Ostanimo u kontaktu

ZAGREB

Župan Dobroslavić moderirao Lokalni dijalog u sklopu EPP-ovog Kongresa

Objavljeno prije

Regionalni i lokalni čelnici Europske pučke stranke (EPP) iz cijele Europske unije (EU) raspravljali su s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i povjerenikom Europske komisije za proračun i upravu Johannesa Hahna, tijekom Lokalnog dijaloga EPP-a posvećenom europskim investicijama u regijama i gradovima nakon 2020., održanog u Zagrebu.

Organizator Lokalnog dijaloga održanog u sklopu Kongresa EPP u Zagrebu je EPP-OR, a moderator Lokalnog dijaloga bio je župan Nikola Dobroslavić, izvjestitelj EPP Odbor regija o višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje 2021.-2027.

S obzirom na to da se oko 60 posto proračuna Europske unije odnosni na lokalnu i regionalnu razinu, čelnici su razgovarali o dodanoj vrijednosti i utjecaju europskih ulaganja na održivi razvoj gradova i regija. Razmijenjena su i mišljenja o načinima za osnaživanje “vjere građana u europsku demokraciju”, imajući na umu da lokalni i regionalni političari uživaju najviši stupanj povjerenja građana i mogu djelovati kao most između Europske unije i lokalnih zajednica.

“Velika je čast upravo pet i pol tjedana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ovdje raspravljati na Kongresu o tome kako će Hrvatska imati svoje mjesto i ulogu predsjedati Vijećem Europske unije prvih šest mjeseci iduće godine”, rekao je premijer Plenković.

Župan Dobroslavić je ovom prilikom istaknuo kako je još jednom potvrđeno da su regije, gradovi i općine nenadomjestive sastavnice ustroja EU, najbliže građanima, kojima građani najviše vjeruju i gdje se učinci EU politika najbolje vide.

‘’Regije, gradovi i općine trebaju biti partneri ostalim tijelima EU, ne samo u provedbi nego i u kreiranju EU politika. Trebamo svi pojačati kontakte s našim građanima, posebno kroz dijalog s njima na regionalnoj i lokalnoj razini diljem EU. Trebamo tumačiti politike i k tome slušati glas građana. Nadamo se što skorijem dogovoru o Višegodišnjem financijskom okviru 2021. – 2027.’’, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako očekuje da konačna verzija VFO-a uvaži stavove Europskog odbora regija.

‘’Ne smiju se smanjivati izdvajanja za kohezijsku i poljoprivrednu politiku niti pogoršavati uvjeti predfinanciranja, sufinanciranja i rokova provođenja projekata (N+3) jer bi to pogodilo upravo regionalnu i lokalnu samoupravu. Razumijemo i podržavamo predloženo povećanje sredstava za osiguravanje konkurentnosti s rastućim gospodarskim silama u svijetu, za istraživanja i inovacije, za mlade, za odgovore na nove izazove kao što su: sigurnost, obrana, granice, migracije itd., ali ne na uštrb kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike. To su temeljne europske politike i EU bez tih politika neće ispuniti svoju misiju’’, rekao je župan Dobroslavić te još jednom uputio poziv na povećanje vlastitih prihoda na 1,3% BND.

Michael Schneider, predsjednik EPP grupe u Europskom odboru regija (EPP-OR), zahvalio je predsjedniku EPP-a Josephu Daulu na njegovoj radu i predanosti vrijednostima supsidijarnosti, demokracije i snažnih europskih regija.

Johannes Hahn i zastupnici u Europskom parlamentu Siegfried Muresan i Jan Olbrycht raspravljali su o budućem dugoročnom proračunu Unije te kako ulagati u ljude kroz partnerstva s regijama i gradovima.

Nakon službenog dijela, uslijedio je studijski posjet gdje su sudionici imali priliku upoznati se s uspješnim primjerima projekata sufinanciranim EU sredstvima. Posjet je organiziran na poziv Željka Turka, gradonačelnika grada Zaprešića i člana EPP-OR.

DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Raznolik program i drugog festivalskog tjedna

Objavljeno prije

Glazbeni program nastavlja se ovaj petak recitalom klavirskog dua Ivančić i Cikojević koji će uz kompozicije francuskih skladatelja Poulenca i Milhauda, izvesti plesnu suitu hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula „Horoskop“. U atriju Kneževa dvora pridružit će im se i udaraljkaši Karmen Pervitić i Fran Krsto Šercar te plesači Viktoria Bubalo i Šimun Stankov. Papandopulo je jedan od prvih suvremenih skladatelja koji je obradio tematiku horoskopa, pokušavši ocrtati psihološke karakteristike svakog pojedinog znaka glazbom. Ulaznice su dostupne ovdje, a ako mislite da ste sretne ruke pokušajte ih osvojiti igrajući našu Festum nagradnu igru.

I ove godine, Igre su dio svog programa namijenile najmlađoj publici. Tako je vikend pred nama rezerviran za djecu i mlade. U atriju Poslijediplomskog središta Dubrovnik, u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, gostuje Gradsko kazalište lutaka Split s dvije predstave: Domaši Ane Marije Veselčić u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu te Stonoga Goga Adrijane Grgičević u koprodukciji s Teatrom Poco Loco.

Ljubitelji plesa, u nedjelju 19. srpnja u parku Gradac u 21.30 sati mogu pogledati plesnu predstavu Gore Zagrebačkog plesnog ansambla prema koreografiji Ferenc Fehéra. Dinamična izvedba prikazuje životnu korelaciju šest žena, njihovo zajedničko putovanje i postaje kroz koje, unutar plesnih karijera, prolaze. Gostovanje je ostvareno kroz Plesnu mrežu Hrvatske, a karte su dostupne ovdje.

Prva ovogodišnja dramska premijera Mara i Kata očekuje nas u ponedjeljak 20. srpnja u 21.30 sati u Kazermi. Autorski je to projekt Saše Božića  u suradnji s Natašom Dangubić i Doris Šarić Kukuljicom, inspiriran legendarnom radio emisijom Na posjedu u kundurica Petra Kušelja te knjigom Dubrovačke kundurice Dese Begović Mrkušić. I prije premijerne izvedbe, publika je pokazala veliki interes tako da su sve, čak i dodatne četiri izvedbe, u vrlo kratkom roku, rasprodane.

Nastup Folklornog ansambla Linđokoji je za svoj ovogodišnji nastup na Igrama pripremio izvadak iz svadbenih običaja uz ples potkolo te plesove iz dubrovačkog primorja i dr., na programu je u srijedu 22. srpnja i to, za njih posve novoj pozornici, u parku Gradac. Ulaznice te više informacija o Linđovom programu dostupno je ovdje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije