Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

KOLEGIJ (GRADO)NAČELNIKA DNŽ

Župan Dobroslavić: Očekujemo dobru suradnju, svi naši projekti će se vezati na mjere iz Plana razvoja

Objavljeno prije

Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine predstavljen je u srijedu u Dubrovniku na Kolegiju župana Nikole Dobroslavića s (grado)načelnicima.

Riječ je o dokumentu koji predstavlja srednjoročni akt strateškog planiranja koji se izrađuje za razdoblje do 2027. godine, a kojim će se odrediti ciljevi i prioriteti društveno gospodarskog razvoja Županije, u skladu s načelima održivog razvoja, posebno uzimajući u obzir potrebu osiguranja ravnomjernog razvoja svih dijelova Županije.

Na kolegiju se razgovaralo o povezivanju Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije s Provedbenim programima JLPRS.

Usvajanje Plana, u čiju će izradu biti uključeno preko 160 sudionika, očekuje se do kraja ove godine, dok se pisani prijedlozi za izmjenom podnose do 17. rujna.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom rekao kako se Plan razvoja priprema više od godinu dana.

– Napravili smo analizu stanja, SWOT analizu, sve one prethodne radnje, sada razgovaramo o mjerama koje su sastavni dio Plana, a na koje će se vezati svi naši projekti. Gradonačelnicima i načelnicima smo to predstavili, očekujemo suradnju s njima, njihove prijedloge projekata i tako zaokruženi dokument ćemo prihvatiti na Partnerskom vijeću i onda uputiti u javnu raspravu. Očekujemo da će se Plan donijeti do kraja godine, a prioriteti su nam naravno projekti povezivanja, navodnjavanja, obnove Opće bolnice Dubrovnik, projekt Kongresnog centra itd., – rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Općine Mljet Đivo Market rekao je ovom prilikom je Plan razvoja bitan i za Mljet i za cijelu županiju.

– Mi na 30 posto našeg teritorija imamo NP Mljet i kao takvi posebno smo zainteresirani za zbrinjavanje otpada, za otok koji će biti usmjeren održivom razvoju. Moramo sačuvati mlade na otoku, dozvolimo ulaganja u turizam, a da na nijedan način ne oštetimo prirodu, – rekao je načelnik Market.

– Mi nemamo granica s drugim općinama i jedino što imamo je Županija, moramo imati dobre linije s gradom Dubrovnikom i ostatkom županije. Moramo nastaviti dobre projekte, naročito infrastrukturne primjerice vodoopskrbu cijelog otoka. Mi smo danas jako dobro povezani, ali težimo prema još boljem povezivanju. Tražimo da nam država pomogne i sa poticajnom stanogradnjom. Planom razvoja županije i našim planom i provedbenim programima mi tražimo jedino ono što imaju ostali stanovnici Lijepe naše, ništa više, – zaključio je Market.

10. ZELENA ČISTKA

Unatoč volji, kiša ‘omela’ ovogodišnju ‘Zelenu čistku’

Objavljeno prije

Predstavnici Grada Metkovića, na čelu s gradonačelnikom Daliborom Milanom, gradskih tvrtki, ustanova i klubova jutros su se okupili u Gradskome parku kako bi sudjelovali u akciji ‘Zelena čistka’.

Riječ je o zajedničkoj ekološkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada, u kojoj je proteklih godina sudjelovao velik broj naših sugrađana.

Nažalost, zbog kiše koja je padala tijekom cijele noći i zaista nepovoljnih vremenskih uvjeta, ovogodišnju akciju bilo je nemoguće održati. Ipak, gradonačelnik Dalibor Milan zahvalio je svima koji su došli te tako pokazali dobru volju da odvoje jedan dan za ljepši okoliš.

U akciji ‘Zelena čistka’ jučer su sudjelovali i učenici metkovskih osnovnih i srednjih škola. Osim čišćenja prostora oko škola, organizirali su digitalno čišćenje (brisanje nepotrebnih online dokumente, starih e-poruka, nekorištenih aplikacija, duplikata i mutnih fotografija i videozapisa koji ispunjavaju uređaje za pohranu, odjava pretplate nepotrebnih mailing lista) te PLOGGING (skandinavska tjelovježba koja uključuje skupljanje smeća dok se trči).

Također, tijekom dana će se na nekoliko lokacija u gradu čistiti glomazni otpad.

Unatoč volji, kiša ‘omela’ ovogodišnju ‘Zelenu čistku’

Očišćena i ilegalna odlagališta glomaznoga otpada

Grad Metković nekoliko godina zaredom koordinator je ekoakcije ‘Zelena čistka”.

U sklopu akcije tijekom dana su očišćena ilegalna odlagališta glomaznoga otpada na lokacijama na području grada. Tom prilikom, na odlagalište na Dubravici odvezeno je šest kamiona otpada.

Podsjetimo, ‘Zelena čistka’ je zajednička ekološka akcija divljih odlagališta otpada, a ujedno i najveća volonterska akcija u Hrvatskoj. Akcija je dio globalnoga pokreta Let’s do it! i World Cleanup, a svrha joj je podići svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te istaknuti važnost odgovornog gospodarenja otpadom.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije