Ostanimo u kontaktu

ZAGREB

Župan Dobroslavić moderirao Lokalni dijalog u sklopu EPP-ovog Kongresa

Objavljeno prije

Regionalni i lokalni čelnici Europske pučke stranke (EPP) iz cijele Europske unije (EU) raspravljali su s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i povjerenikom Europske komisije za proračun i upravu Johannesa Hahna, tijekom Lokalnog dijaloga EPP-a posvećenom europskim investicijama u regijama i gradovima nakon 2020., održanog u Zagrebu.

Organizator Lokalnog dijaloga održanog u sklopu Kongresa EPP u Zagrebu je EPP-OR, a moderator Lokalnog dijaloga bio je župan Nikola Dobroslavić, izvjestitelj EPP Odbor regija o višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje 2021.-2027.

S obzirom na to da se oko 60 posto proračuna Europske unije odnosni na lokalnu i regionalnu razinu, čelnici su razgovarali o dodanoj vrijednosti i utjecaju europskih ulaganja na održivi razvoj gradova i regija. Razmijenjena su i mišljenja o načinima za osnaživanje “vjere građana u europsku demokraciju”, imajući na umu da lokalni i regionalni političari uživaju najviši stupanj povjerenja građana i mogu djelovati kao most između Europske unije i lokalnih zajednica.

“Velika je čast upravo pet i pol tjedana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ovdje raspravljati na Kongresu o tome kako će Hrvatska imati svoje mjesto i ulogu predsjedati Vijećem Europske unije prvih šest mjeseci iduće godine”, rekao je premijer Plenković.

Župan Dobroslavić je ovom prilikom istaknuo kako je još jednom potvrđeno da su regije, gradovi i općine nenadomjestive sastavnice ustroja EU, najbliže građanima, kojima građani najviše vjeruju i gdje se učinci EU politika najbolje vide.

‘’Regije, gradovi i općine trebaju biti partneri ostalim tijelima EU, ne samo u provedbi nego i u kreiranju EU politika. Trebamo svi pojačati kontakte s našim građanima, posebno kroz dijalog s njima na regionalnoj i lokalnoj razini diljem EU. Trebamo tumačiti politike i k tome slušati glas građana. Nadamo se što skorijem dogovoru o Višegodišnjem financijskom okviru 2021. – 2027.’’, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako očekuje da konačna verzija VFO-a uvaži stavove Europskog odbora regija.

‘’Ne smiju se smanjivati izdvajanja za kohezijsku i poljoprivrednu politiku niti pogoršavati uvjeti predfinanciranja, sufinanciranja i rokova provođenja projekata (N+3) jer bi to pogodilo upravo regionalnu i lokalnu samoupravu. Razumijemo i podržavamo predloženo povećanje sredstava za osiguravanje konkurentnosti s rastućim gospodarskim silama u svijetu, za istraživanja i inovacije, za mlade, za odgovore na nove izazove kao što su: sigurnost, obrana, granice, migracije itd., ali ne na uštrb kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike. To su temeljne europske politike i EU bez tih politika neće ispuniti svoju misiju’’, rekao je župan Dobroslavić te još jednom uputio poziv na povećanje vlastitih prihoda na 1,3% BND.

Michael Schneider, predsjednik EPP grupe u Europskom odboru regija (EPP-OR), zahvalio je predsjedniku EPP-a Josephu Daulu na njegovoj radu i predanosti vrijednostima supsidijarnosti, demokracije i snažnih europskih regija.

Johannes Hahn i zastupnici u Europskom parlamentu Siegfried Muresan i Jan Olbrycht raspravljali su o budućem dugoročnom proračunu Unije te kako ulagati u ljude kroz partnerstva s regijama i gradovima.

Nakon službenog dijela, uslijedio je studijski posjet gdje su sudionici imali priliku upoznati se s uspješnim primjerima projekata sufinanciranim EU sredstvima. Posjet je organiziran na poziv Željka Turka, gradonačelnika grada Zaprešića i člana EPP-OR.

ZAGREBAČKI VELESAJAM

Tvrtka Poljopromet sudjelovala na ‘CroAGRO’ međunarodnom sajmu poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije

Objavljeno prije

Na Zagrebačkom velesajmu početkom prosinca održao se CroAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije na kojem se predstavila tvrtka Poljopromet.

Pod geslom Poljoprivreda se vraća u Zagreb! u paviljonima Zagrebačkog velesajma zavladali su moćni strojevi najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i mnoštvo izlagača koji su poljoprivrednicima, ali i onima koji će to tek postati, ponudili sve što im je potrebno u poljoprivrednoj proizvodnji. Možemo reći da je ovo povratak poljoprivrednog sajmovanja u naš glavni grad, kojim organizatori Zagrebački velesajam i Gospodarski list žele postaviti najviše standarde i učiniti da ova manifestacija bude najznačajniji poljoprivredni događaj u Republici Hrvatskoj.

Na manifestaciji je sudjelovala i tvrtka Poljopromet d.o.o, iz doline Neretve, jedna od vodećih firmi u Dalmaciji u nabavi mehanizacije, zaštitnih sredstava i repromaterijala za poljoprivredu. Tvrtka se predstavila prvenstveno sa brendovima koje zastupa za cijelo tržište Republike Hrvatske. Neki od tih brendova u području mehanizacije su traktori Ferrari, atomizeri i prskalice IDEAL te freze i malčeri Sicma. Također su bila izložena mineralna gnojiva Yara te organsko i organo-mineralna gnojiva proizvođača Scam.

Sajam se održao u razdoblju mirovanja poljoprivrednih aktivnosti, u zatvorenim paviljonima Zagrebačkog velesajma i po međunarodnim standardima, što je u konačnici rezultiralo velikim brojem posjetitelja i medija koji su bili zadovoljni ponudama izlagača, a i tvrtke koje su pronašle priliku da sklapanje novih poslovnih aranžmana.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije