Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

TEMATSKA SJEDNICA O CGO LUČINO RAZDOLJE

Župan Dobroslavić: Ovo politikanstvo je nedopustivo!

Objavljeno prije

U utorak je u Dubrovniku održana tematska sjednica Županijske skupštine na temu donošenja Odluke o provođenju dopunskoga geološkog i hidrogeološkog istraživanja i to trasiranjem na cjelokupnome lokalitetu planiranoga Centra za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje kod Trnovice.

Riječ je sjednici koju su inicirali vijećnici Srđ je Grad navodeći kako je trasiranje nužno jer, smatraju njihovi županijski vijećnici, ”CGO Lučino razdolje gradit će se na pogrešnoj lokaciji i ugrozit će Malostonski zaljev”.

U raspravi na sjednici župan Dobroslavić je istaknuo kako se projekt razvija više od 12 godina i ima za cilj spriječiti noćnu moru naših sugrađana i napuljski scenarij.
”Lokacija je odabrana temeljem nalaza struke, u prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije Centar je uvršten 2010. godine, a u prostorni plan Dubrovačkog primorja 2012. godine. Studija utjecaja na okoliš završena je 2013. godine i odrađena je transparentno. U njoj se obuhvatilo i trasiranje iz 2008. i 2013. godine, a nažalost oko tih postupaka postoje brojne dezinformacije. U trećoj zoni vodozaštite moguće je raditi Centar za gospodarenje otpadom uz poštivanje svih propisa. Kao kruna nadzora nad zaštitom imamo Rješenje o objedinjenim okolišnim uvjetima izdano 2014. godine. Nakon ministrice Holy koja je zaustavila projekt, ministar Zmajlović je dopustio drugo trasiranje i izdano je to rješenje. Protiv njega je podnesena upravna tužba na sudu od strane udruga Sunce i Zelene Akcije i ona je odbijena 2018. godine”, rekao je župan Dobroslavić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

”Studija izvodljivosti koju je kontrolirao JASPERS završena je 2019. godine, lokacijska dozvola je izdana 2019. godine i nije bilo žalbi. Ugovor o financiranju potpisan je 2020. godine, financiranje ide sredstvima EU, Fonda za zaštitu okoliša i DNŽ. U tijeku je natječaj za izvođenje radova. Želim reći i kada se radila Studija utjecaja na okoliša pozvao sam sve udruge koje se bave zaštitom okoliša na sastanak u Ranjini, na kojem je izrađivač predstavio Studiju. Još tada je rečeno kako je riječ o sustavu koji je zatvoren i nijedna kap s prostora Centra neće ući u podzemlje. Naravno da prolaze tokovi prema Malostonskom zaljevu i drugim dijelovima priobalja, ali ako se Centar napravi onako kako je Studija utjecaja na okoliš ograničila treba prestati svaka rezerva prema tom projektu”, rekao je župan te dodao kako nema potrebe za novim trasiranjem nakon već dva uspješna trasiranja jer je riječ o bespotrebnom ponavljanju nečega što je uredno napravljeno i za što postoje rješenja mjerodavnih tijela.

”Dobili smo rješenje Ministarstva i nećemo ponavljati trasiranje.  Vi vašim traženjem poručujete da institucije hrvatske države ne vrijede ništa. To vam nećemo dopustiti. Ovo je politikanstvo i populizam, to je nedopustivo i srozava ugled ovog predstavničkog tijela. Mi smo dobili povjerenje od naših sugrađana i moramo čuvati ugled ovog tijela. Neprihvatljivo je traženje novog trasiranja i nećemo zaustavljati projekt koji ima sve potrebne dozvole”, rekao je župan.

Predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić istaknula je kako podupire projekt te kako je za Dubrovačko-neretvansku županiju opasnost u odlaganju otpada na način na koji se to sada radi, a ne u izgradnji Centra.

”To je potpuno zatvoreni sustav. Mi nemamo izbora, moramo odvajati otpad, a ostatak će biti zbrinut u Centru”, rekla je ona.

Odluka nije usvojena s 15 glasova ZA i 20 PROTIV.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

29 novih slučajeva zaraze koronavirusomm, dvije osobe iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o 13 osoba muškog spola i 16 ženskog: sedam iz Dubrovnika, pet iz Vele Luke i Župe dubrovačke, četiri iz Konavala, tri iz Blata, dvije iz Korčule i Lumbarde te jednoj iz Trpnja.

Izliječeno je 40 osoba: 22 iz Dubrovnika, četiri iz Blata i Stona, dvije iz Metkovića, Ploča i Župe dubrovačke te jedna iz Konavala, Lumbarde, Vele Luke i s Lastova.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U posljednja 24 sata obrađena su 533 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 138 076 uzoraka.
U OB Dubrovnik hospitalizirano je 15 osoba pozitivnih na koronavirus. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji je 907 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježen je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 948 slučajeva kršenja samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije