanskoj lađi, osim prekrasne prirode otkrit će i priče o potonulim gradovima, ostacima antičkih rimskih vila rustika. U Vidu je i arheološki muzej Narone, koji svjedoči o životu na ovim prostorima od antičkog vremena. Dosad nigdje, osim u samom Rimu, nije pronađena tako cjelovita, umjetničkom izvedbom perfektna i arheološki vrijedna skupina kipova. Posebna je ovdje i gastronomska priča – specijaliteti od riba i žaba ulovljenih u Neretvi te autohtoni neretvanski brodet od jegulja i žaba, kao i vrlo posebna vina ovog područja.

Cesta NERETVA dolina života, druga je tematska turistička cesta u našoj županiji. Prva, PELJEŠC vinsko carstvo, proglašena je prošle godine.

Cesta Neretva Rural

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari