Ostanimo u kontaktu

DOMOVINSKI RAT

Župan Dobroslavić ispred crnogorskog logora Morinj odao počast svim zarobljenicima iz Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić u sklopu hrvatske delegacije položio je u nedjelju na ulazu u logor Morinj vijenac i odao počast svim zatočenicima iz Dubrovačko-neretvanske županije koji su tijekom Domovinskog rata u tom logoru bili mučeni i zlostavljani, ali i svim Hrvatima iz Boke koji su tamo bili zatočeni zbog neslaganja s velikosrpskom ideologijom.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Goran Grlić Radman rekao je kako je zloglasni logor, koji je na današnji dan, prije točno 30 godina otvoren kao centar za prihvat zatočenika, zarobljenika, zapravo bio poligon za mučenje.

”Neki nisu preživjeli, a neki su podlegli nedugo nakon što su uspjeli doći kućama. Oni, koji su i danas živi, teško zaboravljaju ono što su u ovim zgradama podnosili. Došli smo se pokloniti dušama onih, koji su ovdje ostavili svoj posljednji dah. Ne postoje opravdanja za zločin, ne može ga biti. Ne postoji, naravno niti izgovor, bilo koji argument, koji bi opravdao zlo i zločin. Mi ne možemo izbrisati bol, ni prebrisati ovaj logor i šutjeti, a ta bol je trajna, jer Hrvatska traga još i od Srbije za svojih 1858 nestalih civila i ratnih zarobljenika. Zato mi ovdje moramo glasno izreći što se događalo, kako se više nikada ne bi ponovilo – kako bi naše generacije rasle u miru i slobodi, ali sa spoznajom što je bilo“, rekao je među ostalim ministar Radman.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović istaknuo je ovom prilikom kako svaka žrtva nosi prvo svoje ime i prezime, a tek onda naciju i vjeru.

”Danas, stojeći ovdje, dokazujemo da postoji duh nove Crne Gore. Onaj koji u ratu nije sudjelovao, ali koji poštuje žrtve svih ratova na ovim prostorima – u Velici, Srebrenici ili Morinju, ali i sve druge, bez obzira kojem narodu, naciji ili vjeri pripadali. To je duh nove Crne Gore, koji želi pomirenje naših očeva, zbog budućnosti naše djece. Duh Crne Gore koji je u miru sa svima, zbog mira u sebi. Crna Gora je danas država svima. Nitko nema na nju više ili manje pravo. Ipak, za razliku od ranije, umjesto barutom i mačem, patriotizam se danas pokazuje poštovanjem – poštovanjem onih koji misle kao vi, ali, možda i još više, poštovanjem onih koji misle drugačije. Poštovanjem svog susjeda, prijatelja i susjeda. Morinj je opomena da to nikad ne zaboravimo”, rekao je on.

Župan Dobroslavić ovom prilikom je istaknuo kako se zločin počinjen u Morinju ne smije zaboraviti.

”Ne dopuštamo omalovažavanje logoraša i još uvijek očekujemo promjenu odluke o nazivanju bazena u Kotoru po jednom od batinaša u logoru Morinju”, istaknuo je župan Dobroslavić.

Vijence su položili predstavnici hrvatske i crnogorske delegacije u kojima su bili i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, državni tajnik MVEP-ija Frano Matušić, predsjednica Saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Crne Gore, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te načelnik Općine Konavle Božo Lasić sa suradnicima kao i bivši konavoski logoraš Zlatko Bagoje.

CENTAR ZA KARIJERE MLADIH

Savjetnica župana Žaklina Marević na otvorenju EXPO smotre visokoobrazovnih institucija

Objavljeno prije

Savjetnica župana Žaklina Marević nazočila je u ponedjeljak u Dubrovniku EXPO smotri visokoobrazovnih institucija u sklopu koje će srednjoškolci iz Dubrovačko- neretvanske županije kao i njihovi vršnjaci iz Splitsko – dalmatinske županije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine dobiti priliku upoznati se s brojnim visokoobrazovnim institucijama, tvrtkama i drugim sudionicima, a sve kako bi se što bolje pripremili za tržište rada.

Savjetnica Marević ovom je prilikom istaknula kako je raduje što su, uz dubrovačke, na događaj stigli i učenici iz drugih županija, ali i zemalja.

”Ova suradnja znači puno svima nama, posebno mladima za razvijanje što bolje i kvalitetnije budućnosti”, napomenula je ona.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Više od 1500 maturanata kroz dva dana imat će priliku upoznati se s programima Visokog učilišta Algebra, RIT Croatia, Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Dubrovniku, University Collegea Aspira, Sveučilišta VERN’, Hrvatskog katoličkog sveučilište, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Učilišta Profokus.

Srednjoškolcima će se u formi izlagača i panelista predstaviti i Predstavništvo Europske komisije u RH, a naglasak će staviti na Konferenciju o budućnosti Europe i programe za mlade.

Smotra se održava u organizaciji Centra za karijere mladih Dubrovnik.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije